Cestujte za regionálními potravinami! Stojí to za to.

Pokud nakupujete u farmářů, dostanete čerstvé potraviny, sklizené ve vašem regionu v nejlepší fázi zralosti. Také tím podporujete místní rodiny, které nemusejí platit za zprostředkování prodeje svých výrobků řetězcům. A pokud můžete za svým farmářem zajet přímo tam, kde pro vás potraviny pěstují, bude to i báječná dovolená. Mnoho farem dnes nabízí ubytování a můžete se zapojit i do práce.
Cestujte za regionálními potravinami! Stojí to za to.
1.6.2014 5:00 |

1. Sbírat jablka přímo ze stromů

můžete na BIO farmě Sádky blízko Kunovic u Uherského Hradiště. Certifikát BIO mají od roku 2007 a největší část jejich sadů zabírají jabloně. Většina plodů je pak zpracována na biošťávy, které tady můžete také nakoupit. Protože na farmě nepracují s žádnými chemickými přípravky, používají na ochranu rostlin přirozené predátory – na farmě najdete desítky budek pro ptáky, které přes zimu přikrmují, aby se sem rádi vraceli. Sýkorky, strakapoudi, kosi a další tak pomáhají udržet ekologický provoz farmy. Pro ubytování mají 13 dvojlůžkových pokojů a také prostor pro stanování. www.farmasadky.cz

2. Kde se krávy pasou pod okny

Farma Menšík v obci Kunčice pod Ondřejníkem se věnuje chovu krav a zpracování mléka od roku 1992 a veškerá její produkce je certifikovaná jako BIO. Přímo „ze dvora“ můžete nakoupit mléko, tvaroh, jogurty a různé druhy sýrů, které vyrábějí ve vlastní minimlékárně. Prodejna je otevřena jednou týdně a funguje také jako distribuční místo bedýnek se sezonní zeleninou od okolních farmářů, se kterými farma spolupracuje. Ubytování s výhledem na zelené pastviny můžete využít celoročně. www.farma-mensik.cz

3. Jako u babičky na venkově

se budete cítit v Ekofarmě v malé vesničce Ctiboř u Počátek, uprostřed malebné krajiny s loukami, remízky a lesíky. Pěstují zde známé i méně známé druhy zeleniny a můžete si vše sami vyzkoušet, od zasazení semínek až po zpracování. Je to ideální místo, kam zajet i s dětmi. K dispozici je jim uzavřený dvůr s pískovištěm, různé kouty k prolézání, houpačky, hřiště i ohniště. K ubytování můžete využít 3 pokoje v půdní části selského stavení, které jsou zařízené podle základních principů feng-šuej. www.ekofarma-ctibor.cz

4. Když chcete i víno v Biokvalitě

Největším BIO pěstitelem vína u nás je rodinné vinařství Víno Marcinčák. Většina jimi ekologicky pěstovaných vinic leží v obci Novosedly, místo použití pesticidů a herbicidů hledají nové postupy pro ochranu révy, používají výtažky z mořských řas nebo fenyklový olej, které působí proti plísním a nezatěžují přírodu. O kypření se starají žížaly a jejich vinice zůstávají ozeleněné, díky tomu je réva silnější a také tím pomáhají návratu téměř vymizelého a ohroženého druhu motýla pestrokřídlece podražcového.

Specialitou vinařství jsou přírodně sladká vína, tedy slámová a ledová vína a výběry z cibéb. Hotel Marcinčák vaří tradiční domácí kuchyni z lokálních produktů, pěstují si vlastní slepice, husy, bylinky a vyrábějí vynikající paštiky. Aby si i malí návštěvníci hotelu užili zážitek z vína, můžou ochutnat biomošt vyrobený z odrůdy Müller Thurgau. www.hotelmarcincak.cz, www.marcincak.cz

5. Pro olivový olej do Itálie

Ekologická farma Barbialla Nuova leží v srdci Toskánska a zaměřuje se na produkci olivového oleje, medu, hovězího masa a bílých lanýžů. Chovají zde nejstarší italské plemeno skotu Chianina, maso má více bílkovin, méně tuku a cholesterolu a vynikající chuť.

V okolních lesích se můžete zúčastnit v podzimních měsících vyhledávání lanýžů, kterým se zde daří díky výskytu bílých topolů, o které se farma stará společně s Univerzitou v Sieně. Zdraví lesa je pro vzácné bílé lanýže Tuber Magnatum Pico, které připomínají malé brambory nebo kameny, naprosto zásadní. Na podzim se také sklízejí olivy.

K ubytování si můžete vybrat jeden ze tří domů: Brentina, Doderi a Le Torsce, jsou zrekonstruované jednoduše a vkusně s ohledem na místní tradice a stavební materiály. Nejedná se o klasické hotelové ubytování, ale vařit si můžete ve vlastní kuchyni, z místních potravin. Není tu telefon, internet, TV ani klimatizace, takže ideální místo pro strávení gastronomickorelaxační dovolené. www.barbiallanuova.it

6. Pro slovenskou bryndzu

jezdí lidé zdaleka na salaš Krajinka za Ružomberkem. Původně to byl jen stánek s čerstvými ovčími sýry a dnes je to oblíbené výletní místo, kde můžete nejen nakoupit čerstvou bryndzu, 100% žinčicu, korbáčiky a další výrobky z ovčího mléka bez prodloužené trvanlivosti, chemických konzervantů a pasterizace. Dají se koupit pouze tady na místě, což zaručuje jejich kvalitu, čerstvost a originalitu.

Celé zpracování od dojení až po výrobu sýrů probíhá tradičním ručním zpracováním, proces tady můžete vidět a výrobky ochutnat. Součástí salaše Krajinka je i tradiční pekárna a restaurace, kde připravují slovenské speciality s využitím svých sýrových výrobků a jehněčího masa z vlastního chovu. www.salaskrajinka.sk

7. Do rodiny hospodáře

Vyhledávanou destinací pro dovolenou na selském statku je Rakousko, kde si můžete vybrat z 2800 možností ubytování! A to podle lokality, ale hlavně podle svého vkusu a zaměření. V nabídce jsou horské salaše, statky vinařské nebo specializované na pěstování a sbírání bylinek, statky s nabídkami pro zdraví zaměřené na relaxaci nebo jízdu na koni. A samozřejmě si můžete vybrat biostatky provozující ekologické zemědělství, jejichž zařízení je vyrobeno z materiálů, jako je dřevo, len nebo bavlna.

Zvláštní důraz se klade na zdravou výživu, složenou z luštěnin, obilovin, zeleniny a ovoce a vše v biokvalitě bez chemických přísad. Biostatky mají osobitou atmosféru, dlouholetou tradici a nabízejí množství různých aktivit. Už po probuzení se můžete zapojit a pomáhat s dojením, úklidem chlévů nebo krmit králíky, ovce, kozy či slepice.

Ale také sbírat čerstvě snesená vejce, která pak posnídáte s právě nadojeným mlékem, domácím chlebem nebo vyhlášeným tyrolským uzeným. Členské statky sdružení Agroturistika v Rakousku jsou pravidelně testovány na kvalitu a jejich kompletní nabídku najdete na www.agroturistika.at.


Článek vyšel v časopise Moje psychologie.

Autor článku: Hana Chaloupková
Zdroj: časopis Moje Psychologie

Komentáře

Bobina | 3.6.2014 13:11

farmářské e-shopy

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění