Hubnutí podle Feng-šuej

Přestože pojem feng-šuej zná většina lidí hlavně ve spojitosti se zařizováním bytu nebo zahrady, dá se aplikovat i na mnoho jiných věcí, například na zdravý životní styl a hubnutí.
Hubnutí podle Feng-šuej
22.4.2012 8:00 |

O feng-šuej už jste nejspíš leccos slyšela. Toto slovní spojení znamenalo ve staré Číně udržovat ve správné rovnováze vítr (feng) a vodu (shui), dnes označuje tradiční čínské učení zabývající se vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Pokouší se nastolit harmonii a umožnit nerušené plynutí energie čchi, přičemž oním prostorem může být dům, byt, pracoviště, ale i zahrada nebo obchod, kam chodíte nakupovat, a spousta dalších. Zkrátka a dobře všechna místa, odnichž požadujete, abyste se tam cítila dobře.

Cílem tradičního feng-šuej je individuální přizpůsobení jednotlivých prostor s využitím tisíciletých čínských zkušeností. Jde o komplexní systém principů a pravidel, která jsou vždy přizpůsobena na míru konkrétní osobě či skupině lidí. Nevycházejí z žádného náboženství, které je Čechům cizí, ale z prosté praktičnosti přírodních zákonů.

Zastánci feng-šuej se často setkávají s názorem, že čínská filozofie patří do Číny a není možné ji aplikovat v Evropě. V tomto směru to však neplatí. „Při použití feng-šuej je důležité pochopit jeho principy. Nezáleží na tom, kde člověk žije,“ říká Alena Vávrová, která se zabývá poradenstvím a návrhy interiérů podle principu feng-šuej už řadu let.

Podle ní někdy stačí v prostoru, který vás obklopuje, změnit jen pár maličkostí – pravé úhly vyměnit za oblé tvary, dát šanci přírodním materiálům nebo pozměnit barvy, abyste se cítila úplně jinak – lépe. Nemusíte podle feng-šuej řídit každý krok, ostatně dané principy a pravidla není ani možné dodržovat všechny do jednoho, ale přinejmenším pravidla barev, materiálů nebo tvarů se uplatnit dají a výsledek za to rozhodně stojí.

Zní to logicky, co říkáte? Když se nebudete dobře cítit u sebe doma, těžko tam budete chtít trávit čas. Když se nebudete cítit dobře v kuchyni, těžko vás bude bavit připravovat si tam jídlo. A protože právě jídlo je jednou ze základních potřeb člověka, případné změny byste měla začít uskutečňovat právě tam, kde se s ním pracuje nejvíc – v kuchyni a v jídelně.

Kuchyň podle feng-šuej

Kuchyň je podle feng-šuej jedna z nejdůležitějších místností v domě. Bývá nazývána srdcem domova, protože ovlivňuje energii celé domácnosti a jejích členů prostřednictvím pokrmů, které se tady připravují. Přitom jde také o to, aby bylo jídlo připraveno s pozitivními
emocemi.

Kuchyň se ve feng-šuej řadí mezi jangové (aktivní) místnosti, a měla by být tedy plná energie. „Nejvhodnějším místem pro kuchyň je východní nebo jihovýchodní část bytu nebo domu směrem od středu prostoru,“ říká Alena Vávrová a pokračuje: „Toto umístění dodá potřebný jangový náboj a zároveň poslouží k harmonizaci ohně (sporák, trouba) a vody (chladnička nábytku,“ říká.

Rozhodně je dobré vyvarovat se umělých materiálů a, pokud je to možné, použít co nejvíc přírodních. Zajímavé je, že v kuchyních zařízených podle feng-šuej téměř nikdy nenajdete mikrovlnnou troubu, protože podle zastánců učení ohřívá jídlo zcela nepřirozeným způsobem. Je možné použít troubu horkovzdušnou, sporák je pak z pohledu feng-šuej lepší plynový, protože vytváří přímý oheň. Není vhodné umístit ho směrem ke vchodovým dveřím nebo před okno, naopak se doporučuje umístění v prostoru nebo směrem k obytným místnostem.

Co se týká samotného vaření, nikdy byste při něm neměla stát čelem ke zdi, neboť vaše záda jsou v tu chvíli nechráněná, což je pozice, která je považována za slabou. Řešením může být třeba zavěšení zrcadla na zeď tak, abyste viděla, co se děje za vámi.

K udržení té nejlepší možné energie je podle Aleny Vávrové zásadní, aby vaše kuchyň byla čistá. „Špinavá kuchyň odrazuje jak od chuti k jídlu, tak od chuti vařit. Automaticky si asociujeme špínu prostoru se ,špínou‘ jídla, takže aniž bychom si ho pořádně uvědomovali, máme pocit, že jídlo, které zde vzniká, bude špatné, prošlé, nekvalitní. Proto by měla mít kuchyň takové dispozice, abychom v ní snadno mohli udržet pořádek a čistotu,“ říká.

Z tohoto důvodu doporučuje zacházet opatrně zejména se všemi otevřenými policemi a prostory, které často máme tendenci zanášet různými (ne)potřebnými drobnostmi. „Kdo o sobě ví, že skladuje vše,co mu přijde pod ruku, pro toho je ideální řešení umístit do prostoru různé košíky, zásuvky nebo cokoli, co drobnosti schová a opět nastolí pocit čistoty a řádu,“ dodává.

Co se týká barev v kuchyni, nebojte se dát průchod fantazii. Použít můžete klidně i vyloženě syté barvy. Obecně platí, že zelená podporuje růst, zdravé stravování, chuť vařit a tvořit, barvy pískově žlutá, banánová, vanilková, krémová jsou zase symbolem stability, ženskosti, klidu, soustředěnosti. Oranžová, cihlová a meruňková barva podporují chuť i jídlu, ale i trávení. „Nebála bych se použít do kuchyně ani bílou, která vnáší do prostoru pocit čistoty, řádu, pořádku, ale pozor na extrémy,“ říká Alena Vávrová.

Dieta podle Feng-šuej

Tato filozofie se opírá o takzvaný pentagram živlů – energii pěti elementů. Zjednodušeně řečeno jde o to, že vše – člověk, zvíře, věc, situace – může být přiřazeno k jednomu z daných prvků – dřevu, ohni, zemi, kovu a vodě.

Stačí podle data narození v čínském horoskopu zjistit, který z pěti elementů jste právě vy a podle toho pak upravit jídelníček. Nejde o to, ho drasticky redukovat, jen ho zkrátka chytře změnit tak, aby vám maximálně vyhovoval a odstranily se energetické blokace, které vám brání zhubnout a cítit se dobře.

…element země:

Vaše tělo má sklon k pomalejšímu metabolismu a možná i zadržování vody. Snídejte, vyhněte se průmyslově zpracovaným potravinám a bílý cukr nahraďte hnědým.

Ovoce a zeleninu si dávejte spíš tepelně zpracované, vracejte se k přírodě. Vhodné potraviny pro vás: mrkev, brambory, dýně, žluté a hnědé luštěniny, oříšky, med.

…element oheň:

Zkuste vynechat kávu, kakao, červené víno, nejezte studené potraviny jako jogurty a zmrzliny. Dejte si červené potraviny: třešně, červené hrozny, červenou řepu, papriku. Vyzkoušejte různé druhy grilovaného masa, nebojte se kozího sýra.

…element dřevo:

Sladké a tučné potraviny vás blokují, taktéž káva, hranolky, chipsy, vepřové a ostrá kořeněná jídla působí, že po jídle můžete mít pocit, že se nehnete z místa.

Jezte ovoce s kyselou chutí, saláty, zeleninu, potraviny zelených barev. Vhodná je čočka, celozrnné obiloviny, kefíry, čerstvé sýry, kombinace masa a zeleniny.

…element kov:

Vynechte mléčné výrobky a cukr, jezte celozrnnou rýži, můžete si dovolit ostré potraviny: křen, cibuli, česnek, ředkvičky, pórek. Neuškodí vám víno nebo svařené víno, při nachlazení pijte zázvorový čaj.

…element voda:

Vynechte kombinaci sladkého a slaného, nejezte salámy, tučné sýry a mnoho studených potravin, protože se má za to, že vy potřebujete teplo.

Vsaďte na tepelně upravené ryby, luštěniny, vařené ovoce a zeleninu. Pijte teplý čaj a tekutiny z čerstvého ovoce, jako jsou pomeranče, melouny, jablka.

Autor článku: Jana Benešovská
Zdroj: Dieta

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění