5 rychlých pomazánek

Zkombinujte zeleninu, bylinky a sýry a pochutnejte si na nich v podobě jednoduchých a zdravých pomazánek.
5 rychlých pomazánek
6.7.2013 8:00 |

Krémová avokádová pomazánka

Příprava: 15 minut

4 porce:

* 2 avokáda

* 120 ml řeckého jogurtu

* 1 stroužek česneku

* 3 lžíce čerstvého koriandru

* 1 lžíce jalapeno papričky

* 2 lžíce citronové šťávy

* drcený kmín

* sůl a pepř

Očištěné avokádo nakrájejte na menší kousky, přidejte zbylé suroviny a vše rozmixujte dohladka. Dochuťte a podávejte s opečeným chlebem. Náš tip: Řecký jogurt můžete nahradit běžným bílým jogurtem či zakysanou smetanou.

Brynzová pomazánka

Příprava: 10 minut

4 porce:

* 150 g brynzy

* 2 lžíce čerstvého smetanového sýra

* 1 stroužek česneku

* 2 lžičky mleté červené papriky

* pažitka

* sůl a pepř

Brynzu promíchejte se smetanovým sýrem. Pažitku a česnek nasekejte najemno a přidejte spolu s mletou paprikou k základu. Dochuťte solí a špetkou čerstvě mletého černého pepře. Náš tip: Nejlepší kvalitu má květnová brynza.

Cizrnová pomazánka s mrkví

Příprava: 30 minut

4 porce:

* 400 g cizrny, předvařené

* 1 mrkev

* 1 menší cibule

* 2 stvoly řapíkatého celeru

* hladkolistá petrželka

* 4 stonky tymiánu

* 400 ml vývaru (zeleninového)

* 1–2 lžíce oleje

* sůl na dochucení

Ve vývaru vařte doměkka očištěnou nakrájenou mrkev, cibuli, celer, petrželovou nať a tymián. Zeleninu sceďte, (tymián a nať odstraňte) a spolu s olejem a cizrnou rozmixujte dohladka. Dochuťte a nechte vychladit v ledničce. Náš tip: Nakonec pokapejte balzamikovým octem.

Vajíčková pomazánka

Příprava: 25 minut

4 porce:

* 5 vajec

* 200 g jemného tvarohu

* 1 svazek jarní cibulky

* 1 lžička dijonské hořčice

* 1 lžička tymiánu

* sůl a pepř

Uvařte vejce natvrdo. Zchlaďte, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle do větší misky. Přidejte tvaroh, najemno nasekanou jarní cibulku, hořčici, tymián, sůl a čerstvě mletý pepř. Vše smíchejte a dejte zchladit alespoň na 30 minut do ledničky. Náš tip: Podávejte s celozrnným pečivem.

Pomazánka s grilovanou paprikou

Příprava: 25 minut

4 porce:

* 1 větší červená paprika

* olivový olej

* 200 g sýra cottage

* 1 stroužek česneku

* pažitka, nasekaná

* sůl a pepř

Papriku omyjte, rozpulte ji a odstraňte jádřinec. Pokapejte trochou oleje a na rozpálené pánvi opečte slupkou dolů. Pak vložte asi na 5 minut do mikrotenového sáčku, aby se zapařila. Odstraňte slupku a papriku najemno nakrájejte. Smíchejte se sýrem, nasekanou pažitkou a česnekem. Dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Náš tip: Místo sýra cottage můžete použít smetanový sýr nebo jemný tvaroh.

Autor článku: časopis F.O.O.D.
Zdroj: Food

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění