Čaj a jeho zdravotní účinky

Čaj jako nápoj je u nás všeobecně rozšířený a je známý především svými povzbuzujícími účinky.
Čaj a jeho zdravotní účinky
2.6.2008 0:00 |

Podle historických pramenů se čaj rozšířil do světa z Číny. Z počátku byl považován za vzácný nápoj a jeho pití bylo vyhrazeno pouze členům císařské rodiny. Ještě v 17. století byl ale stále doménou vyšších vrstev. Dnes je běžně rozšířený do všech koutů světa.

Druhy čaje

Čaje můžeme rozlišovat podle mnoha hledisek. Předevšm podle země a oblasti pěstování, způsobu zpracování, způsobu sběru, doby sklizně a kvality. Podle způsobu zpracování rozlišujeme tyto druhy čajů:

Bílé čaje
Bílý čaj je nejpodobnější čerstvému přírodnímu čaji. Neprochází mechanickým zpracováním ani fermentací, proto nevyniká barvou, ale spíše chutí.

Čaj zelený
Zelený čaj je získáván poze sušením, neprochází fermentací a má přirozenou zelenou barvu.



Polofermentované čaje
Čaje polofermentované (OOlong, polozelené) se od černých a zelených liší jenom stupněm fermentace, která neprobíhá úplně.

Čaj černý (čín. červený) 

Černý prochází úplným procesem fermentace. Mají proto nejvýraznější barvu, od zlaté přes červenou až k tmavě hnědé a často výrazné aroma.

Tmavé (Pu-er)
Zvláštní druh čaje z velmi silných listů, které prochází dokonce dvojitou fermentací.

Čaj a jeho vliv na naše zdraví


Přestože je čaj jako nápoj spojován především se snižováním únavy a podporou zvyšování tělesné a duševní činnosti, jeho účinky na lidský organismus jsou daleko rozsáhlejší a mnohostranné. Čaj působí např. jako termoregulátor - při vysokých teplotách tělo ochlazuje, při nízkých naopak rozehřeje.

Léčivé účinky jsou přisuzovány zvláště čaji zelenému, který má pozitivní účinky na snižování cholesterolu cukru a tuku v krvi. Je vhodný také při detoxikaci jater, působí močopudně a může udržovat i tělesnou hmotnost.
 



Narozdíl od kávy upravuje krevní tlak, snižuje hladinu cholesterolu, zabraňuje alergickým reakcím a podle některých odborníků neutralizuje škodlivé vlivy způsobené zářením a zpomaluje degenerativní proces buněk.Je doporučován také jako  prevence vzniku rakoviny. Má také antibiotické účinky, působí hlavně proti virům a plísním, ochraňuje chrup před zubním kazem.

Jak dobře připravit čaj?


Vynecháme-li složité čajové obřady, kterými jsou pověstné např. Čína nebo Japonsko, a které jsou spíše rituální záležitostí, platí pro přípravu čaje několik jednoduchých zásad.

Konvička pro přípravu čaje má být nejlépe porcelánová nebo keramická. Nádoby, jež používáme při přípravě čaje, pouze vyplachujeme vlažnou vodou, nikdy je nečistíme chemicky.



Čaj vkládáme do předehřáté konvičky (předehřátí dosáhneme například vypláchnutím horkou vodou) nebo šálku, zpravidla 1 lžičku na šálek. Lžička by měla být u čajů listových navršená, u čajů zlomkových zarovnaná.

Čajové lístky nezalíváme vroucí vodou. Poté, co voda dosáhne bodu varu ji necháme vychladit. Následně louhujeme jednu až sedm minut, podle typu čaje. Většinu čajů černých louhujeme 3 až 5 minut, čaje zelené asi 1 až 4 minuty, čaje bílé a polofermentované 5 až 7 minut.

Autor: Monika Kváčková

Autor článku: Monika Kváčková
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

luate | 19.10.2008 07:39

čaj přinásející zdraví

luate | 5.10.2008 16:20

čaj pro zdraví

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění