Milujeme vánoční cukroví

Předvánoční pečení je v Čechách (a nejen zde) krásná voňavá tradice, ke které se hrdě hlásí i celá redakce časopisu F.O.O.D. a její spolupracovníci. Upečte si naše rodinné klenoty.
Milujeme vánoční cukroví
10.12.2013 12:00 |

Išlské dortíčky

Johana Křížková - editorka: „Recept mám od mojí babičky, které jsem na Vánoce už jako malá vždycky ráda pomáhala s pečením. U nás doma je to stálice. Peču je rovnou z trojité dávky, protože poptávka je veliká.“

asi 45 kousků - příprava: 60 minut + odležení

* 310 g hladké mouky
* 70 g moučkového cukru
* 150 g hery
* 40 g mletých lískových ořechů
* 20 g kakaa 1 lžička skořice

Náplň:
* 30 g moučkového cukru
* 50 g másla
* 2 lžíce pikantní marmelády (rybízová, višňová…)
* 1 lžíce tuzemáku
* 50 g mletých lískových ořechů

Na ozdobu:
* půl sáčku loupaných mandlí
* 1 balení tmavé čokoládové polevy

Všechny přísady na těsto nasypte na vál a důkladně zpracujte. I když se ze začátku bude drobit, nakonec získáte hladké a pružné těsto. To zabalte do fólie a dejte nejméně na hodinu odležet do ledničky.

Potom ho po částech rozválejte na pomoučněném válu a vykrajujte tvary, nejlépe kolečka nebo kytičky. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.

Než sušenky vychladnou, připravte si náplň: utřete cukr s máslem, přidejte marmeládu, tuzemák a nakonec oříšky. Cukroví spojujte náplní a zdobte rozpuštěnou polevou a loupanou rozpůlenou mandlí.

Plněné ořechy

Jana Vašáková - šéfredaktorka: „Recept na plněné ořechy je naším rodinným pokladem. Mám jej od maminky. Ta každý rok peče hned několik druhů cukroví a vždycky se po něm zapráší.“

asi 35 kousků - příprava: 60 minut + odležení

* 200 g polohrubé mouky
* 80 g moučkového cukru
* 60 g loupaných strouhaných mandlí
* 160 g másla + máslo na vymazání a mouka na vysypání formiček

Čokoládová náplň:
* 100 g másla
* 80 g moučkového cukru
* 100 g kvalitní čokolády na vaření (minimálně 52%)

Ořechová náplň:
* 100 g másla
* 100 g moučkového cukru
* 1 celé vejce
* 100 g mletých vlašských ořechů
* 50 g kvalitní čokolády na vaření
* tuzemák (nemusí být)

Do větší mísy odvažte a prosejte mouku, vsypte cukr, mandle a máslo pokojové teploty. Prsty vypracujte těsto, vytvořte váleček a vložte do igelitového sáčku. Uložte do ledničky minimálně na 2 hodiny, ideálně však přes noc.

Potom těsto nakrájejte na asi 3 cm široké plátky, každý rukou propracujte, vytvořte váleček a nakrájejte přibližně 2 cm tlusté kousky. Z každého pak vytvořte kuličku, vložte ji do máslem vymazané a moukou vysypané formičky na ořechy. Palcem zamáčkněte a rozprostřete. To opakujte, dokud vám nedojde těsto. Naplněné formičky pečte v horkovzdušné troubě při 170 °C dorůžova, asi 20 minut. Ještě horké ořechy vyklepněte a nechte ideálně na mřížce vychladnout.

Mezitím si vyrobte obě náplně. Čokoládovou připravíte tak, že v míse utřete máslo odleželé při pokojové teplotě s cukrem. Teprve potom zlehka vmíchejte nastrouhanou čokoládu. Na ořechovou náplň utřete máslo s cukrem, vejcem, strouhanou čokoládou a mletými ořechy v hustý krém. Nakonec dochuťte tuzemákem. Zcela studené ořechy pak můžete plnit připravenou náplní.

Náš tip: Ořechy můžete zčásti polít čokoládovou polevou.

Basler Brunsli

Dagmar Derré - spolupracovnice redakce: „Cukroví peču vždycky s maminkou, a to tradiční české. Tenhle švýcarský rodinný recept je z repertoáru mé přítelkyně Aleny. Její brunsli jsou skvělé nejen pro svou jednoduchost a zajímavou chuť, ale třeba také proto, že jsou bezlepkové.“

asi 45 kousků - příprava: 50 minut + odležení

* 250 g moučkového cukru
* 50 g kvalitního kakaa
* 250 g mletých mandlí
* špetka soli
* špetka mletého hřebíčku
* 1 lžička mleté skořice
* 2 bílky
* 2 lžíce pálenky Kirsch (třešňovice)
* krystalový cukr na posypání

Cukr a kakao smíchejte s mandlemi, solí, hřebíčkem a skořicí. Bílky lehce napěňte a vmíchejte je do sypké směsi. Rukou vypracujte nelepivé těsto. Bude sice chvilku trvat, než se hmota spojí, ale nakonec se to povede. Pak přidejte po malých dávkách třešňovici. Z těsta utvořte kouli, zabalte ji do fólie a nechte 2 hodiny odpočinout v ledničce.

Odpočaté těsto vložte mezi dva listy pečicího papíru a rozválejte je na plát o síle asi 1 cm. Zlehka posypte krystalovým cukrem a ještě jednou přejeďte válečkem. Formičkami vykrájejte z těsta tvary, rozložte je na pečicí papír a na pevné podložce nechte ještě alespoň 1 hodinu chladit v ledničce.

Pečicí papír s cukrovím pak opatrně přetáhněte na plech a pečte (spíš sušte) 8 minut v troubě předehřáté na 190 °C. Cukroví musí být při vyjmutí z trouby vláčné, v žádném případě nepečte dosucha! Ne nadarmo se tomuto cukroví také říká „švýcarské brownies“. Papír s cukrovím přetáhněte na mřížku a nechte zcela vychladnout.

Sádlové bochánky

Jana Válková - marketing: Pečeme je na Vánoce, co si pamatuju, a na tácku s cukrovím se nikdy neohřejí moc dlouho. I přes veškerou snahu musím přiznat, že sádlových bochánkům mojí maminky se ty moje nemůžou rovnat a už se těším, až si i letos pochutnám na těch od ní.“

asi 60 kousků - příprava: 40 minut

* 150 g hladké mouky
* 150 g moučkového cukru
* 150 g sádla
* 2 polévkové lžíce kakaa
* hrst mletých oříšků

Na ozdobu:
* marmeláda
* citronová poleva
* oříšky nebo mandle

Suroviny na těsto zpracujte na válu, udělejte malé kuličky a doprostřed každé vytlačte vařečkou důlek. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 10 minut.

Nechte vychladnout a pak do připraveného důlku naneste lžičkou marmeládu, dokola ozdobte citronovou polevou a doprostřed zapíchněte kousek mandle nebo oříšku.

Vánoční minibrownies

František Gebr - produkční: „Vánoce a čokoláda patří k sobě, ale nemám dost času ani trpělivosti na výrobu klasického vykrajovaného a zdobeného cukroví. Tyhle malé brownies jsou rychlé a skvělé zároveň.“

na 1 plech - příprava: 40 minut

* 200 g kvalitní hořké čokolády
* 200 g másla
* 5 vajec
* 250 g krupicového cukru
* 20 g hladké mouky

Čokoládu rozpusťte společně s máslem, vmíchejte vejce, pak cukr a mouku. Směs vylijte na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (můžete ho také vyložit pečicím papírem, brownies pak půjdou lépe sejmout). Pečte 25 minut při 180 °C. Vychladlé krájejte na malé kousky a zabalte do celofánu jako bonbony.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D. 12/2013.

Autor článku: Redakce
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

ludmila | 11.12.2013 10:47

vánoce s bylinkami

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění