Bramborový salát 3x jinak

KE ŠTĚDROVEČERNÍ VEČEŘI V NAŠICH KRAJÍCH NEODMYSLITELNĚ PATŘÍ BRAMBOROVÝ SALÁT. ALE KDO ŘÍKÁ, ŽE TO MUSÍ BÝT JENOM TEN KLASICKÝ? VYZKOUŠEJTE LETOS KROMĚ NĚJ I JINÉ VARIANTY.
Bramborový salát 3x jinak
21.12.2014 5:00 |

domácí klasika:

Salát s vejci a majonézou

4 porce příprava: 30 minut + rozležení

  • 650 g brambor typu A
  • 1 velká mrkev
  • 1 malá cibule
  • 200 g šunkového salámu
  • 2-3 sterilované okurky
  • půl jablka
  • 2-3 vejce uvařená natvrdo
  • 4-6 lžic majonézy (podle chuti)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • citronová šťáva nebo ocet na dochucení

NA OZDOBU

  • ředkvička,
  • kousek vařeného vajíčka,
  • jablko,
  • zelené bylinky

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Mrkev uvařte doměkka a nechte vychladnout. Brambory, mrkev a všechny ostatní ingredience nakrájejte na malé kostičky, smíchejte je dohromady a promíchejte s majonézou. Salát osolte a opepřete, případně okyselte, a nechte důkladně proležet v chladu.

německá kuchyně:

Pikantní salát s cibulí a chilli

4 porce příprava: 20 minut + rozležení

  • 850 g brambor typu A
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 velké cibule
  • nasekaná zelená petrželka

ZÁLIVKA

  • 100 ml octa
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 chilli paprička nakrájená na jemno
  • mletý barevný pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte, nakrájejte na plátky a naskládejte na dno mísy. Do hrnce dejte olej a na kolečka nakrájenou cibuli a chvilku nechte prohřát. Mezitím připravte ze všech surovin a 1 litru vody sladkokyselou zálivku, přilijte ji k cibuli a oleji a všechno přiveďte k bodu varu.

Nálevem zalijte brambory, nechte vychladnout a nejméně dvě hodiny proležet. Salát před podáváním sceďte a ozdobte nasekanou zelenou petrželkou.

trocha exotiky :

Zdravý salát s avokádem

4 porce příprava: 25 minut

  • 850 g brambor typu A
  • 1 avokádo hrst mandlí
  • 2 hrsti klíčků
  • fazole
  • mungo

DRESINK

  • šťáva z 1 limetky
  • 3 lžíce panenského avokádového oleje (může být i olivový)
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Brambory uvařte v osolené vodě ve slupce, slijte je, oloupejte a nechte vychladnout. Avokádo vypeckujte, zbavte slupky a nakrájejte na plátky.

V míse smíchejte brambory nakrájené na větší kousky, avokádo, mandle a 1 hrst klíčků. Smíchejte všechny ingredience na dresink a prošlehávejte je tak dlouho, dokud nezhoustnou a dokonale se nespojí. Salát promíchejte s dresinkem a nakonec ho navrch ozdobte zbylými klíčky.


Článek jsme převzali z časopisu F.O.O.D.

Autor článku: Jana Zbyňková
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění