Náš venkov: Staročeská krása

Zdraví a půvab pěstovali a hýčkali i naši předkové, nebo spíše předkyně. Chcete-li jít v jejich stopách, stačí vyběhnout z města a užít si dary českého venkova.
Náš venkov: Staročeská krása
19.1.2016 5:00 |

Snad na každé vesnické návsi dříve pobíhaly husy a hospodyňky kromě chutné pečínky škvařily i hutné sádlo. Podobně tak činí v jedné z mála husích farem u nás, v Rohozné na Jihlavsku. „Chov hus kvůli dovozu levných hus ze zahraničí u nás po sametové revoluci značně klesl,“ říká majitel hospodářství Josef Tříska. „Ale posledních šest let se u nás dveře netrhnou, každý rok prodáme na dva tisíce hus. Lidé si dopřávají tuto tradiční pochoutku na svatomartinský i na svatoštěpánský svátek,“ dodává farmář, který husy chová již přes třicet let.

„Vyškvařené husí sádlo s majoránkou a s jablkem užívala moje babička jako medicínu,“ vzpomíná Milada Kudyvejsová. „Podávala ho při nachlazení, kašli, rýmě a na obnovení síly po nemoci. Muži ho brali jako afrodiziakum. Jako prohřívající mazání sloužilo na revma, ztuhlé klouby, bolesti zad a páteře. A když byla suchá kůže na rukou či obličeji, působilo husí sádlo jako krém,“ prozrazuje starý recept obyvatelka východních Čech.

Země pivu zaslíbená

Nemůže být snad lepší propagátorky pivních koupelí než Magdy Vášáryové, coby manželky správce pivovaru v nezapomenutelných Postřižinách. Ostatně pivovarské kaly se přidávaly do omlazujících procedur již ve středověku. První lázně s pěnivým mokem otevřel v České republice v Chodové Plané pivovar Chodovar.

Lázeňský provoz vedený balneologem funguje přes devět let a ročně se do pivních koupelí ponoří přes deset tisíc lidí. Wellness turisté také často vyhledávají zábaly ve sladovém mlátě. Cenný produkt vznikající při výrobě piva totiž skvěle uvolňuje bolesti pohybového aparátu a léčí kožní onemocnění. K terapiím samozřejmě patří i konzumace samotného českého pokladu, kdy léčebnou dávku tvoří jedna až dvě půllitrové sklenice denně.


PIVO JAKO LÉK

* Zlatý mok obsahuje více než 30 minerálů, stopových prvků a vitaminy skupiny B.
* Brání vzniku rakoviny prsu, vaječníků a prostaty.
* Vědci zkoumají, zda xanthohumol obsažený v chmelu brzdí rozvoj Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby.


Článek vyšel v časopise Lidé a Země.

Autor článku: Pavla Apostolaki
Zdroj: časopis Lidé a Země

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění