Domácí pečení pro každou příležitost: K snídani, k svačině, ke kávě...

Domácí chléb, houstičky a další pečivo nejen skvěle chutná, ale při jeho výrobě se line kuchyní senzační vůně - vůně domova.
Domácí pečení pro každou příležitost: K snídani, k svačině, ke kávě...
19.11.2013 12:00 |

Ke svačině:

Sýrové bochánky s pancettou

12–15 kousků, příprava: 40 minut + kynutí

Potřebujeme:

  • 250 g tvrdého sýra
  • 150 g pancetty (nebo anglické slaniny)
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 hera
  • 1 vejce
  • 1 kostka rozdroleného čerstvého droždí (42 g)
  • 1dl polotučného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce na potření

Postup:

Sýr nastrouhejte (trochu si odložte stranou na zapečení) a pancettu nakrájejte na kousky. Všechny suroviny kromě vejce na potření dobře promíchejte (z kvasnic nedělejte kvásek!) a vypracujte hladké nelepivé těsto. Udělejte z něj bochánek, posypte ho, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem.

Z těsta tvořte bochánky a skládejte s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky potřete vejcem, posypejte trochou nastrouhaného sýra a pečte dozlatova v troubě předehřáté na 190 °C asi 20 minut.

K pivu:

Bochníček plněný uzeným masem

1 bochník, příprava: 2,5 hodiny

Potřebujeme:

  • 13 g droždí
  • 180 g hladké pšeničné mouky
  • 120 g žitné mouky
  • 1 lžičky soli
  • 1 lžičky kmínu a koriandru
  • hladká mouka na posypání a na vál
  • 800 g vařeného uzeného masa

Bochníček plněný uzeným masem Bochníček plněný uzeným masem

Droždí rozmíchejte ve 2 dl vlažné vody. V míse smíchejte obě mouky, přidejte sůl, rozdrcené koření, přilijte rozpuštěné droždí a míchejte asi 15 minut, až vznikne hladké, pružné a nelepivé těsto.

Udělejte z něj bochánek, posypte ho moukou, zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout na teplém místě, až zdvojnásobí svůj objem. Pak těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát silný 2 cm, zabalte do něj uzené maso, vytvarujte bochník a na plechu vyloženém papírem na pečení ho nechte znovu kynout 20 minut.

Poté bochník vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte asi 35 minut dokřupava. Po prochladnutí nakrájejte na plátky a podávejte s nakládanými okurkami a hořčicí.

K vínu:

Italský chlebový závin

1 závin, příprava: 60 minut

Potřebujeme:

  • 300 ml podmáslí
  • 500 g hladké mouky + na vál
  • 1 rozdrobená kostka droždí (42 g)
  • 1 lžička soli
  • 1 malý rajčatový protlak
  • 2 rozdrcené stroužky česneku
  • 2 hrsti špenátových listů (nemusí být)
  • 300 g mozzarelly
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • koření na posypání (sušené provensálské bylinky, tymián, oregano…)

Italský chlebový závin Italský chlebový závin

Postup:

Do vlažného podmáslí vmíchejte 2 lžíce mouky a droždí. Přikryté nechte v teple vzejít. V míse smíchejte zbytek mouky se solí. Vlijte kvásek a zamíchejte. Těsto vypracujte na pomoučněném válu a nenechte ho kynout! Hned je rozdělte na poloviny.

Obě půlky vyválejte na obdélníky a delší strany každého z nich nastříhejte v 3cm vzdálenosti asi 10 až 15 cm hluboko. Potřete směsí rajčatového protlaku a česneku, poklaďte špenátovými listy a plátky mozzarelly.

Zaviňte tak, že dáte přečnívající proužky těsta vždy přes sebe. Potřete vejcem, posypte kořením a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 40 minut.

¨Naše TIPY:

Pokud chleba při pečení příliš rychle hnědne, snižte teplotu, zakryjte ho kusem alobalu a pečte raději déle.

Jestli máte obavu, že se vám bochník „rozjede“, můžete ho upéct i ve formě vyložené pečicím papírem – dělají to tak třeba v Itálii.

Ke kávě:

Zázvorový chlebíček s meruňkami

1 chlebíček, příprava: 45 minut

Potřebujeme:

  • 3 vejce
  • 170 g krupicového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 200 g zakysané smetany
  • 200 g hladké mouky
  • 1 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky mletého zázvoru
  • 3 lžíce nasekaných sušených meruněk
  • hrst nasekaných pistáciových oříšků
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

Oddělte bílky a žloutky, bílky ponechte stranou. Ve větší míse utřete žloutky s oběma cukry do světlé pěny, přidejte zakysanou smetanu a důkladně promíchejte.

Vedle smíchejte všechny ostatní ingredience a zapracujte je do vaječné směsi. Trochu bílku si ponechte na potření bochníčku, zbytek ušlehejte do tuhého sněhu.

Sníh zlehka vpracujte do těsta a těsto vlijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a krátce zapečte. Povrch potřete zbytkem bílku a dejte péct dozlatova na 30 až 45 minut.

Ke snídani:

Chleba z podmáslí

1 bochník, příprava: 90 minut + kynutí

Potřebujeme:

  • 1 dl vlažného polotučného mléka
  • 1 lžička krupicového cukru
  • půl kostky droždí
  • 150 g žitné mouky
  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžička soli + na potírání
  • 2–2,5 dl podmáslí
  • hladká mouka na vál

Podmáslový chléb Podmáslový chléb

Postup:

Připravte si kvásek: smíchejte mléko, cukr, droždí a asi lžíci žitné mouky a nechte ho vzejít na teplém místě. Když se zdvojnásobí jeho objem, promíchejte ho s ostatními přísadami, přičemž podmáslí za stálého míchání mírně ohřejte a přilévejte ho po částech, aby vzniklo měkké a pružné těsto. Vyklopte je na pomoučněný vál a důkladně vypracujte rukama.

Zpracované těsto nechte přikryté utěrkou na teplém místě kynout asi hodinu. Potom na pomoučněném válu vytvarujte bochník a nechte kynout ještě asi půl hodiny.

Bochník přeneste na plech vyložený pečicím papírem, potřete ho vodou rozmíchanou se solí a pečte v troubě předehřáté na 200 oC asi hodinu dozlatova. Během pečení ho ještě několikrát potřete slanou vodou.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Jana Zbyňková
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

jangrew@seznam.cz | 20.11.2013 11:50

Některé recepty jsou delikátní, určitě je vyzkouším ve své nové kuchyni http://www.ci-kuchyne.cz/ Je skvělá a ještě jednou děkuji :-D

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění