Květiny pro pozdní výsadbu

Jarní sezóna je za námi, okna, balkony, terasy i zahrady máme osázeny, ale může se stát, že nějaká rostlina zajde nebo objevíme ještě prázdné místo. Co zasadit, když v obchodech bývá již sortiment letniček „přebraný“?
Květiny pro pozdní výsadbu
8.6.2009 0:00 |

Záchranu hledejte v trvalkách


Pro tuto situaci se nabízí ideální řešení – trvalky v bohaté paletě barev i vzhledu. Dokonce proti letničkám se jedná o rostliny mrazuvzdorné, některé i celoročně olistěné, a tak jediná nevýhoda trvalek je, že kvetou pouze v určitou dobu v roce. Určitý handicap vynahradí trvalky s dekorativními barevnými listy, které můžeme používat jako okrasné rostliny a současně i jako léčivky nebo koření.

Trvalky pro krásu, vůni i chuť a zdraví


Tymián a jeho blízká příbuzná mateřídouška umožní dodat grilovaným, pečeným či smaženým jídlům nenapodobitelnou chuť. Je vcelku jedno který duh si vybereme, zda tymián se zeleným, stříbrným, žlutým či různě panašovaným listem nebo citrónový, který můžeme v kuchyni použít stejně jako obyčejný. Citrónový tymián je navíc vynikající koření na ryby. Třeba pstruh naplněný šalvějí a citrónovým tymiánem získá po grilování zcela novou chuť, rybí maso voní citrónem a přesto není kyselé.

Tymián má rád slunná a suchá stanoviště stejně jako šalvěj, vytrvalá rostlina s kožovitým vrásčitým listem, který může být zelený, žlutozelený a dokonce i trojbarevný s nádechem do fialova. Šalvěj se v kuchyni využívá hlavně ke kořenění ryb, ale hlavně jako léčivka. Začínající angínu můžeme zastavit čajem, nebo příjemnějším způsobem, grilovaným pstruhem obloženým čerstvými šalvějovými lístky.

Na léčivé čaje jsou však dvě bylinky: máta a meduňka. Máty se také pěstují v mnoha druzích s různobarevným listem a různou vůní, od bělozelené ananasové máty vonící po ovoci, přes zelenou jablečnou mátu, kadeřavou zelenou mátu peprnou až k nejsilnější, téměř černé - mátě marocké. Z ní připravený silný čaj povzbudí a osvěží v horkém letním dni, meduňkový čaj zas uklidní a zažene bolest hlavy.



Jediná rostlina, která není úplně mrazuvzdorná je rozmarýn. Ovšem jídlo kořeněné rozmarýnem je nejen velmi chutné, ale i lehčeji stravitelné, protože rozmarýn usnadňuje trávení tuků. Už proto stojí za trošku námahy a na zimu nádobu s rozmarýnem přenést do chladné místnosti. Spolu s nim pak můžeme pěstovat i další kytičku, která se již téměř ztratila - voňavá pelargónie. Maso plněné nádivkou okořeněnou několika lístky voňavého muškátu ocení gurmáni a pokud často trpíte na migrény stačí jen lístek rozemnout a lehce přivonět.

Za trochu péče hodně muziky


Pokud vyberete vhodnou, mrazuvzdornou nádobu nebo dřevěný truhlík, lze bylinky ponechat bez přesazování i několik let. Ať se jedná o různé druhy tymiánu, dobromysli, šalvěje, levandule, smilu či rozmarýnu, všechny se spokojí s chudší, písčitou zeminou a nepotřebují ani častou zálivku.



Naopak, při těchto podmínkách vytváří husté, kompaktní rostliny, které jsou odolnější, a co je zvlášť zajímavé, jsou i aromatičtější. Vždy jim vyberte místo kam nejvíc svítí slunce. Pouze chcete současně s nimi pěstovat petrželku, pažitku, meduňku či mátu, počítejte s tím, že rostliny vyžadují výživnější substrát a hlavně, častější a vydatnější zálivku.

Ovšem je možné i tyto skupiny rostlin spolu kombinovat v mobilních nádobách nebo smíšených záhonech na zahradě. Pokud jim dopřejete vhodné umístění, porostou pohromadě docela dobře. Většina bylinek může být na okrajích záhonu, ve skalce, anebo ve směsi letniček, pouze při výsadbě, respektive dosazování, nezapomínejte na vhodnou vzdálenost. Některé trvalky se totiž rozrostou do šířky, jiné budou vyšší, aby pak neutlačovaly okolní rostliny. Vyšší trvalky sázejte na vzdálenost 60 až 80 cm, středně vysoké na 40 až 60 cm od sebe, a nízké a půdopokryvné druhy na vzdálenost 10 až 20 cm.

Autor: Irena Forejtová
8. června 2009

Autor článku: Irena Forejtová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění