Medové slunce pro milé chvíle s rodinou

Medovník je v posledních letech hitem mezi moučníky. Pokud jste si ještě netroufli upéct si ho doma, tak teď je ta pravá příležitost! Blogerka Tereza Sychrová vás přesvědčí o tom, že je to docela jednoduché a že medovník zvládne úplně každý.
26.2.2016 5:00 |

Medovník

forma o Ø 20 cm - příprava: 60 minut + odležení

* 100 g másla
* 150 g krupicového cukru
* 4 lžíce medu
* 1 lžička jedlé sody
* 1 vejce
* 2 lžíce plnotučného mléka
* 450 g hladké mouky + na vyválení

KRÉM:
* 200 ml plnotučného mléka
* 3 lžíce hladké mouky
* 200 g měkkého másla
* 150 g moučkového cukru
* 1 žloutek

OBRAZEM: Medovník krok za krokem
Fotogalerie

1.–2. Máslo, cukr, med, sodu, vejce a mléko dejte do mísy. Posaďte ji na kastrůlek s vodou jako do vodní lázně. Zatímco se voda vaří, šlehejte směs metličkou, až bude mít lesklou a hladkou konzistenci a cukr se rozpustí. Stáhněte z plotny. Pak postupně do směsi zadělejte mouku – nejdřív metlou, pak těsto přendejte na vál a propracujte rukama. Hotové těsto je hladké, lesklé a na dotek trochu lepivé, je proto možné, že mouku nebude potřeba zapracovat všechnu. Zabalte ho do fólie a nechte hodinu odpočinout v ledničce.

3. Plech vyložte pečicím papírem. Troubu zapněte na 170 °C. Těsto rozdělte na 7 stejně velkých kusů.

4. První kus rozválejte na asi 2 mm silný plát. Z toho vykrojte kruh o průměru 20 cm. Těsto přendejte na plech a pečte asi 3 minuty dozlatova. Vyjměte, nechte pár okamžiků zchladnout a sundejte. Mezitím vyválejte další kousek těsta a pokračujte, dokud není hotovo. Pláty po upečení ztvrdnou! Ořezky rovněž upečte.

5. Připravte si krém. Mléko prošlehejte s hladkou moukou a pomalu zahřívejte. Směs začne houstnout, až vznikne hustá kaše a těsto se začne tzv. odpalovat. Stáhněte z plotny a nechte úplně vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a žloutkem do pěny. Postupně zašlehejte připravenou kaši. Vychladlé pláty těsta poslepujte vzniklým krémem. Nezapomeňte si nechat trochu na dokončení. Zbylým krémem je totiž ještě potřeba potřít dort svrchu a ze stran.

6. Upečené a vychladlé zbylé kousky těsta rozdrťte, ořechy nasekejte najemno. Vše smíchejte v misce a touto směsí úplně nakonec celý dort obalte. Hotový jej nechte na chladném místě proležet alespoň jeden, ideálně dva dny. Pláty se musí spojit s krémem a změknout.

TIP blogerky: Drobečky na ozdobu medovníku můžete vytvořit pomocí paličky, ale jde to i válečkem.


TEREZA SYCHROVÁ

Odmalička velká milovnice jídla a všeho, co s ním souvisí, mimoto v posledních letech také nadšená cestovatelka, absolventka práv, advokátní koncipientka, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Taková je foodblogerka Tereza, autorka známého blogu Foodlover.cz, který vytváří společně se svým přítelem Markem. Jako grafi k a výtvarník dává jejich společnému dílu tvář a je též spoluautorem krásných plátěných nákupních tašek, které si můžete na webu plném zajímavých receptů také objednat.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Jana Chmelíková
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění