Odlehčené menu na neděli

Víkendové vaření nemusí být vždy o jen o knedlících a smetanové omáčce. Vyzkoušejte tuhle báječnou trojici, po které se budete cítit spíš na jarní procházku než na gaučovou siestu.
Odlehčené menu na neděli
8.5.2016 5:00 |

Polévka: Fazolová polévka s bylinkami

6 porcí - příprava: 30 minut + namáčení fazolí

* 400 g bílých sušených fazolí
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce řepkového oleje
* 1 l zeleninového vývaru
* 1 lžíce bílého vinného octa
* mladé lístky řepy a mladý špenát nebo lichořeřišnice
* bílý chléb

Fazole den dopředu namočte do studené vody. Pak ji slijte a fazole propláchněte. Tři stroužky česneku nakrájejte na plátky. V hrnci zahřejte olej a orestujte na něm plátky česneku dozlatova. Vyjměte je a do oleje vsypte fazole. Zalijte je vývarem a vařte doměkka. Z uvařených fazolí odeberte sítem asi polovinu. Zbytek rozmixujte. Dochuťte ji solí, pepřem, utřeným česnekem a octem. Vraťte celé fazole a zahřejte. Odstavte. Polévku ozdobte plátky česneku a lístky řepy a špenátu. Podávejte s opečenými plátky chleba.

Fazolová polévka s bylinkami Fazolová polévka s bylinkami


Hlavní jídlo: Vepřové kotlety s dresinkem

6 porcí - příprava: 30 minut

* 6 velkých vepřových kotlet
* 3 stroužky česneku
* špetka sušeného tymiánu
* čerstvě nadrcený pepř
* 1 lžíce řepkového oleje
* 800 g mladé karotky
* sůl
* mladé lístky bylinek (máta, řepa, mladý špenát)

DRESINK:
* 1 lžíce hrubozrnné hořčice
* 1 lžíce medu
* 2 lžíce ořechového oleje

Kotlety lehce naklepejte. Potřete je podrceným česnekem, posypte tymiánem a pepřem a potřete olejem. Nechte je chvilku odpočinout při pokojové teplotě. Mezitím očistěte karotky. Vložte je do vroucí osolené vody a vařte doměkka. Připravte si dresink. Všechny ingredience dejte do misky a prošlehejte metličkou. Zahřejte pánev. Namarinované kotlety osolte z obou stran a vložte do pánve. Opékejte je zhruba 4 minuty z každé strany. Pánev odstavte. Ještě horké kotlety přelijte hořčicovým dresinkem. Na talíř vložte vařené karotky a zelené lístky bylinek. Přidejte kotlety a přelijte je zbylým dresinkem z pánve.

NÁŠ TIP: Karotky můžete před podáváním ještě zakápnout javorovým sirupem a krátce je zapéct v troubě.

Vepřové kotlety s dresinkem Vepřové kotlety s dresinkem


Dezert: Třená buchta s jogurtovým dipem

forma o Ø 20 cm - příprava: 80 minut

* 70 g másla
* 150 g moučkového cukru
* 4 velká vejce
* 1 balíček vanilkového cukru
* 150 polohrubé mouky
* 150 g hladké mouky
* 1 lžička jedlé sody
* 400 g bílého farmářského jogurtu

DIP:
* 250 g plnotučného farmářského jogurtu
* 2 lžičky moučkového cukru
* 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Máslo nakrájejte na kostičky, dejte do mísy a nechte v teple úplně změknout. Přidejte prosetý moučkový cukr a žloutky a společně utřete do pěny. Bílky ušlehejte s vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Obě mouky a sodu prosejte do mísy. Pak suchou směs vmíchejte do máslové pěny střídavě s jogurtem. Nakonec opatrně zapracujte bílkový sníh. Těsto rozetřete do formy, kterou jste předem vymazali a vysypali polohrubou moukou. Vložte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte 50 až 60 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout. Na dip smíchejte jogurt s cukrem a citronovou kůrou. Vychladlý koláč nakrájejte na díly a podávejte s jogurtovým dipem.

Třená buchta s jogurtovým dipem Třená buchta s jogurtovým dipem


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: David Skokan
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění