Petra Pelus Hašková: Mám ráda, když věci fungují

Petra Pelus Hašková (40) miluje kvalitní francouzské víno. A láska k vínu se stala také jedním z odrazových můstků v její kariéře. Založila firmu Dvě deci, která do Česka přivedla koncept vinného předplatného. Čechy učí ochutnávat víno, zatímco od Francouzů se učí trpělivosti a toleranci.
Petra Pelus Hašková: Mám ráda, když věci fungují
13.11.2015 17:00 |

S pravnučkou Jaroslava Haška, autora Osudů dobrého vojáka Švejka, sedíme v útulné místnosti v pražských Dejvicích, obklopují nás knihy. Petra Pelus Hašková je úspěšná podnikatelka. Šéfuje firmě Dvě Deci a podílí se i na provozu rodinného penzionu U České koruny v Lipnici nad Sázavou. Její manžel je Francouz, takže když se rozhodla před třemi lety začít podnikat s vínem, byl to logický krok v její kariéře.

Nenechte věci vyhnít

Mám ráda, když věci fungují. Francouzi mají na všechno čas – i v byznysu. A tak, když mi nedodali víno určené našim prvním zákazníkům, jsem začala jednat. Obvolala jsem všechny zúčastněné, včetně řidiče. Kdybych to nechala, tak víno přijelo se zpožděním a my bychom přišli o dobré jméno. V podnikání si věci prostě musíte řídit, tlačit je dopředu. Zároveň je důležité nepropadat panice, když něco nejde. Ze spolupráce s francouzskými partnery jsem se tudíž naučila trpělivosti a toleranci.

Obklopte se lidmi, s nimiž je vám dobře

Když mi občas dochází šťáva, můj francouzský kolega Antoine Mahé mi ji vždycky dobije. Je mladý, dynamický a veselý. Můžu se na něj spolehnout, a když je mi někdy těžko, podpoří mě. Já jsem pragmatik, takže ho dost často s jeho přehršlí nápadů usměrňuju. Skvěle se doplňujeme. Když něco nejde, dodavatelé jsou ve skluzu, nebo nefunguje pošta, dokáže mě uklidnit: „Nehoří. To se zvládne.“ Hrozně mi tím pomáhá. Možná je to ale i jeho mužský element, který mě uklidňuje.

Věřte v sebe i ve svou práci

Trvalo nám skoro dva roky, než jsme náš koncept českému zákazníkovi vůbec vysvětlili, protože Česko je pivní národ a systém předplatného u nás dříve fungoval maximálně tak u časopisů či vstupenek, rozhodně ne v gastronomii. Po celou dobu nás ale držela naše víra, že to bude fungovat. Rozjet byznys bez víry ve váš produkt podle mě ani není možné. Věřím na to, že investovaná energie a čas se vám vždycky vrátí.

Sranda musí být

Věci sice hodně prožívám, ale zároveň si z nich i ze sebe samotné umím udělat srandu. Tohle pozitivní ve mně koluje, možná je to i pozůstatek po mém pradědečkovi. Je důležité jít do věcí s určitou lehkostí, umět se podívat na věci s nadsázkou. Když se člověk bere v životě moc vážně, tak s tím daleko nedojde.


CO MÁM RÁDA

  • Pohled do rozpáleného krbu
  • Elegantní suché burgundské Chablis
  • Pařížské Le Centre Pompidou

Článek vyšel v časopise Moje psychologie.

Autor článku: Tereza Moravcová
Zdroj: časopis Moje Psychologie

Komentáře

Anonym | 23.1.2017 18:43

ach jo. kdyby blbost nadnášela létala by jako holubička

info@bezkyne.cz | 10.3.2016 18:58

Zajímavé

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění