Chytrá hospodyňka 2.

Jak si usnadnit práce v kuchyni a jak si poradit s různými patáliemi při vaření?
Chytrá hospodyňka 2.
16.10.2006 0:00 |

Květák
Aby květák při vaření nevydával nepříjemný zápach, přidáme k němu do osolené vody několik kapek citronové šťávy.

Zelí
Jak zmírnit stejný problém při vaření zelí? Jednoduše, přidejte k němu pár vlašských ořechů.

Nádobí po rybě
Abychom z nádobí po vaření ryb odstranili zápach, omyjeme ho a vytřeme citronem nebo kávovou sedlinou. Lze v něm povařit i trochu čaje.

Smažení
Zápachu po smažení jídel se zbavíme, když na dno rozpálené nádoby nasypeme trochu mleté kávy.

Alobal
Alobal pohlcuje pachy a tak ho něj balíme potraviny, které jsou aromatické, a které by v lednici jinak zapáchaly.

Zápach z cibule
Pokud sníme cibuli a chceme zmírnit zápach z úst, vypijeme trochu mléka. Z rukou odstraníme pach cibule, když si je opláchneme octovou vodou.

Pachy v lednici
Především jím předcházíme pravidelnou údržbou lednice -celý vnitřek pečlivě umýváme vodou s octem. Můžeme také do lednice umístit talířek, na který nasypeme sáček prášku do pečiva, který pohlcuje pachy, měníme ho po dvou týdnech.

Mléko
Pokud nechcete, aby nám při vaření mléko přeteklo, pomažte okraj hrnce změklým máslem nebo margarinem.

Krupičná kaše
Předejít žmolkům, které se mohou vyskytnout při vaření krupičné kaše můžeme tak, že krupici nejdřív namočíme do mléka a necháme 15 minut stát. Před začátkem vaření pak přilijeme zbytek mléka a za stálého míchání uvaříme. Nebudou v ní žmolky a také bude rychleji uvařená.

Pevná šlehačka
Pevnou šlehačku získáme tak, že šleháme smetanu pořádně vychlazenou. Pak bude dobře držet tvar a bude pevná.

Tvaroh
Aby tvarohová náplň nevytékala při pečení z koláčů a buchet, zahustíme tvaroh jemnou krupicí nebo kukuřičnou kaší.

Korání sýra
Aby nám sýr brzy neokoral, potřeme jeho okraje jedlým olejem. Také strouhání měkčího sýra na struhadle si usnadníme, pokud ho potřeme olejem.

Krájení tvrdého sýra
Tvrdý sýr se bude lépe krájet, když nůž napřed nahřejeme. Použít můžeme také škrabku na brambory, získáme tak tenké plátky.

Aroma sýru
Pokud si chceme pochutnat na aromatickém sýru, před podáváním ho vyndáme asi jednu hodinu před jídlem, protože aromatické složky se rozvinou až při vyšší teplotě.

Vejce
Jak poznáme, že je vejce čerstvé? Ponoříme ho do slané vody- čerstvé klesne ke dnu, týden staré vajíčko se bude vznášet a plavat, pokud se vejce neponoří, je velice staré a raději ho vyhodíme. Staré vejce poznáme i po rozklepnutí -čerstvý bíle pevně obklopuje žloutek, čím je starší, tím řidší je bílek.

Čím nahradit vejce?
Místo klasického trojobalu lze použít místo vejce kašičku ze škrobové moučky a mléka. Jako pojidlo do mletých mas stačí navlhčená sójová mouka a při pečení koláčů můžeme vejce na potření povrchu nahradit kyselém mlékem nebo smetanou rozšlehanou s práškovým cukrem.

Syrová-vařená
Jak poznáte syrová vejce od vařených? Stačí roztočit vajíčko na tvrdé podložce, uvařené se bude točit rychle, syrové pomalu a brzy se zastaví.

Prasklá vejce
I prasklé vejce lze uvařit. Dáme ho do cedníku a pak držíme chvíli nad párou. Vrchní vrstva bílku ztuhne a pak už vejce můžeme klasicky dovařit ve vodě.

Vejce z lednice
Když chceme vařit vejce, nejdříve je vyjmeme z lednice a necháme stát v pokojové teplotě asi půl hodiny. Velký rozdíl teploty by totiž mohl způsobit prasknutí vejce při vaření. Při vaření vejce vkládáme vždy do studené vody.

Sníh z bílků
Sníh z bílků půjde dobře ušlehat, když do něj přidáme trochu citronové šťávy.

Žloutek
Pokud si chceme nějakou dobu uchovat vaječný žloutek, dáme ho do skleničky, zalijeme studenou vodou nebo mlékem a dáme ho do lednice. Stejně tak můžeme žloutek přelít trochou rostlinného oleje.


Pokračování příští týden

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění