Kerblík

Vypěstujte si kerblík (Anthriscus cerefolium), získáte tak nejenom koření do různých pokrmů, ale také známý prostředek lidového léčitelství.
Kerblík
4.6.2007 0:00 |

Použití
Kerblík patří k méně známým rostlinám, které z našeho jídelníčku téměř vymizely i přesto, že dříve byl velmi oblíbenou bylinou  v kuchyni našich prababiček. Listy kerblíku jsou nasládlé, chuť mají anýzovou, kořeněno-sladkou. Přidávají se do salátů, omáček a  polévek. Pouze mladé listy chutnají dobře a jsou aromatické.

Účinky na organismus
Kerblík obsahuje glykosidy a hořčiny, proto má kladný vliv na látkovou výměnu. Nálev z kerblíku napomáhá zažívání a podporuje dýchání. Má také vysoké množství vitaminu C.

Pěstování
Tato jednoletá rostlina vyžaduje polostín a dobrý kompost. Může se vysévat už v březnu, protože není příliš citlivá na chlad. Roste rychle, proto můžeme sklízet už po 6 týdnech. Dá se vysévat i postupně, abychom také postupně mohli sklízet úrodu. Udržujeme stálou zálivku. Kerblík můžeme také vysévat přes celý rok do misek na parapetu a mít tak celoroční sklizeň,
patří k velice nenáročným bylinkám, které rostou v bytě bez ohledu na roční období.

 

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění