Chuťovky na topinky - 4 recepty na tatarák

Šťavnatý a lehce pikantní tatarák přijde vždy k chuti. Ať už jako lehký oběd či šmrncovní večeře s přáteli.
Chuťovky na topinky - 4 recepty na tatarák
29.9.2013 16:00 |

Hovězí tatarský biftek

4 porce - příprava: 20 minut

* 400 g mletého předního hovězího
* 2 menší jarní cibulky
* 1 lžička nasekaných kaparů
* 1 lžička nasekaných zavařených okurek
* 1 lžíce pažitky
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 1 lžíce worcesterské omáčky
* 1 lžíce rajčatové passaty
* 2 žloutky
* pár kapek tabaska
* pepř a sůl
* chléb a česnek na topinky

Smíchejte suroviny a vytvarujte tatarák. Podávejte s opečenými topinkami s česnekem.

Tatarák z lososa

4 porce - příprava: 25 minut

* 500 g filetů lososa
* 2 spařená rajčata, oloupaná a zbavená semínek
* olivový olej
* šťáva z 1 limetky
* čerstvý kopr
* 1 chilli paprička
* 1 lžička dijonské hořčice
* pepř a sůl
* bílé pečivo
* oříšek másla
* olivový olej

Filety z lososa a rajčata nakrájejte na malé kostičky a vložte do misky. Pokapejte olivovým olejem, přidejte trochu limetkové šťávy, nasekaný kopr a chilli papričku, dijonskou hořčici, pepř, sůl a vše promíchejte. Tatarák podávejte s topinkami z bílého chleba opečenými na másle a oleji.

Tuňákový tatarák s kari majonézou

4 porce - příprava: 30 minut

MAJONÉZA:

* 1 velký žloutek
* sůl
* 1/2 šálku řepkového oleje
* 1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
* 2 lžičky kari koření

TATARÁK:

* 400 g tuňáka, nasekaného nadrobno
* 2 lžíce celeru, nakrájeného na kostičky
* 2 lžíce ředkviček, nakrájených na kostičky
* 1 lžíce pažitky
* šťáva z 1/2 limetky
* pepř a sůl
* celozrnný chléb na topinky

V mixéru smíchejte žloutek se špetkou soli. Při středních otáčkách pomalu přidávejte olej. Majonézu v misce smíchejte s lžící limetkové šťávy a kari kořením. Dejte zachladit.

Ve středně velké míse promíchejte nakrájeného tuňáka se zeleninou a pažitkou. Přidejte polovinu připravené kari majonézy. Dochuťte limetkovou šťávou, solí, a pepřem.

Připravený tatarák vyklopte z mističky na talíř, ozdobte zbytkem majonézy, pažitkou a ředkvičkou. Podávejte s opečeným chlebem.

Tatarák z červené řepy

4 porce - příprava: 30 minut + pečení: 90 minut

* 400 g červené řepy
* 3 lžíce olivového oleje
* pepř a sůl
* 50 g nastrouhaného křenu
* 1 nasekaná šalotka
* 60 ml balzamikového octa
* kůra z 1 biopomeranče
* lístky bílé čekanky
* řecký jogurt
* čerstvý koriandr
* toastový chléb na topinky

Předehřejte troubu na 200 °C. Omytou a osušenou řepu dejte do zapékací mísy, přelijte olivovým olejem, osolte a opepřete. Mísu přikryjte alobalem a pečte doměkka 1–1,5 hodiny.

Po vychlazení řepu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte k ní strouhaný křen, šalotku, balzamikový ocet a kůru z pomeranče. Dochuťte solí a pepřem.

Tatarák podávejte na lístcích bílé čekanky s řeckým jogurtem a čerstvým koriandrem a topinkami z toastového chleba.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Tomáš Babinec
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění