Co dát na víkendový stůl? Máme pro vás 4 chutné recepty

Jedny z nejpříjemnějších chvil, které spolu stráví rodinní příslušníci, bývají u společného stolu. Dobrou chuť! Co dát na víkendový stůl?
Co dát na víkendový stůl? Máme pro vás 4 chutné recepty
19.7.2013 12:00 |

Květáková polévka s parmazánem

Příprava: 30 minut

4 porce:

* 1/2 většího květáku
* 40 g másla
* 40 g hladké mouky
* špetka muškátového květu
* 150 ml smetany
* 15 g parmazánu
* 1 lžíce petrželky
* sůl na dochucení

Očistěný a omytý květák rozeberte na růžičky. Vařte asi 10 minut ve vroucí osolené vodě do poloměkka. Z poloviny másla a mouky připravte světle žlutou jíšku. Uvařený květák vyndejte na talíř. Odkrájejte velké košťály. Do vody, ve které se vařil, vmíchejte připravenou jíšku a velké košťály. Na mírném ohni vařte ještě asi 15 minut.

Pak polévku ochuťte muškátovým květem a rozmixujte na hladký krém. Zbylé povařené růžičky překrájejte. Na pánvi rozpusťte zbylé máslo, květák na něm opečte a přidejte do polévky. Nakonec přilejte smetanu a asi pět minut provařte na mírném ohni.

Rozdělte do talířů, posypte plátky sýra a najemno nasekanou hladkolistou petrželkou.

Žampionové hlavičky plněné bylinkami

Příprava: 30 minut

4 porce:

* 12 středně velkých žampionů
* 1 šalotka
* 10 g másla
* 1 plátek toastového chleba
* 3 lžíce smetany ke šlehání
* 2 snítky petržele
* 1 žloutek
* sůl a pepř

Žampiony očistěte. Oddělte nožičky a nakrájejte je nadrobno. V kastrůlku nechte na rozpuštěném másle zesklovatět najemno nasekanou šalotku. Přidejte nakrájené žampiony a asi 2 minuty je restujte.

Z toastového chleba odkrojte kůrky a rozdrobte ho k houbám. Přilejte smetanu a duste další tři minuty, až směs zhoustne. Sundejte z ohně a přisypte najemno nasekanou petrželku. Přidejte žloutek, osolte, opepřete a promíchejte.

Směsí naplňte hlavičky žampionů. Naskládejte na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací mísy a zapečte asi 10 minut v troubě předehřáté na 190 °C.

Kotletka v bylinkové strouhance s hráškem

Příprava: 40 minut

4 porce:

* 4 kotlety s kostí
* 150 g strouhanky
* 1 lžíce petrželky
* 1 lžička lístků tymiánu
* 100 g hladké mouky
* 2 vejce
* olej na smažení
* 50 g másla
* 400 g mraženého nebo čerstvého hrášku
* 50 g strouhaného parmazánu
* sůl a pepř

Maso lehce naklepejte, osolte a opepřete z obou stran. Strouhanku smíchejte s bylinkami. Kotlety obalujte v mouce, pak v prošlehaných vejcích a v bylinkové strouhance. Obalené maso smažte asi 4 minuty na mírném ohni. Pak je obraťte a smažte další 4 minuty, až budou upečené hezky dozlatova. Přemístěte je na papírový kuchyňský ubrousek a nechte okapat.

Na rozpuštěné máslo vsypte hrášek. Podlejte dvěma lžícemi horké vody, osolte a zakryté duste asi 3 minuty. Podávejte s hráškem a strouhaným sýrem.

Jahodová zemlbába

Příprava: 35 minut

6–8 porcí:

* 1 vánočka
* 10 g másla na vymazání formy
* 3 žloutky
* 250 ml mléka
* 200 g měkkého tvarohu
* 200 g jahod
* 50 g moučkového cukru
* 1 vanilkový cukr

Vánočku nakrájejte na plátky. Pekáček nebo zapékací formu vymažte máslem. Troubu předehřejte na 200 °C. Jeden žloutek rozšlehejte s mlékem v misce, do směsi namáčejte plátky vánočky a ty pak klaďte do zapékací mísy.

Další vrstvu bude tvořit tvaroh rozmíchaný s cukrem, 4 lžícemi mléka a zbylými žloutky. Poklaďte kousky jahod prosypanými cukrem. Pokračujte opět vrstvou namočené vánočky, tvarohem a jahodami tak, aby vršek tvořila vánočka.

Pečte asi 25 minut, až povrch zezlátne a je pěkně křupavý. Nechte lehce vychladnout a pak noste na stůl.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: časopis F.O.O.D.
Zdroj: Food

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění