Beránek naslano i nasladko

Možná vás velikonoční klasika už nudí nebo máte v rodině někoho, kdo sladké nemusí či přímo nesmí. Upečte si letos tuhle beránkovou dvojku z jedné formy, která potěší každého.
Beránek naslano i nasladko
27.3.2016 5:00 |

Slaný: Nádivkový beránek

1 forma - příprava: 2 hodiny

* 4 rohlíky
* 350 g uzeného boku
* 100 g baby špenátu
* 200 ml plnotučného mléka
* 4 vejce
* sůl a pepř
* 1/2 lžičky muškátového oříšku
* strouhanka
* máslo na vymazání

Rohlíky a maso nakrájejte na kostky. Listy špenátu spařte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat na cedníku. V míse zalijte nakrájené rohlíky mlékem, ve kterém jste rozšlehali žloutky, a nechte je chvíli nasáknout. Osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. Zapracujte nakrájené maso a špenát, nakonec opatrně vmíchejte sníh ušlehaný z bílků. Pokud je směs příliš řídká, přidejte trochu strouhanky. Přendejte do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Zakryjte druhou částí formy. Pečte v předehřáté troubě při 175 °C asi 80 až 90 minut. Ke konci pečení sejměte zadní díl, aby měla nádivka kůrku.

Nádivkový beránek Nádivkový beránek


Sladký: Beránek ze šlehačky

1 forma - příprava: 80 minut

* 220 g smetany 31%
* 4 vejce
* 200 g krupicového cukru
* 1 sáček vanilkového cukru
* 300 g polohrubé mouky
* 1 lžíce prášku do pečiva
* máslo a hrubá mouka na formu
* 2 hřebíčky na ozdobu

V míse (nejlépe pomocí robota) šlehejte smetanu, vejce a oba cukry do pěny. Pak zapracujte mouku s práškem do pečiva. Obě části formy na beránka vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou, do hluboké části nalijte těsto a přiklopte. Pečte v předehřáté formě na 175 °C asi 60 minut. Opatrně sejměte zadní díl a zkuste špejlí, jestli těsto nelepí. Mírně zchladlého beránka vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout. Udělejte oči pomocí hřebíčků a ozdobte barevnou stužkou. Náš TIP: Do těsta můžete přidat lžíci strouhaného kokosu nebo kakaa. Beránek bude krásně vypadat i dobře chutnat, když ho ozdobíte čokoládovou polevou.

Beránek ze šlehačky Beránek ze šlehačky


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Johana Křížková
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění