Tip na neděli: Výlet za koláči i pivem

Toužíte někdy prostě vyjet z města a ztratit se někde na venkově? Jedna nádherná oáza klidu a pohody na vás čeká na samém okraji Prahy. Stačí si udělat procházku podél Únětického potoka.
Tip na neděli: Výlet za koláči i pivem
10.5.2015 5:00 |

Takovéhle stavení by na samé hranici hlavního města čekal málokdo. Nad vchodem vítá příchozí smaltovaná tabulka „Josef Lasík, kolář“. Ještě před sto lety se tu skutečně vyráběla loukoťová kola k mlýnským povozům, teď tu však světlo světa spatřují kola úplně jiná – voňavá a chutná. Zatímco ta od mistra Lasíka vydržela formanům na půl života, po těch dnešních se slehne zem do několika minut. Jsou totiž skutečně výtečná.

„Vlastně za to může jeden francouzský cibulový koláč,“ usmívá se Michaela, která se svým manželem Honzou proměnila vesnický statek v kavárnu, na kterou se nezapomíná. Původně tu chtěli prostě jen bydlet na dosah Prahy a zároveň stranou jejího ruchu. „Když jsem ale pozorovala všechny ty lidi, kteří kolem procházeli, řekla jsem si, že by nebylo špatné jim něco nabídnout.“ A tak vznikla kavárna U Lasíků na okraji Únětic.

Když překročíte její práh, bude vám připadat, že jste právě prošli bránou času. Vesnický dvůr, oheň v krbu, starobylý pult a všude na stěnách i policích předměty z časů našich babiček. „Tady na stěně visí dřevěný firemní štít po mém dědečkovi,“ ukazuje Honza. Výstavba i výzdoba interiéru je totiž jeho doménou. „Sbírání starých věcí prostě miluji. Nejlepší bývaly železné neděle. To jsem pak před domy nacházel pravé poklady,“ svěřuje se a ukazuje na historické jízdní kolo, staré žehličky nahřívané nad ohněm nebo zažloutlé reklamní cedulky z první republiky. „Lampy, které tu svítí, pocházejí z Vítkovických železáren a sklopné sedačky zase z klatovské divadelní školy,“ odkrývá další tajemství Honza.

„Ale zpátky k tomu koláči,“ hlásí se o slovo Michaela, která vládne ženskou rukou v kuchyni. „Protože rádi cestujeme, přivážíme si inspiraci k vaření z celé Evropy. A já pak všechno kombinuji s recepty od babičky, které mám nejraději.“ Ze všeho nejdůležitější je podle ní výběr surovin. „Bereme čerstvé ingredience od místních pěstitelů a houby si vozíme až ze Šumavy.“ Asi nejvýmluvnějším důkazem úspěchu je fakt, že v létě paní Michaela denně napeče přes třicet slaných koláčů quiche i jejich sladkých protějšků s nejrůznějším ovocem.

Cesta do pravěku

Cestou podél Únětického potoka půjdete ve stopách dávných kupců. Právě tudy kdysi vedla obchodní cesta Via Magna, kudy putoval jantar ze severních zemí až do Byzantské říše. A díky objevu čtyřiceti hrobů starých čtyři tisíce let se Únětice dostaly dokonce i do odborných slovníků archeologie. Lidé únětické kultury, která je pojmenovaná právě podle českého objevu, podle dalších výzkumů žili na území od Německa až po Slovensko.

Údolí Únětického potoka však ukrývá tajemství mnohem starší i mnohem mladší. Jeho srázné stěny tvoří buližníky, jež vznikly v prahorách před sedmi sty miliony let. Při výbrusech v nich vědci odhalili struktury, které po sobě patrně zanechaly živé organismy a které patří mezi nejstarší zkameněliny u nás. Pozůstatky mlýnů zase ukazují využití Únětického potoka v modernějších dobách. Rozhodně nepřehlédněte ten Trojanův, který pochází z dvanáctého století a kde se natáčel seriál Byli jednou dva písaři s Jiřím Sovákem a Miroslavem Horníčkem, či mlýn Spálený, jenž za sto let od založení vyhořel hned třikrát a sloužil i jako továrna na mýdlo.

Při procházce si přijdou na své i milovníci přírody. Díky tomu, že potok prorazil dávné usazeniny v severojižním svahu, umožnil vznik chladných vřesovišť či lesů na severních svazích a teplých stepí na těch jižních. Díky tomu tu můžete pozorovat teplomilné ještěrky zelené hned naproti vzácných rostlin, které tu přežívají od doby ledové, nebo třeba některé z více než tisíce druhů motýlů, jež tu odborníci zaznamenali.

V Únětickém pivovaru koupíte pivo i pamětní minci. V Únětickém pivovaru koupíte pivo i pamětní minci.

PRO TEKUTÉ ZLATO

Celou trasou vycházky se vine vůně únětického piva, a kdo chce, může túru zakončit návštěvou zdejšího pivovaru.

  • Pivo se v Úněticích vařilo již od poloviny 16. století a pivovar zde postavili počátkem století osmnáctého.
  • Koncem 19. století patřil Únětický pivovar k největším v okolí Prahy, po nástupu komunismu však zanikl.
  • Před čtyřmi lety pivovar obnovil činnost. Vaří se tu desítka, dvanáctka i speciální piva. V pivovaru funguje Pivovarský výčep a o víkendech se pořádají prohlídky.
  • V pivovaru si můžete zakoupit Únětickou unci. Za měděnou minci, jež je podle tvůrců kryta „tekutým zlatem“, si můžete ve vybraných podnicích koupit jedno únětické pivo. Pivní měna platí kromě samotného pivovaru i v dalších podnicích na trase – tedy v občerstvení Zvířátka a samozřejmě v kavárně U Lasíků.

Článek vyšel v časopise Lidé a Země.

Autor článku: Markéta a Michael Foktovi
Zdroj: časopis Lidé a Země

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění