Babiččin třený beránek

Fotogalerie V každé rodině se peče tahle tradiční velikonoční dobrota trochu jinak, většinou se ale recept dědí z generace na generaci. Jestli ovšem ještě pořád hledáte ten pravý, zkuste naši osvědčenou klasiku.
18.4.2014 17:00 |

Bez sladkého nadýchaného beránka by nebyly svátky jara dokonalé. Pokud jste neměli to štěstí, abyste ten pravý recept zdědili po své mamince nebo babičce, pak klidně přestaňte hledat – máme pro vás báječnou inspiraci. Hlavní zárukou úspěchu je dodržení postupu. Když dostatečně vyšleháte žloutky s cukrem a opatrně zapracujete tuhý sníh, dosáhnete správného výsledku, a to jemné, ale plné chuti a nadýchané konzistence. Uvedené množství vystačí přesně na jednoho beránka. Pokud máte také formu na malého beránka, zvyšte dávky o čtvrtinu.

Beránek

na 1 formu - příprava: 50 minut

* 4 vejce
* 250 g krupicového cukru
* 1 sáček vanilkového cukru
* 200 ml slunečnicového oleje
* 300 g polohrubé mouky
* 1 prášek do pečiva
* kůra z ½ citronu
* špetka soli, sádlo na vymazání a hrubá
* mouka na vysypání formy

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Žloutky utřete společně s krupicovým a vanilkovým cukrem do světlé pěny (můžete vyšlehat také v kuchyňském robotu).

2. Ke žloutkům vlijte olej a míchejte vařečkou, až se směs zcela spojí.

3. Přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a citronovou kůru. Opět promíchejte. Nyní přilijte asi 100 ml vody, aby bylo těsto spíš řidší.

4. Ve zvláštní misce vyšlehejte bílky na tuhý sníh. Na začátku přidejte špetku soli, která vám pomůže, aby byl sníh co nejpevnější. Opatrně ho po částech zapracujte do těsta, spíše ho zatírejte, než abyste míchali.

5. Formu důkladně vymažte sádlem. Díky tomu půjde beránek po upečení krásně vyklopit (a sádlo je v tomto případě skutečně bezkonkurenční).

6. Vymaštěnou formu vysypte hrubou moukou, strouhankou nebo dětskou krupičkou. Měli byste spěchat, aby vám nespadl sníh a beránek v troubě správně vyběhl a byl nadýchaný. Pokud to chcete provést v klidu a důkladně, vymažte si formu úplně na začátku.

7. Těsto nalijte až po okraj připravené přední části formy, přiklopte druhou půlkou (pokud ji forma má), postavte na plech, vložte do trouby a pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut.

8. Po upečení odklopte, nechte trochu zchladnout. Pak beránka vyklopte z formy, pocukrujte a dozdobte.

OBRAZEM: Babiččin třený beránek
Fotogalerie

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Autor článku: časopis F.O.O.D.
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění