Oblíbená ingredience - kysané zelí. Vyzkoušejte skvělé recepty!

Je plné vitaminu C, podporuje imunitu a navíc je dokonalou ingrediencí při přípravě tradičních českých specialit. Pochutnáte si na něm ale i jen tak zastudena.
Oblíbená ingredience - kysané zelí. Vyzkoušejte skvělé recepty!
25.3.2015 5:00 |

Kysané zelí

na 20 kg - příprava: 3 hodiny + 3 týdny zrání

* 20 kg bílého zelí
* 200 g soli
* 100 g celého kmínu
* 5 cibulí

Zelí očistěte a nakrouhejte. Vložte do velké nádoby, smíchejte se solí a kmínem, občas promíchejte. Zelí za 2 až 3 hodiny pustí šťávu. Pak ho vymačkejte a vložte do kameninové nádoby, šťávu dejte stranou. Zelí upěchujte a nechte 3 týdny v uzavřené nádobě při pokojové teplotě kysat. Přebytečnou šťávu odlévejte nebo přilévejte podle potřeby tak, aby bylo zelí stále ponořené pod hladinou.


Knedlíky se zelím a uzeným

4 porce - příprava: 60 minut

* 10 rohlíků
* 2 lžíce sádla
* 2 červené cibule
* 250 g uzeného masa
* 1 lžička soli a pepře
* plocholistá petržel
* 150 ml plnotučného mléka
* 100 g polohrubé mouky
* 3 vejce

NA DOKONČENÍ:
* 800 g kysaného zelí
* 1 cibule
* 1 lžíce sádla
* sůl a pepř

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte na 10 minut schnout do trouby při 200 °C. Na pánvi opečte na sádle nasekanou cibuli, přidejte nakrájené uzené a restujte. Dochuťte a přidejte petrželku. Smíchejte s těstíčkem připraveným z mléka, mouky a vajec, přidejte rohlíky a vypracujte těsto. Z něj tvořte koule o velikosti tenisových míčků. Vařte asi 10 minut. Na sádle orestujte nasekanou cibuli, přidejte kysané zelí a poduste. Dochuťte, dejte do formy a navrch položte uvařené knedlíky, zakápněte sádlem a prohřejte v troubě při 180 °C.

Knedlíky se zelím a uzeným Knedlíky se zelím a uzeným


Zelný koláč

4 porce - příprava: 40 minut

* 100 g špeku
* 2 červené cibule
* 500 g kysaného zelí
* 1 lžička kmínu
* 1 lžíce medu
* sůl a pepř
* 2 balení listového těsta
* 250 g anglické slaniny

Nadrobno nakrájený špek orestujte na pánvi, přidejte nadrobno nakrájenou cibulku a restujte dozlatova. Vmíchejte vyždímané kysané zelí, kmín, med, sůl a pepř a poduste. Do formy rozprostřete první část těsta, poklaďte zelím i na plátky nakrájenou anglickou slaninou a přiklopte druhou částí těsta. Ostrým nožem nakrojte vrchní část, aby se vypařila přebytečná vlhkost. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, asi 25 minut.

Zelný koláč Zelný koláč


Zelné placky

4 porce - příprava: 40 minut

* 600 g kysaného zelí
* 250 g sádla
* 100 g škvarků
* 500 g hladké mouky
* 1 lžíce kmínu
* sůl a pepř

Vyždímejte zelí, přidejte sádlo, nasekané škvarky, hladkou mouku, kmín, sůl a pepř. Vypracujte těsto, to vyválejte na zhruba 1 cm silnou placku a vykrajujte formičkou nebo hrnkem placky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 180 °C dozlatova, asi 20 minut.

Zelné placky Zelné placky


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: David Skokan
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění