Káva z vlastní sklizně: Vypěstujte si kávovník doma

Opravdu si při odpolední siestě můžete vychutnat svůj šálek kávy, kterou si vypěstujete vlastníma rukama. Z pražených zrnek ale kávovník nevyroste – semínka se dají sehnat u pěstitelů exotických rostlin.
Káva z vlastní sklizně: Vypěstujte si kávovník doma
23.11.2009 0:00 |

O původu kávy se dodnes přou Jemenci s Habešany. Není důležité, kdo drží prvenství, k africkému kontinentu vůně kávy prostě patří. Stálezelená rostlina horských lesů Etiopie je rozšířena v celém tropickém pásmu, proto se k hlavním producentům kávy, mimo Etiopii (dříve Habeš), řadí Brazílie, Kolumbie, Mexiko, Indonésie a Vietnam.

Kávovníkové plantáže se dodnes mnoho nezměnily, keře či nízké stromy se udržují řezem tak, aby umožňovaly ruční sklizeň. Ovšem technologie zpracování je už jiná „káva“. Čím je zrnko kávy hladší a vybroušenější, tím získává na kvalitě a také na ceně.


Ale vraťme se z plantáží zpět domů. V českých zemích se s kávou začalo obchodovat teprve před třistapadesáti lety. Tehdy byl aromatický nápoj výsadou šlechty, která se ráda chlubila čímkoli exotickým a neobvyklým. Zkusme se vrátit do časů kávových dýchánků a bezstarostných dnů trávených v zámecké zimní zahradě. Zkusme něco, co budou vaši známí a přátelé obdivovat.

====Vypěstujte si kávovník====
Pokud se vám podaří získat semena (ne pražená), zasejte je do lehké, výživné a hlavně kyselé půdy (kávovník nesnáší vápno). Čerstvá semena klíčí po 3 až 4 týdnech.

Kávovník nesnese přímé slunce, proto se spokojí s východním či západním oknem. Rostlina potřebuje teplotu kolem 20 °C a dostatek zálivky, protože listy odpaří hodně vody. Při přelití žloutnou listy, takže všeho s mírou! Kávovník každoročně přesazujte.



Během vegetace jednou za 14 dnů přihnojte tekutými hnojivy. Pokud je kávovník příliš vysoký, můžete jej klidně seříznout v době vegetace. Pro podpoření zahuštění korunky, můžete větvičky zaštipovat, pak rozvětví.

Třetím až čtvrtým rokem začíná rostlina kvést. Květy jsou bílé, výrazné jasmínové vůně. Červená semena dozrávají různě dlouhou dobu, někdy i více jak devět měsíců, proto kávovník často kvete i plodí zároveň. Semena nasládlé chuti můžete použít pro další pěstování nebo si z nich můžete upražit vlastní kávu.

====Jak upravit kávovníková semena k pražení?====
Usušená semena zbavte osemení a zbytky slupek vyfoukejte. Na rozpálené pánvi pražte asi 20 minut za stálého míchání. Podle odborníků prý může zrnko kávy zůstat ve slupce ukryté dlouho, ale pražením naopak rychle ztrácí vůni i chuť.

Autor: Irena Forejtová
23. listopadu 2009

Autor článku: Irena Forejtová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

vl | 18.10.2015 15:14

Nejjednodušší "zpracování".

Krasomil | 7.8.2012 12:04

Hm, fakt zajímavý článek, dík za něj (i když si myslím, že úspěšně kávu nikdy nevypěstuji :-))) Další kvalitní info o kávě můžete najít na http://www.kavovary.info/clanky/ - mj. i o domácím pražení či domácích pákových kávovarech. Doporučuji!!

Miroslav K. | 11.7.2012 10:32

Akce na kafčo

kávadoma | 4.5.2012 15:05

Další možnosti pražení

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění