Maminka.czBatole

Čtyři v tom II. Představujeme hrdinky druhé série (fotogalerie)

LH 18.  2.  2014
Čtyři v tom II. Představujeme hrdinky druhé série (fotogalerie)
Po symbolických devíti měsících natáčení se konečně představuje netrpělivě očekávaná druhá série dokumentárního seriálu Čtyři v tom. Seriál se na televizních obrazovkách bude objevovat pravidelně v neděli od 20:00 na ČT2. První díl můžete sledovat již na konci tohoto týdne – 23. Února.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Oproti první sérii, která se zaměřovala hlavně na dobu očekávání potomka, sleduje „dvojka“ více miminka, která se při natáčení narodila. Až na jednu výjimku půjde o prvorodičky, které se odvážně rozhodly střihnout si svou premiéru přímo před kamerou. Pokračování tedy bude obzvláště zajímavé pro ženy, které se na své mateřství teprve chystají.

DOPORUČUJEME: Jak se vybíraly aktérky pro druhou sérii

Pokračování bude zdobit také nová znělka. Změní se animace i titulní píseň. Po Báře a Léně z vokální skupiny Yellow Sisters převezme štafetu Vojta Dyk a Lenka Krobotová.

Už teď ale máte možnost nahlédnout do zákulisí. Pro největší nedočkavce přinášíme medailonky nových hrdinek: Kristýny, Kamily, Veroniky a Báry.

Kristýna

Sedmadvacetiletá Kristýna se o konkurzu na Čtyři v tom dozvěděla od bývalé spolužačky. „Upřímně už nevím, proč jsem se tenkrát vlastně přihlásila. Ale bylo to jedno z mých nejlepších rozhodnutí v životě,“ říká. Na konkurz ale nakonec nepřišla, protože ji odradila podmínka tvůrců, aby s natáčením souhlasil otec dítěte. Nakonec se s režisérkou a scenáristkou sešla k rozhovoru v jedné pražské pivnici a svolila k obhlídce u své rodiny.

„Je pravda, že jsme uvažovali i o lesbickém páru, ale nakonec jsme se rozhodli pro Kristýnu, protože jsme z ní cítili obrovské odhodlání všechny překážky překonat a velikou energii,“ vzpomíná režisérka Markéta Ekrt Válková. Na poslední chvíli se tak právě Kristýna stala čtvrtou hrdinkou seriálu a je za to moc ráda. „Prožila jsem půlrok nevídaného štěstí a lásky v místech, kde bych to nejméně čekala. A jsem zpětně moc ráda, že štáb honbu za mou osobou nevzdal.“

Díky své účasti v seriálu se Kristýna o sobě dozvěděla například to, že je komediální typ. „Nevěděla jsem, že budu občas působit až tak komicky, ve většině situací mi přišlo, že jsem je vyřešila správně – ale stejně se jim na projekci všichni smáli,“ dodává. Ač je sama spíše samotářská, se štábem seriálu se sblížila a přirostl jí k srdci.

„Čím dál víc jsem o nich přesvědčena, že jsou to báječní lidé a docela mě mrzí, že se naše cesty teď rozdělí, doufám, že tomu tak nebude,“ říká. Natáčení jí podle jejích slov vzalo spoustu nervů, ale také jí pomohlo se vyrovnat s vlastním těhotenstvím. „Dostala jsem tím zpětnou vazbu, jestli jsem vůbec udělala dobře, že jsem si dítě nechala. Dalo mi to jistotu,“ říká.

V náručí láskyplně drží nyní pětiměsíčního spícího syna Eliáše, kterého vychovává sama, v domácnosti sdílené jen se dvěma psy a dvěma kočkami. „Ale zvířata ho hrozně baví, takže se podařilo to, co jsem chtěla – jsme teď jedna velká spokojená rodina,“ dodává.

PŘIPOMEŇTE SI: Co prožívaly maminky v první sérii?

Kamila

Byl to oříšek, najít pro seriál nastávající matku z řad manažerek, které se chtějí po šestinedělí vrátit do práce. „Věděli jsme, že nás tenhle typ postavy zajímá a přitom ženy s vysokým společenským postavením si svoje soukromí velmi střeží,“ vysvětluje scenáristka Irena Hejdová. Kamila je v třiatřiceti letech v seriálu nejstarší rodičkou a v ČT nejmladší kreativní producentkou. Do konkurzu se přihlásila s ostychem, jestli kvůli svému zaměstnání v ČT nebude považována za protekční zájemkyni.

„Moje motivací ale bylo říct nahlas a hlavně ukázat, jak může fungovat model pracující matky a pečujícího otce,“ vzpomíná Kamila na první impuls. A její manžel Martin byl pro. „Kamila obvykle natáčí jiné lidi, tak mi přišlo zajímavé, že bude na druhé straně kamery. A já jsem si také chtěl užít roli toho pozorovaného,“ směje se Martin, když si vybaví den konkurzu. Přestože si tihle manželé z Brna v životě i v seriálu prohodili tradiční role, což přineslo během roku řadu napínavých situací, svůj příběh považují z těch čtyř za nejpohodovější.

„Zobrazili nás tam věrohodně. Když jsem viděl první díl, nejvíc mě překvapilo zjištění, jak je naše pozice při narození dítěte nadstandardní, a že ostatní mají mnohem těžší životní pouť,“ uvažuje nahlas Martin. „Ano, první projekce a seznámení s ostatními hrdinkami a vlastně i hrdiny byl pro mě silný zážitek, jsem zvědavá, jestli to tak budou vnímat i diváci“, potvrzuje Kamila.

„Markéta na nás byla velice hodná, to já svoje respondenty při natáčení týrám víc. Ale jestli budu vypadat jako krkavčí matka, to se teprve uvidí, až se seriál bude vysílat, sama si tak každopádně nepřipadám.“ dodává. Šestiměsíční Filip v sedačce vedle ní se právě vzbudil a zívá. „Jsme moc rádi, že ho máme, život s ním je senzační,“ říká jeho pyšná matka.

Veronika

Čtyřiadvacetiletá Veronika přijela na seriálový konkurz s manželem Martinem, v kočárku měli tehdy dvouletou Amálku, která je nevyléčitelně nemocná a vyžaduje hodně péče. „Přihlásili jsme se kvůli ní, aby lidi viděli, že se to dá zvládnout,“ vybavuje si Martin a Veronika přitakává: „Chtěli jsme divákům ukázat, že je možné mít druhé dítě i vedle dítěte s fatálním postižením, že to není nereálné a že to v pohodě zvládáme.“

Energičtí mladí manželé z pražských Běchovic na tým seriálu zapůsobili svou lidskou zralostí a humorem navzdory všemu. Bylo jasné, že až se jim narodí první společné dítě, syn Tobiáš, naše kamera bude při tom. Dokumentární štáb doslova přijali do rodiny a během natáčení byli naprosto otevření: „I když se v našich životech objevily nějaké stresy nebo těžké chvíle, nepřekáželi,nevadilo mi, že to vidí, byla to naopak podpora,“ rekapituluje Martin.

„Jenom jsem musel víc uklízet, co kdyby se kamera podívala do tohohle rohu?“ usmívá se. Stejně jako ostatní hrdinové natáčeli dění u sebe doma na malé kamerky. „Je pravda, že jsem nenatáčela, když bylo Amálce špatně, když se dusila, to v seriálu neuvidíte,“ říká Veronika.

„Chtěli jsme mít zdokumentované ty chvíle s Amálkou, kdy je veselá, kdy se baví,“ doplňuje. Do natáčení se nadšeně zapojili i další příbuzní, nejvíc Martinův patnáctiletý bratr Romča a nyní sedmiletý syn Matěj z předchozího vztahu.

Aktuálně čtyřměsíční Tobiáš v Martinově náruči je nápadně podobný oběma svým rodičům a hlasitě se dožaduje pozornosti. „V noci spí až do pěti, přes den chce zábavu, sám si sedá a pase koníčky, žvatlá...“ vypočítává
nejnovější úspěchy hrdě jeho tatínek.

Bára

Bára se do Čtyř v tom přihlásila jako teprve osmnáctiletá nastávající matka na rizikovém těhotenství. „Barča viděla upoutávku v televizi a tak jsme si řekli, pojďme do toho. Byl to hec, chtěli jsme to prostě zkusit,“ říká Bářin manžel Míla a Bára souhlasně přikyvuje.

„Říkala jsem si, že se určitě přihlásí spousta lidí a že je minimální šance, že vyberou právě nás,“ doplňuje. Mladá dvojice z Mostu nakonec tým seriálu zaujala už na konkurzu, jak vzpomíná režisérka Markéta: „Mezi Bárou a Mílou to neustále jiskří. Je z nich cítit radost ze života a sebe navzájem. A to je hlavní síla, která jim pomáhá vše překonávat. Chtěli jsme být s kamerou u toho,“ říká.

Během půlročního natáčení stihla Bára s Mílou spoustu významných životních událostí a tak dnes říkají, že jim i účast v seriálu pomohla dospět. „Posunuli jsme se za toho půl roku o level dál,“ říká Míla a Bára ho doplňuje o první dojmy ze zhlédnutí seriálu. „Smála jsem se tomu, co jsem v prvním díle říkala, můj názor na život se za tu dlouhou dobu natáčení strašně změnil. A myslela jsem si, že tam budu za blbku, ale nakonec to není tak hrozný,“ usmívá se. Se štábem si Bára s Mílou vytvořili kamarádský vztah a jsou rádi i za to, že s týmem režisérky Markéty mohli prožít porod.

„Bez nich by to bylo divné,“ říká Bára. „Bez nich bychom tam byli na všechno sami. Měli jsme v nich takovou malou oporu,“ přitakává Míla. „Ale když Markéta řekla, aby mě Bára při kontrakci takhle chytla za krk, aby to bylo akčnější, tak to úplně opora nebyla,“ směje se. Na klíně přitom chová dnes tříměsíčního Jakuba, takže úplně nejmladší seriálové dítě.

„Ale je šikovný a ostatní rychle dožene – už se umí smát, broukat si, cucat si ruku i pást koníky a otáčet se,“ říká Bára.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Školák, Batole, Kojenec, Pracující matky, Foto, Režisérka, Pyšná matka, Zákulisí, Krkavčí matka, Fotogalerie, První díl, Silný zážitek, Kamarádský vztah, Druh, Čtyři, Životní událost, První impuls, Eliáš, Společné dítě, Projekce