Kávové dobroty na nedělní odpoledne

Hledáte-li inspiraci na víkendový dezert, máme pro vás pár tipů, co si ke kávě (a s kávou) připravit. Některé z nich zvládnete udělat za pár minut, jiné zaberou trochu víc času, zato se hodí i ke slavnostnějším příležitostem. Všechny jsou ale božské!
Kávové dobroty na nedělní odpoledne
7.2.2016 5:00 |

Churros s kávovou čokoládou

15–20 kusů - příprava: 50 minut

* špetka soli
* 300 g hladké mouky
* rostlinný olej na fritování
* moučkový cukr na posypání
* horká čokoláda k podávání
* 30 ml silné kávy nebo espressa

V hrnci přiveďte k varu 500 ml osolené vody. Přidejte mouku a míchejte, až vznikne těsto, které se odlupuje ode dna. Odstavte a nechte asi 10 minut odležet. Rozehřejte olej ve fritéze, ideálně na 170 °C. Těsto nandejte do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou. S její pomocí nastříkejte na plech asi 10 cm dlouhé nudličky. Ty pak 4 až 5 minut fritujte v oleji. Nechte okapat na papírové utěrce. Horkou čokoládu smíchejte s espressem a podávejte jako dip.

Churros s kávovou čokoládou Churros s kávovou čokoládou


Čokoládovo-kávový lava cake

4 porce - příprava: 70 minut

* měkké máslo na formičky
* 4 lžíce krupicového cukru + na vysypání
* 50 ml plnotučného mléka
* 1 lžička kakaa
* 7 g mleté kávy
* kůra z 1 pomeranče
* 100 g kvalitní hořké čokolády
* 3 vejce
* sůl
* 1 lžíce hladké mouky

Troubu zapněte na 180 °C. Zapékací misky vytřete měkkým máslem a vysypte krupicovým cukrem. Mléko krátce svařte s kakaem, kávou, nakrájenou pomerančovou kůrou a 2 lžícemi cukru. Čokoládu nasekejte na kousky. Mléčnou směs stáhněte z plotny a sceďte. Ještě do horkého mléka vmíchejte čokoládu, nechte ji rozpustit a postavte stranou.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Do něj potom zašlehejte zbylý cukr. Mléko s rozpuštěnou čokoládou metlou pořádně prošlehejte, postupně vmíchejte i žloutky a mouku. Nakonec opatrně zapracujte i sníh. Těsto nalijte do vymazaných a cukrem vysypaných zapékacích misek, vložte je do vysoké zapékací mísy a okolo nalijte horkou vodu (přesný postup najdete v receptu na crème brûlée níže). Pečte asi 40 minut. Kávové dortíčky podávejte ihned po vyjmutí z trouby.

Náš TIP: Do těsta na lava cake můžete přidat také lžíci kávového nebo třešňového likéru. K dezertu můžete podávat horké lesní ovoce a vyšlehanou smetanu, výborně ho doplní i vanilková zmrzlina.

Čokoládovo-kávový lava cake Čokoládovo-kávový lava cake


Knedlíky s nugátovou náplní a pistáciemi

4 porce - příprava: 85 minut + odležení

* 100 g nugátu
* 1 lžíce rozpustné kávy
* 500 ml plnotučného mléka
* 120 g másla
* 60 g krupicového cukru
* 1 sáček vanilkového cukru
* 125 g pšeničné krupice
* 2 vejce
* 1 lžička pomerančové kůry
* 1 lžička citronové kůry

OMÁČKA A DROBENKA:
* 1 lžíce kukuřičného škrobu
* 125 ml hruškového džusu
* 1–2 lžíce krupicového cukru
* 150 ml sladkého červeného vína
* 350 g mražených borůvek
* 50 g měkkého másla
* 50 g nesolených pistácií
* 2–3 lžíce strouhanky

Nugát nakrájejte na kousky a rozpusťte ve vodní lázni. Vmíchejte kávu a odložte. Mléko svařte s máslem a oběma cukry. Vmíchejte krupici a vařte asi 5 minut, dokud směs neztuhne. Zadělejte se žloutky a nastrouhanou kůrou z pomeranče i citronu. Těsto překryjte fólií a nechte v ledničce asi 3 hodiny odležet. Škrob promíchejte s 3 až 4 lžícemi hruškové šťávy do hladké kašičky.

Cukr nechte lehce zkaramelizovat, pak za stálého míchání přilijte víno a zbylou hruškovou šťávu. Nakonec přidejte i rozmíchaný škrob a nechte krátce provařit, aby směs zhoustla. Přidejte borůvky a ještě asi 5 minut vařte. Nechte vychladnout. Máslo rozpusťte v pánvi a opečte v něm jemně nasekané pistácie a strouhanku. Těsto vyjměte z ledničky a rozdělte na 16 kousků. Do každého kousku těsta zabalte trochu nugátu. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte asi 10 minut. Podávejte s borůvkovým kompotem a pistáciovou „drobenkou“.

Knedlíky s nugátovou náplní a pistáciemi Knedlíky s nugátovou náplní a pistáciemi


Kávové crème brûlée

4 porce - příprava: 75 minut + chlazení

* 100 g kávových zrnek
* 200 ml plnotučného mléka
* 200 ml smetany ke šlehání
* 1 vanilkový lusk
* 4 žloutky

Polovinu kávových zrn nasucho opražte v hluboké pánvi, až se rozvoní. Přilijte mléko a smetanu. Vyškrábněte semínka z vanilkového lusku a obojí přidejte do smetany. Asi 5 minut provařte, pak stáhněte z plotny a nechte půl hodiny odstát. Troubu zapněte na 150 °C. Tekutinu opět přiveďte k varu. Sceďte.

Žloutky o pokojové teplotě prošlehejte s krupicovým cukrem (ale nevyšlehávejte do pěny!). Pak k nim opatrně vmíchávejte kávové mléko. Pozor, ať se žloutky nesrazí! Krém nalijte do malých formiček. Ty narovnejte do hluboké zapékací mísy a okolní prostor zalijte horkou vodou tak, aby formičky byly zvnějšku do 2/3 ponořené ve vodě. Pečte 45 až 55 minut, dokud hmota neztuhne.

Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Pak vložte do ledničky a nechte zcela vychladit. Povrch posypte hnědým cukrem a pomocí flambovací pistole nechte zkaramelizovat. Podávat byste měli studený krém s horkou cukrovou krustou.

Kávové crème brûlée Kávové crème brûlée


Mokka dort

forma o Ø 24 cm - příprava: 90 minut + chlazení

* 5 vajec
* 125 g krupicového cukru
* 2 vanilkové cukry
* špetka soli
* 125 g celozrnné mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* 1 lžíce kakaa
* 50 g mletých mandlí

KRÉM A OZDOBA:
* 250 ml smetany ke šlehání
* 4 plátky želatiny
* 600 g mascarpone
* 60 ml silné kávy
* 150 g krupicového cukru
* 20 ml kávového likéru
* čokoládové hobliny a kakao na ozdobu

Troubu zapněte na 180 °C. Ráfek i dno dortové formy vyložte pečicím papírem, na ráfku bude lépe držet, pokud jej nejdřív potřete trochou tuku. Žloutky vyšlehejte s oběma cukry do vysoké světlé pěny. Bílky vyšlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Zlehka vmíchejte do žloutkové pěny.

Mouku prosejte s práškem do pečiva, kakaem a mletými mandlemi. Opatrně vmíchejte do vajec. Vzdušné těsto nalijte do připravené formy a pečte asi 35 minut dozlatova. Vyndejte z trouby, po asi 10 minutách sundejte i formu a nechte vychladnout na mřížce. Jednou příčně prořízněte.

Smetanu vyšlehejte dotuha. Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě. Mascarpone při pomalých otáčkách (jinak se srazí) prošlehejte s kávou, cukrem a likérem. Želatinu rozpusťte v hrnci v trošce vody. Promíchejte s asi 3 lžícemi kávové směsi, tu pak vmíchejte do zbytku krému. Vymíchejte dohladka.

Nakonec opatrně zapracujte šlehačku. Krémem promažte dort, zbytek rovnoměrně rozprostřete po celém povrchu dortu. Dejte aspoň na dvě hodiny chladit do ledničky. Podávejte ozdobené čokoládovými hoblinami a jemně poprášené kakaovým práškem.

Mokka dort Mokka dort


Káva v kuchyni

O přípravě kávy k pití už bylo řečeno mnoho. Jak ale využít kávu při vaření a pečení?

Jana Chmelíková, redaktorka F.O.O.D.

  • Pokud nemáte přístroj na espresso, připravte si kávu překapávanou nebo ji prostě jen sceďte – mletou kávu zalijte vroucí vodou a zhruba po 1 minutě ji přeceďte přes jemné sítko nebo plátno.
  • Nechcete přidávat tekutinu navíc? Nechte kávu louhovat v horkém mléce nebo smetaně. Tento způsob je skvělý například při výrobě kávové panna cotty.
  • Vyzkoušejte místo pařížské kávovou šlehačku! Připravíte ji stejně jako v předchozím bodu. Nezapomeňte, že před šleháním je potřeba smetanu pořádně vychladit, takže si ji připravte s dostatečným předstihem.
  • Kávu využijete i při přípravě slaných jídel – jemně nadrcená zrnka jsou skvělá do marinád a rubů na maso.
  • Obecně nic nezkazíte, když trochu kávy přidáte do jídel s chilli nebo čokoládou, kde zvýrazní jejich přirozené chutě. Stejně tak kávovým dezertům sluší přidání trochy kávového nebo oříškového likéru, třtinového rumu nebo whisky.
  • Vyzkoušejte také kávový karamel! Cukr v pánvi smíchejte se silným espressem (200 g cukru na zhruba 30 ml espressa ze 7 g kávy) a nechte zkaramelizovat. Dezertům tak dodáte nečekaný glanc!
  • Klasický kávový krém připravíte následovně: 10 lžic smetany smíchejte s 1 vrchovatou lžící cukru, 2 žloutky, 1 lžící silné kávy nebo kávového likéru a vrchovatou lžící hladké mouky či škrobu. Vše rozkvedlejte a na plotně za stálého míchání zahřívejte, dokud nezhoustne. Vmíchejte 2 lžíce měkkého másla, aby krém zvláčněl.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Jana Chmelíková
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění