Brusinky

Brusinky jsou známé už po staletí jako suroviny v kuchyni, ale také jako prostředek lidového léčitelství.
Brusinky
3.9.2004 0:00 |

Brusinka je celoročně zelený keříček vysoký 10 až 30 centimetrů s červenými jedlými plody, které obsahují flavonoidy, třísloviny, kyselinu gallovou, benzoovou a šťavelovou, hydrocholin, cholesterin, tanin, vitamin C a hořčík. Je to plodina amerických Indiánů, kteří obklady z brusinek léčili zranění od jedovatých šípů, barvili jimi látky, nebo je ochucovali javorovým sirupem a sušili na slunci. Osadníci je pak používali při žaludečních a jaterních problémech a nemocech krevního oběhu.

Kromě velkého množství vitaminu C obsahují brusinky kyselinu elagikovou, která ničí bakterie způsobující urologická onemocnění. Mají preventivní účinek při zánětech ledvin a prostaty a menstruačních potížích. Jsou vynikajícím přírodním antioxidantem, takže zpomalují stárnutí. Pomáhají při zánětech močového měchýře a močových cest, kdy zmírňují bolest, pálení, svědění a výrazně snižují opakování infekce. Konzumovat by je měli lidé trpící nedobrovolným únikem moči, protože mají schpnost zmírňovat zápach moči. Působí také mírně protiprůjmově. Dříve se rozdrcené plody používaly k ošetření ran a díky vysokému obsahu vitaminu C také při léčbě kurdějí. Mají preventivní účinek proti rakovině a kardiovaskulárním onemocněním.

Sušené brusinky jsou vzhledem k množství minerálních látek a vitaminů skvělým zdrojem rychlé energie. Jsou známé tím, že se používají při přípravě divočiny nebo svíčkové, ale lze je přidávat také do kaší, müsli, jogurtů nebo třeba do čajů. Brusinky dozrávají od července do září a sbírají se na přímý konzum, nebo se dále zpracovávají. Největší účinky mají brusinky čerstvé nebo sušené.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění