Oblíbené ingredience na zahřátí

I lednová kuchyně může být pestrá. Poradíme vám, co podniknout s tuzemákem, pomeranči, arašídy a roštěnou.
Oblíbené ingredience na zahřátí
17.1.2016 5:00 |

Jablíčka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

4 porce - příprava: 55 minut

* 2 vejce
* 200 g polohrubé mouky
* špetka soli
* 200 ml plnotučného mléka
* 80 ml tuzemáku
* 2 jablka
* 2 lžíce citronové šťávy
* 1 vanilkový cukr
* olej na smažení
* moučkový cukr na posypání

VANILKOVÁ OMÁČKA:
* 500 ml plnotučného mléka
* 250 ml smetany 30%
* 1 vanilkový lusk
* 50 g krupicového cukru
* 1 vanilkový pudink
* 80 ml tuzemáku

Rozšlehejte vejce s moukou a solí a pak postupně rozmíchejte s mlékem. Nakonec vmíchejte tuzemák. Hotové těstíčko nechte alespoň 30 minut odpočinout. Mezitím si připravte omáčku. Mléko se smetanou vlijte do hrnce. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a přidejte cukr. Zahřejte, až se cukr rozpustí a vmíchejte vanilkový pudink. Vařte a šlehejte asi 2 minuty. Sundejte z ohně. Vmíchejte tuzemák. Jablka oloupejte, vykrojte středy s jádřinci a pak je nakrájejte na kolečka. Pokapejte citronovou šťávou a posypte vanilkovým cukrem. V hluboké pánvi zahřejte olej. Kolečka jablek namáčejte do těstíčka, vkládejte je do rozpáleného oleje a smažte dozlatova. Pak je nechte okapat na ubrousku. Před servírováním posypte moučkovým cukrem a přidejte vanilkovou omáčku.

Jablíčka v těstíčku s vanilkovou omáčkou Jablíčka v těstíčku s vanilkovou omáčkou

Tuzemák

Tradičnímu českému alkoholickému nápoji z potravinářského lihu a rumové tresti ještě naše maminky říkaly rum, ovšem od roku 2013 už tento název mohou v rámci EU nést jen destiláty z cukrové třtiny.


Kuřecí satay s arašídovým dipem

4 porce - příprava: 45 minut + odležení

* 600 g kuřecích prsou
* 1 lžička koření na satay
* 50 ml oleje
* 1 limetka a svazek koriandru na servírování

ARAŠÍDOVÝ DIP:
* 200 g nepražených nesolených arašídů
* 1 stroužek česneku
* špetka chilli
* 40 ml světlé sójové omáčky

Maso nakrájejte na nudličky a posypte kořením a zakapejte olejem. Napíchejte na špejle a nechte v chladu 1 hodinu marinovat. Arašídy vsypte na rozpálenou pánev a lehce je orestujte, až se rozvoní. Nechte vychladnout. Asi lžíci dejte stranou. Ostatní vsypte do mixéru, přidejte česnek, chilli, sójovou omáčku a 2 lžíce vody a vše rozmixujte. Marinované maso na špejlích opékejte na grilovací pánvi z každé strany 5 minut. Podávejte s opraženými arašídy, dipem, limetkou a koriandrem.

Kuřecí satay s arašídovým dipem Kuřecí satay s arašídovým dipem

Arašídy

Ač jsou arašídy výživné a obsahují hodně tuků, mají podle některých studií vliv na snižování cholesterolu a pomáhají hubnutí. Jsou však také alergenní. V kuchyni je proto můžete nahradit slunečnicovými semínky.


Salát z pomeranče a fenyklu s krevetami

4 porce - příprava: 35 minut

* 3 pomeranče
* 2 bulvy fenyklu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce extra panenského olivového oleje
* sůl a pepř
* 50 g mraženého hrášku
* 16 vařených celých krevet
* 2 stroužky česneku
* hrst výhonků řeřichy

Z pomerančů okrájejte nožem kůru. Pak nad miskou vykrájejte segmenty bez blanek. Ze zbytků pomeranče vymačkejte šťávu. Bulvy fenyklu nakrájejte na velmi slabé plátky a pokapejte je citronovou šťávou. V pánvi zahřejte jednu lžíci olivového oleje a nakrájený fenykl na něm lehce orestujte. Osolte, opepřete. Sundejte z pánve a přimíchejte rozmražený hrášek. V pánvi zahřejte lžíci oleje. Vložte krevety a restujte je asi minutu z každé strany, aby se prohřály. Přidejte nasekaný česnek, osolte a odstavte. Na talíře rozdělte fenykl a segmenty pomerančů. Pokapejte zbylým olejem a pomerančovou šťávou. Přidejte krevety a vše ozdobte řeřichovými výhonky.

Salát z pomeranče a fenyklu s krevetami Salát z pomeranče a fenyklu s krevetami

Pomeranč

Toto ovoce je zejména teď v zimním období vítaným zdrojem vitaminu C, který pomáhá tělu vzdorovat virózám i zlepšuje pokožku. Co se ale ví málo, může také spouštět migrény.


Pečený rostbíf s červenou řepou a křenovou smetanou

6 porcí - příprava: 60 minut + marinování

* 1,5 kg hovězí roštěné
* čerstvě mletý černý pepř
* 100 ml worcesterské omáčky
* 1 lžíce dijonské hořčice
* 4 lžíce olivového oleje
* hrubozrnná sůl
* 12 malých bulviček červené řepy

KŘENOVÁ SMETANA:
* 2 lžíce jemně nastrouhaného křenu
* 5 lžic zakysané smetany
* 1 lžíce majonézy

Maso svažte provázkem. Povrch opepřete a vložte do pekáče. Pak potřete worcesterskou omáčkou a hořčicí. Pokapejte olejem. Uložte v chladu a nechte alespoň 12 hodin odležet. Troubu zahřejte na 180 °C. Odleželé maso osolte a opečte na rozpálené pánvi ze všech stran. Potom jej vraťte do pekáče, přidejte omyté řepy a vložte do trouby. Pečte 30 až 40 minut. Pokud máte jehlový teploměr, vpíchněte ho do masa a změřte teplotu. Maso by uvnitř mělo mít teplotu 75 °C. Po upečení ho nechte 10 minut odpočinout na prkénku. Podávejte s řepou a křenovou smetanou.

PEčený rostbíf s červenou řepou a křenovou smetanou PEčený rostbíf s červenou řepou a křenovou smetanou

Hovězí roštěná

Jedna z nejoblíbenějších částí hovězího masa se dělí na vysoký a nízký roštěnec. K pečení rostbífu se používá nízký roštěnec, který se peče přibližně půl hodiny, aby maso zůstalo šťavnaté a pěkně růžové.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: David Skokan
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění