Chytrá hospodyňka 5.

A je tu poslední várka rad a nápadů pro každou hospodyňku, které se v kuchyni jistě budou velmi hodit. 
Chytrá hospodyňka 5.
6.11.2006 0:00 |

Hlávkový salát
Pokud nám hlávkový salát trochu zvadne, stačí ho postříkat studenou vodou, zabalit do utěrky a dát na hodinku do lednice, bude pak opět jako čerstvý.

Citrusy
Citrusy půjdou snadněji oloupat a budou mít více šťávy, když je předtím vložíte na chvíli do horké vody.

Dozrávání ovoce
Nedostatečně vyzrálé kiwi vložíme do mikrotenového sáčku spolu s jablkem a necháme ho ve tmě dojít. Nezralé broskve dáme do krabice, přikryjeme je novinami a dáme na tmavé místo, brzy pak dozrají.

Fíky
Aby fíky změkly a byly vláčné, dáme je na chvíli do sítka nad hrnec s vařící vodou, ze kterého stoupá pára. Můžeme je také na chvíli vložit do vyhřáté trouby.

Citrony
Z citronů můžeme vymačkat šťávu, najít ji do tvořítka na led a dolít vodou. Když pak budeme do čaje potřebovat citron, budeme ho mít hned při ruce a také díky tomu, že citron  bude studený, dřív se nám i ochladí čaj a můžeme ho dřív začít pít.

Louskání ořechů
Ořechy půjdou lépe louskat, když je dáme na noc do lednice nebo naopak když je vložíme do misky, kterou zalijeme vaříme vodou a necháme pod pokličkou půl hodiny odležet.

Jablka
oloupaná nebo rozkrojená jablka rychle zhnědnou, tomu ale zabráníme, když je pokapeme citronovou šťávou. Pokud máme jablka, která jsou seschlá, můžeme jejich čerstvost obnovit tak, že je ponoříme na několik minut do horké vody.

Těstoviny
Těstoviny vaříme vždy v dostatečném množství vody (půl kila těstovin na čtyři litry vody), aby se neslepily (z tohoto důvodu můžeme také přidat do vody trochu oleje). Jak zaručeně poznáte, že jsou těstoviny uvařené? Když jednu těstovinu vytáhnete, hodíte ji na kachličky a ta se k ní přilepí, je správně uvařená. Již hotové těstoviny ohříváme tak, že je dáme do sítka a to položíme nad páru ucházející z hrnce s vařící vodou.

Bábovka
Formu na bábovku můžeme nejenom vymazat tukem, ale místo vysypání moukou či strouhankou můžeme k tomuto účelu použít najemno rozemleté oříšky. Bábovka se tak nepřichytí při vyklápění k formě, navíc bude mít velmi chutný povrch. Další trik na to, aby šla bábovka vyklopit, je tento: předtím, než budete formu vysypávat mouku, postavte na chvíli formu vymazanou tukem do lednice. Tuk ztuhne, nepromísí se s moukou a bábovka půjde dobře vyklopit. Aby se bábovka nepřipalovala zespodu, posypte dno formy dětskou krupičkou.

Koláče
Ovocné koláče nebudou vlhké, když těsto na koláč nejprve předpečeme několik minut v troubě, povrch potřeme rozšlehaným bílkem a pak až poklademe ovocem a dopečeme.

Drobenka
Drobenku na koláče můžeme vylepšit tak, že do ní přidáme trochu strouhaného kokosu.

Hrozinky
Hrozinky a ovoce se nám nebudou v těstě propadat, když je předem trochu obalíme v mouce.

Starší koláče
Starší koláče potřeme vlažným mlékem a dáme na několik minut do vyhřáté trouby. Budou pak chutnat jako čerstvé.

Starší pečivo
Pečivo ze včerejšího dne pokropíme trochou vody, zabalíme do alobalu a dáme do vyhřáté trouby na deset minut. Bude pak chutnat jako čerstvě upečené. Starší chleba nebo rohlíky se dají ale využít i jinak. Můžeme je nakrájet na drobné hranolky, opéct na olivovém oleji s česnekem a pak je přidávat do zeleninových salátů nebo do polévky.

Palačinky
Palačinky budou mít jemnou chuť, když do těsta místo mléka použijeme podmáslí.

Maková nádivka
Pokud chcete použít při pečení makovou nádivku, ale nemáte mlýnek na mák, nevadí. Dejte mák do hrnce, přidejte cukr nebo med, přelijte mlékem a uvařte kaši, nechte vychladnout a pak rozmixujte v mixéru.

Houskové knedlíky
Není nad domácí houskové knedlíky. Aby vám nepopraskaly, tvarujte těsto mokrýma rukama a do vroucí vody přidejte lžíci hladké mouky.

Švestkové knedlíky
Pokud při přípravě švestkových knedlíků používáte švestky vypeckované, můžete je místo pecky nadít rozinkami, budou lépe držet tvar a skvěle si pochutnáte.

Ovocné knedlíky
Ovoce předtím, než jím naplníte knedlík, obalte v hladké mouce. Ovoce se nebude lepit a propadat do těsta.

Třené těsto
Koláče připravované z třeného těsta se dají vylepšit tak, že polovinu másla nahradíte tvarohem. Těsto bude výtečně chutnat, bude křehké a méně kalorické.

Lískové těsto
Lískové těsto se při rozvalování nebude lepit na váleček, když ho přetřete rostlinným olejem.

Smažení
Pokud při jakémkoli smažení přidáme do tuku trochu soli, nebude tolik prskat.

Koření
Aby vynikla vůně koření, můžete ho před použitím pražit na suché pánvi.

Solení
Minutky solíme až po opečení, protože solené maso pouští šťávu, která se dostane do tuku a maso se nemůže tak prudce opéct. Ryby solíme až těsně před přípravou, jinak z nich vyteče šťáva a ryby nebudou mít tak dobrou chuť.


Další díly Chytré hospodyňky naleznete v rubrice Zdravý domov

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění