Ovocné knedlíky jak je máme rádi

Nadýchané sladké knedlíky zalité máslem a zasypané strouhaným tvarohem vždy byly oblíbenou volbou pro všechny, kdo zatoužili po sladkém obědě. Přinášíme pár tipů na tuto vykutálenou dobrotu.
Ovocné knedlíky jak je máme rádi
25.9.2016 5:00 |

Kynuté knedlíky s malinami a borůvkami

6 porcí, příprava: 40 minut + kynutí

* 500 g polohrubé mouky + na poprášení válu
* 20 g čerstvého droždí
* 1 lžíce třtinového cukru
* 250 ml polotučného mléka
* 1 vejce
* špetka soli
* 350 g ovoce (borůvky a maliny)
* 250 g tvarohu na strouhání
* moučkový cukr a máslo na dochucení

Mouku prosejte do mísy, uprostřed udělejte důlek, rozdrobte do něj droždí, přidejte cukr a zalijte polovinou vlažného mléka. 10 minut nechte v teple vzejít kvásek. Poté vmíchejte zbytek vlažného mléka, vejce a špetku soli. Vypracujte hladké těsto, přikryjte mísu čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu. V průběhu kynutí můžete těsto ještě jednou propracovat. Poté na pomoučněném válu těsto vyválejte na plát silný asi 5 mm. Rozdělte na čtverce, do středu vložte omyté a osušené ovoce a vytvarujte knedlíky. Vařte je ve vroucí vodě podle velikosti asi 8–10 minut, dokud nevyplavou. Poté podávejte s nastrouhaným tvarohem, zasypané moučkovým cukrem a zalité rozpuštěným máslem.

Kynuté knedlíky s malinami a borůvkami Kynuté knedlíky s malinami a borůvkami


Bramborové knedlíky s blumou a skořicí

4 porce, příprava: 40 minut + chlazení brambor

* 600 g brambor typu B
* 280 g polohrubé mouky nebo dětské krupice
* 1 vejce
* špetka soli
* 500 g blum
* 150 g třtinového cukru
* 2 lžíce mleté skořice
* 2 lžíce strouhanky
* máslo na zalití
* mouka na poprášení válu

Brambory i se slupkou vařte doměkka, nechte vychladnout a poté najemno nastrouhejte. Vmíchejte mouku, vejce a sůl a vypracujte hladké těsto. To nechte chvilku odpočinout. Mezitím přiveďte ve velkém hrnci vodu k varu. Těsto na trošce mouky vyválejte v plát asi 5 mm tlustý, podle velikosti blum ho rozkrájejte na čtverce. Blumy rozkrojte napůl, vyndejte pecky a zase spojte k sobě, obalte těstem a vytvarujte knedlíky. Pozvolna je vařte ve vroucí vodě 10–15 minut. Poté nechte okapat a ještě teplé je obalte ve směsi z cukru, skořice a strouhanky. Na talíři zalijte rozpuštěným máslem.

Bramborové knedlíky s blumou a skořicí Bramborové knedlíky s blumou a skořicí

NÁŠ TIP: Pokud nemáte čas, použijte sypké bramborové těsto, přidejte 400 ml vody a 1 vejce.


Tvarohové knedlíčky s jahodami a rebarborou

4 porce, příprava: 30 minut

* 250 g měkkého tvarohu + na podávání
* 50 ml polotučného mléka
* 1 vejce
* 200 g polohrubé mouky + 50 g hrubé mouky
* 1 lžička prášku do pečiva
* špetka soli
* 1 lžíce másla + na zalití
* 2 stonky rebarbory
* 200 g jahod

Měkký tvaroh smíchejte s mlékem, vejcem, moukou, práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujte těsto, nechte ho chvilku odpočinout a poté z něj tvarujte menší knedlíčky. Vařte je ve vroucí vodě, dokud nevyplavou, asi 7 minut. Mezitím na másle orestujte na menší kousky nakrájenou oloupanou rebarboru, po chvilce přidejte na menší kousky nakrájené jahody a krátce poduste. Ovocnou směsí ozdobte na talíři knedlíčky, podávejte s tvarohem a zalijte trochou rozpuštěného másla.

Tvarohové knedlíčky s jahodami a rebarborou Tvarohové knedlíčky s jahodami a rebarborou

Autor článku: Štěpán Vašák
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění