Na návštěvě: Chalupa z pohádky

Romantická roubenka ve svahu vypadá jako krásný sto let starý originál. Chalupa je ale dokonalou replikou a takřka pohádkovým kouzlem byl čtyřměsíční termín výstavby!
13.5.2013 16:00 |

Prvotním impulzem k pořízení roubenky byla večeře ve stylové horské restauraci. Martina s Pavlem od té doby plánovali budoucí výměnu rekreačního panelákového bytu v Harrachově za klasickou chalupu. Sledovali veškeré inzeráty, objížděli na běžkách Krkonoše. Nakonec objevili dům podle jejich představ a snů. Časem se podařilo ho koupit, zbourat a znovu postavit.

Majitelé zpočátku počítali jenom s úpravami interiéru. „Když se ale děti probudily s vodou v postelích, bylo jasné, že musíme ihned řešit problémová místa,“ vzpomíná Martina. Pavel se obrátil na architektku Helenu Fišárkovou a požádal ji o projekt. „Po zaměření stavby jsme plánovali rozsáhlou rekonstrukci. Nakonec se ukázalo, že bude jednodušší vzhledem k velmi špatnému stavu dům strhnout a postavit znova, což v nadmořské výšce tisíc metrů, není jednoduché. Zpevněním terénu a drenážemi jsme vyřešili vlhkost, nová stavba je dnes dokonale izolovaná. Snažili jsme se o zachování vzhledu i atmosféry, použila jsem i některá původní řešení, například páteřní kamennou zeď,“ upřesňuje architektka.

OBRAZEM: Na návštěvě: Chalupa z pohádky
Fotogalerie

Pavel podrobně připravil harmonogram prací, vybral firmy i konkrétní řemeslníky. Spolu s architektkou dohlížel několikrát týdně od července do listopadu na průběh prací. Během náročné rekonstrukce bylo nutné upravit pozemek a pomocí několika tun srovnat velké terénní nerovnosti. V novém řešení se podařilo uchovat romantickou atmosféru, zároveň zajistit současný komfort. Rodina může i v zimě přijet do temperované chalupy díky dálkově ovládanému vytápění. Majitel zvolil energeticky i ekologicky výhodné tepelné čerpadlo. Na některých stěnách jsou přírodní hliněné omítky, které mají výborné tepelné i izolační vlastnosti a uvnitř stavby udržují optimální vlhkost.

Stejně jako kdysi na venkově je centrem dění v domě takzvaná sednice. Ve velké místnosti se vaří, stoluje, či lenoší za pecí. Manželé si přáli zachovat její atmosféru v maximální míře. „Za pecí si čtu při petrolejce, je to dokonalá terapie,“ pochvaluje si Martina. Stylový nábytek s patinou vyrobili na zakázku ve firmě Art-Style, textil, osvětlení a doplňky vybrala majitelka ve studiu Design–atmosfera. Místem, v němž se u krbu také skvěle relaxuje, je hala. Architektka navrhla prosklenou stěnu, která halu dělí od zádveří, čímž prostor získal přirozené osvětlení. Bonusem je nádherný výhled do údolí.

Na pozemku zbyla po bývalém majiteli funkční čistička odpadních vod a díky kapacitě studny a místních pramenů, nebyl problém ani s pitnou vodou. Rodina má k dispozici dvě velké moderně vybavené koupelny i saunu. Majitelé přizpůsobili vzhled koupelen stylu domu, vybrali keramickou dlažbu imitující dřevo, teplé tóny, dřevo a do koupelny v přízemí i přírodní kámen. V místě bývalého a neustále podmáčeného sklepa vznikla sauna s dřevěnou koupací kádí. „Je to vlastně napodobenina staré dubové lázeňské vany z Lázní Jeseník, v nichž kdysi léčil Vincenz Priessnitz,“ přibližuje zajímavý kousek a inspiraci k jeho pořízení majitel.

Autor článku: Eva Nosková
Zdroj: časopis Bydlení

Komentáře

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění