Dejte prostor čekance

Tento lahodný a ve středomořské kuchyni nepostradatelný druh salátu má své jedinečné kouzlo. Ne každému vyhovuje jeho nahořklá chuť, jídlům ale právě ona propůjčuje zajímavost. Dejte jí šanci. Věříme, že vás nezklame.
Dejte prostor čekance
19.6.2016 5:00 |

Salát s čekankou a granátovým jablkem

4 porce, příprava: 35 minut

* 120 g pancetty
* 400 g ve slupce vařených brambor
* slunečnicový olej
* 1 hlávka salátu frisée
* 1 bílá a 1 červená čekanka
* 5 lžic balzamika
* 50 ml olivového oleje
* sůl a pepř
* 1 vyloupané granátové jablko

Pancettu nakrájenou na malé kostičky opékejte na pánvi, dokud nezačne zlátnout. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ty osmažte na slunečnicovém oleji dozlatova. Salát a čekanku očistěte a rozeberte na lístky, ty čekankové natrhejte na kousky. Připravte zálivku z balzamika, olivového oleje, soli a pepře. Vše promíchejte a podávejte posypané granátovým jablkem.

Salát s čekankou a granátovým jablkem Salát s čekankou a granátovým jablkem


Gratinované čekankové puky

4 porce, příprava: 55 minut

* 8 bílých čekanek
* 8 plátků vařené šunky
* 40 g másla
* 1 lžíce hladké mouky
* 200 ml plnotučného mléka
* 150 ml smetany ke šlehání
* 50 g ementálu
* sůl a muškátový oříšek

Čekanku omyjte a osušte. Vyřízněte košťálovitý střed a vložte do něj šunku. Takto
připravené puky položte vedle sebe do zapékací misky. Troubu zapněte na 190 °C. Máslo rozpusťte, zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Postupně vmíchejte mléko a smetanu, až vznikne hladká omáčka. Přiveďte k varu, vmíchejte nastrouhaný sýr a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Čekanku zalijte omáčkou a pečte asi 25 minut dozlatova. Jako příloha se hodí petrželové brambory.

Gratinované čekankové puky Gratinované čekankové puky


Grilovaný chléb se žampiony a čekankou

4 porce, příprava: 20 minut

* 5–6 hub pečárek (nebo portobello)
* 0,5 malé červené čekanky
* 2 mozzarelly v nálevu (250 g)
* 4 plátky chleba
* 1 lžíce másla
* sůl a pepř
* olivový olej
* 4 lžíce krémového balzamika
* čerstvé oregano na ozdobu

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Čekanku omyjte, osušte a nakrájejte na nudličky. Mozzarellu nakrájejte na plátky. Chleba opečte v topinkovači. Houby orestujte na kousku másla dozlatova. Osolte a opepřete.

Každý plátek chleba zakápněte asi lžící oleje a navrstvěte na něj houby a mozzarellu. Posypte čekankou a pokapejte balzamikem. Ozdobte oreganem a podávejte.

Náš TIP: Houby použijte podle sezony, k čekance se hodí i hnědé žampiony nebo hlíva ústřičná.

Grilovaný chléb se žampiony a čekankou Grilovaný chléb se žampiony a čekankou


Čekankový salát se slaninou

4 porce, příprava: 25 minut

* 120 g anglické slaniny
* 2 červené čekanky
* 4 bílé čekanky
* 5 lžic bílého balzamika
* 1 lžička ostřejší hořčice
* 1 lžička krupicového cukru
* 50 ml olivového oleje
* 30 g pekanových ořechů

Plátky slaniny opečte na pánvi dokřupava. Oba druhy čekanky omyjte, očistěte a nakrájejte na nudličky. Balzamiko rozmíchejte s hořčicí, cukrem a olivovým olejem. Pak promíchejte s čekankou a nechte asi 5 minut odležet.

Vmíchejte nahrubo nasekané ořechy a podávejte ozdobené slaninou.

Náš TIP: Slaninu vyměňte za tyrolský špek. V severní Itálii je kombinace červené čekanky a špeku velmi oblíbená – i na těstoviny.

Čekankový salát se slaninou Čekankový salát se slaninou


Zbavte čekanku hořkosti

Pokud vám je hořká chuť čekanky nepříjemná, můžete se jí částečně zbavit. Košťál dole trochu seřízněte a čekanku na čerstvý řez postavte do slané vody. Ta z ní hořkost vytáhne. Pomáhá také povařit ji ve vodě s citronem. Hořčejší je světlá čekanka, která se pěstuje pod zemí – hořkne totiž až na světle. Správně by se proto měla prodávat zabalená do tmavé fólie nebo papíru.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Jana Chmelíková
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění