Lákavá pečeně z trouby

Pevná křupavá kůrka, šťavnaté křehké maso a přitom bez velké práce. K vynikající pečeni nepotřebujete speciální náčiní ani kuchařské zkušenosti. Stačí ji dobře ochutit a průběžně podlévat.
Lákavá pečeně z trouby
31.7.2016 5:00 |

Jarní kuřátka s jablky

4 porce, příprava: 80 minut

* 4 jarní kuřátka
* 4 jablka
* 100 g anglické slaniny (8 plátků)
* sůl a pepř
* rozmarýn
* 100 g anglické slaniny v celku
* 2 šalotky
* 100 g másla
* 1 citron

Očištěná kuřátka naplňte měsíčky jablek obalenými v anglické slanině. Kuřátka osolte, opepřete a přidejte rozmarýn. Vložte do pekáčku spolu s nakrájenou slaninou, šalotkou, zbylými jablky a máslem. Pečte v troubě při 180 °C dozlatova, asi 60 minut. Podávejte s citronem.

Náš TIP: Nemusíte vždy shánět jarní kuřátka, na dobrou pečínku vám mohou stačit baculatá stehýnka kuřat z volného chovu. Jen počítejte s jejich kratším pobytem v troubě.

Jarní kuřátka s jablky Jarní kuřátka s jablky


Hovězí pečeně se zeleninou

4–5 porcí, příprava: 210 minut

* 1 kg hovězí pečeně
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* hrst tymiánu
* 3 mrkve
* 200 ml hovězího vývaru
* 200 ml červeného vína
* 600 g brambor typu B
* 30 g másla
* 100 g anglické slaniny
* 3 jarní cibulky

Hovězí pečeni osolte, opepřete a na rozpáleném oleji orestujte ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Vyjměte a ve výpeku orestujte nasekanou červenou cibuli. Přidejte nasekaný česnek, tymián, nakrájené mrkve, podlijte polovinou vývaru a červeným vínem, provařte. Vraťte maso, přiklopte a vložte do trouby, pečte za občasného podlévání do změknutí (asi 120 minut). Uvařte brambory.

Na másle orestujte nadrobno nakrájenou anglickou slaninu, přidejte nasekané jarní cibulky, osolte, opepřete, přidejte brambory a rozšťouchejte.

Hovězí pečeně se zeleninou Hovězí pečeně se zeleninou


Pečený králík s citronovou omáčkou

4 porce, příprava : 80 minut

* 1 králík
* 70 g špeku
* mletý černý pepř
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 větvičky rozmarýnu
* 1 citron
* 300 ml králičího vývaru
* 200 ml 33% smetany
* hrst zelené petrželky
* 100 g másla
* sůl

Troubu rozehřejte na 180 °C. Králíka naporcujte, prošpikujte špekem, osolte, opepřete, přidejte nasekanou cibuli, česnek, rozmarýn, na plátky nakrájený citron a za průběžného podlévání vývarem pečte do změknutí (asi 60 minut). Králíka vyjměte z výpeku, vyndejte také rozmarýn a citron, přidejte smetanu a nasekanou petrželku, omáčku dochuťte solí a pepřem.

NÁŠ TIP: Nejlepší příloha ke králíkovi? Nadýchaný houskový knedlík a hlávkový salát, připravený podle starých českých kuchařek.

Pečený králík s citronovou omáčkou Pečený králík s citronovou omáčkou


Filety z platýse s olivami

4 porce, příprava: 40 minut

* 4 filety platýse (po asi 400 g)
* sůl a pepř
* 2 lžíce olivového oleje
* 100 g mix oliv
* 50 g másla

Troubu rozehřejte na 180 °C. Filety osolte a opepřete, zastříkněte olivovým olejem a dejte péct spolu s olivami a máslem (asi 20 minut). Během pečení podlévejte výpekem z olivového oleje s máslem.

Filety z platýse s olivami Filety z platýse s olivami


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Štěpán Vašák
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění