Neodolatelné recepty z jarní zeleniny

Dopřejte si to nejlepší, co právě nabízejí farmářské trhy. Využívejte křehoučký mladý hrášek, zelený i bílý chřest, ředkvičky, kedlubny i baby karotku.
Neodolatelné recepty z jarní zeleniny
14.6.2015 5:00 |

Hráškovo-parmazánové suflé

4 porce - příprava: 50 minut

* 140 g parmazánu
* 1 lžíce extra panenského olivového oleje + na vymazání formiček
* 1 malý pórek
* sůl a pepř
* 200 g čerstvého hrášku
* 300 ml plnotučného mléka
* 50 g másla
* 50 g hladké mouky
* 4 vejce

Parmazán nastrouhejte. Formičky vymažte tukem a vysypte je trochou sýra. Na oleji orestujte nakrájený pórek a duste ho asi 5 minut. Osolte a opepřete. Přidejte hrášek a mléko a krátce povařte. Sundejte z ohně a rozmixujte. Z másla a mouky připravte světlou jíšku. Přidejte hráškovou směs a za stálého míchání vařte asi 10 minut. Nechte chvíli zchladnout. Z bílků vyšlehejte sníh. Do směsi vmíchejte žloutky, sýr a sníh. Těsto rozdělte do formiček. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut.

Hráškovo-parmazánové suflé Hráškovo-parmazánové suflé

Hrášek

Čerstvý mladý hrášek je skvělým zdrojem vitaminů C a skupiny B, minerálních látek a také bílkovin. Báječně chutná jen tak, právě sklizený a vyloupaný z lusků. Oblíbený je do polévek, salátů i jako příloha.


Zelený a bílý chřest s kuřetem

4 porce - příprava: 35 minut

* 400 g bílého chřestu
* 400 g zeleného chřestu
* 400 g kuřecích prsou
* 100 g listového salátu frisée
* hrst listů salátu mizuna
* 100 g parmazánu
* mořská sůl
* hrubě mletý černý pepř

DRESINK:
* 50 ml panenského olivového oleje
* 1 lžička dijonské hořčice
* 2 lžíce citronové šťávy
* sůl a pepř

Zelený i bílý chřest oškrábejte a odkrojte zavadlé konce. Do osolené vroucí vody vložte nejprve bílý chřest a 3 minuty ho povařte. Přidejte zelený chřest a vařte ještě 2 minuty. Pak chřest přendejte do ledové vody a nechte prudce zchladit. Do vroucí vody po chřestu vložte kuřecí prsa a na mírném ohni je vařte asi 15 minut. Povařená prsa vyndejte z hrnce. Nechte je krátce zchladnout a natrhejte vidličkou. Listy salátu opláchněte a osušte. Všechny ingredience na dresink rozmíchejte v misce. Na talíře rozdělte okapaný chřest. Přidejte natrhané maso a salát. Vše zalijte dresinkem a posypte pepřem a nastrouhaným parmazánem. Dochuťte.

Zelený a bílý chřest s kuřetem Zelený a bílý chřest s kuřetem

Chřest

Existuje několik set druhů chřestu, kterému se také říká asparágus. Některé jsou ovšem jen okrasné. Jako zelenina má u nás dávnou tradici. Je zdrojem kyseliny listové, vitaminů C a E i antioxidantů.


Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny

4 porce - příprava: 25 minut

* 1 kedlubna
* 10 ředkviček
* 400 g hovězí svíčkové
* sůl

DRESINK:
* 1 citron
* 1 pomeranč
* 100 ml olivového oleje
* 1 lžička přírodního třtinového cukru

NA OZDOBU:
* čerstvé bylinky dle chuti
* 50 g parmazánu
* mletý černý a červený pepř
* hrst lístků ředkviček

Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na plátky. Svíčkovou omyjte a osušte. Ze všech stran ji osolte. Ostrým nožem maso nakrájejte na velmi tenké plátky. Ty naskládejte mezi dvě potravinářské fólie a lehce naklepejte. Pak je rozložte na talíře. Přidejte nudličky kedlubny a plátky ředkviček. Do misky vymačkejte šťávu z citronu a pomeranče. Přidejte olivový olej a cukr a metličkou promíchejte. Dresinkem pokapejte plátky masa a zeleniny. Posypte hoblinkami parmazánu a pepřem. Ozdobte lístky ředkviček a bylinkami.

Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny Carpaccio z hovězího, ředkviček a kedlubny

Kedlubna a ředkvička

Kedlubna je velmi rozšířenou košťálovou zeleninou. Kromě hlízy se zpracovávají také listy. Ty obsahují více vitaminu C. Ředkvičky jsou skvělé do salátů či pomazánek, mají nízkou kalorickou hodnotu.


Karotkový pilaf

4 porce - příprava: 35 minut

* 300 g baby karotky
* 1 cibule
* 2 stroužky česneku
* 20 g másla
* 2 lžičky kurkumy
* 4 kardamomy
* 1 kousek celé skořice
* 200 g rýže (nejlépe basmati)
* 750 ml kuřecího vývaru
* 50 g kešú ořechů
* 1/4 hrnku nasekané petržele

Karotku očistěte. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte najemno. V kastrolu rozpusťte máslo. Vsypte cibuli. Nechte ji změknout a zesklovatět. Pak přidejte česnek a karotku a ještě asi půl minuty opékejte. Přidejte koření a promíchejte, až se rozvoní. Vsypte rýži, zalijte ji vývarem a promíchejte. Ztlumte plamen a vařte 15 minut. Pak sundejte z plotny a odstraňte skořici. Na malé pánvi nasucho opražte kešú ořechy. Nasekejte petržel. Ořechy i petržel přidejte do hotového pilafu a podávejte.

Karotkový pilaf Karotkový pilaf

Baby karotka

Raná karotka, takzvaná „baby“, má pravidelný válcovitý tvar a jemnou křehkou strukturu. Je určena ke krátké tepelné úpravě nebo se konzumuje čerstvá. Obsahuje beta-karoten, vitaminy a vlákninu.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: David Skokan
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění