Uvařeno za třicet minut: 5 rychlých teplých večeří pro celou rodinu

Teplá večeře pro celou rodinu se dá zvládnout i v cukuletu po příchodu z práce. Do půl hodiny můžete podávat a ovace jsou zaručeny.
Uvařeno za třicet minut: 5 rychlých teplých večeří pro celou rodinu
27.9.2013 12:00 |

Špecle se šunkou a bylinkovým dipem

4 porce, příprava: 15 minut

BYLINKOVÝ DIP:

4 lžíce olivového oleje 1 stroužek česneku hrst bazalky 2 jarní cibulky sůl a pepř 1 lžička šťávy z citronu

K DOKONČENÍ

500 g špeclí 200 g sušené šunky

Bylinkový dip připravíte tak, že rozmixujete tyčovým mixérem olivový olej s česnekem, bazalkou, cibulkou, solí, pepřem a šťávou z citronu. Špecle povařte podle návodu na obalu ve vroucí vodě, dokud nevyplavou. Pak je restujte na trošce oleje s kousky šunky dozlatova asi 2 minuty. Poté odstavte a vmíchejte bylinkový dip.

Zapečené noky se sýrem a hruškami

4 porce, příprava: 20 minut

600 g bramborových noků olivový olej na vymazání formiček 2 hrušky sůl a pepř 4 snítky estragonu 2 vejce 2 lžíce polotučného mléka 100 g parmazánu vlašské ořechy (nemusejí být) Noky uvařte v osolené vodě.

Zapečené noky se sýrem a hruškami Zapečené noky se sýrem a hruškami

Když vyplavou na hladinu, slijte je a odstavte. Zapékací formičky vymažte troškou olivového oleje. Rozdělte do nich noky. Přidejte, na menší kousky nakrájené hrušky. Osolte a opepřete. Vložte snítky estragonu. V misce smíchejte vejce s mlékem a nastrouhaným parmazánem. Směs nalijte na noky s hruškami a zapečte v předehřáté troubě na 100 °C dozlatova, asi 15 minut.

Náš TIP: Noky můžete ještě před zalitím vaječnou směsí a zapečením posypat sekanými vlašskými ořechy.

Kuřecí špízy se zeleninou

4 porce příprava: 25 minut

500 g kuřecích prsou 2 červené cibule 2 červené papriky 1 cuketa 2 lžíce olivového oleje sůl a pepř 1 lžička šťávy z limetky petrželka, bazalka a máta

Kuřecí špízy se zeleninou Kuřecí špízy se zeleninou

Kuřecí maso omyjte a nakrájejte na menší kousky, cibuli na měsíčky, papriku a cuketu na plátky. V misce smíchejte olivový olej, sůl, pepř, šťávu z limetky a sekané bylinky.

Ingredience napíchejte na špízové jehly a potřete bylinkovou marinádou. Opékejte na rozpálené grilovací pánvi nebo grilu ze všech stran. Podávejte s pečivem.

Květáková polévka s lososem

4 porce příprava: 25 minut 1 středně velká hlava květáku 1 lžíce řepkového oleje 1 menší cibule 1 mrkev sůl a pepř, muškátový oříšek, kmín 1 pórek 2 jarní cibulky 100 g uzeného lososa

Květáková polévka s lososem Květáková polévka s lososem

Růžičky květáku omyjte. Na rozehřátém oleji orestujte nakrájenou cibuli. Přidejte květák a na malé kostičky nakrájenou mrkev. Podlijte 1,5 l vody nebo domácím zeleninovým vývarem. Opepřete a osolte.

Přidejte muškátový oříšek a kmín. Vařte asi 10 minut, poté vmíchejte na kolečka nakrájený pórek. Povařte asi 2 minuty, odstavte a rozmixujte na krém. Ozdobte nasekanou jarní cibulkou a plátky uzeného lososa.

Náš TIP: Polévku můžete zjemnit troškou smetany nebo plnotučným mlékem.

Vepřové na kari s rýží, hráškem a kukuřicí

4 porce, příprava: 20 minut

400 g vepřové plece 1 lžíce olivového oleje šalotka 2 stroužky česneku sůl a pepř 2 lžíce kari 250 g mraženého hrášku 250 g mražené kukuřice 200 ml smetany na vaření 400 g jasmínové rýže čerstvá petrželka

Vepřové na kari s rýží Vepřové na kari s rýží

Vepřové maso nakrájejte na kostičky. Na oleji orestujte nasekanou šalotku a česnek. Přidejte maso, osolte a opepřete. Orestujte dozlatova, polijte troškou vody a duste doměkka (asi 20 minut).

Poté vmíchejte kari, hrášek a kukuřici, zalijte smetanou a prohřejte. Podávejte s rýží připravenou podle návodu, ozdobené petrželkou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Jana Vašáková
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění