Pokrm bohů - vychutnejte si gurmánské pochoutky s kaki

Určitě jste se už s tímto ovocem v českých supermarketech setkali. Ale odkud tento oranžový plod pochází? A jak se vlastně konzumuje? Seznamte se s kaki.
Pokrm bohů - vychutnejte si gurmánské pochoutky s kaki
10.10.2013 14:00 |

Kaki je lesklé oranžové ovoce, které se svým tvarem podobá broskvi a rajčeti a pochází ze španělské Valencie. V překladu jeho druhového jména - Diospyros - název znamená „pokrm bohů“.

Toto sezónní ovoce se sklízí se během září a října, a momentálně je tedy nejvhodnější doba pro jeho vyzkoušení. K dostání je i v našich obchodech, už několik let k nám kupř. dováží společnost Anecoop bezpeckový druh s označením Persimon Bouquet.

Kaki se vyznačuje skvělou výživovou hodnotou s vysokým podílem vlákniny, vitamínů a minerálních látek - obsahuje např. vitamin A a C, draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, mangan. Díky tomu pomáhá posílit váš imunitní systém a metabolismus a působí i při stresu, nervozitě a únavě.

V kuchyni nachází téměř všestranné využití: hodí se k přípravě salátů, omáček, hlavních jídel, dezertů a zavařenin. Výborné je i sušené kaki.

kaki kaki

RECEPTY:

Gazpacho z kaki

Přísady:

500 g kaki Persimon Bouquet
400 g červených rajčat
půlka okurky
50 g červené papriky
50 g zelené papriky
1 cibulka
1 stroužek česneku
50 g tvrdého namočeného chleba
1 lžíce jablečného octa
150 ml olivového oleje
sůl

Gaspacho z kaki Gaspacho z kaki

Příprava:

Všechnu zeleninu opláchneme pod studenou vodou, nezapomeneme vyndat semínka z paprik. Omytou zeleninu nakrájíme na kousky a dáme do velkého hrnce s vysokými okraji, abychom zabránili prskání.

Dále oloupeme kaki, odstraníme stopku a nakrájíme také na kousky. Přidáme kousky kaki do hrnce spolu s namočeným chlebem. Pár kousků kaki si necháme na finální ozdobení.

Přidáme stroužek česneku a ocet, mixujeme šlehačem. Scedíme rozmixovanou směs, dochutíme olivovým olejem a solí.

Způsob podávání: Podáváme velice studené ve sklenicích nebo polévkových miskách, přidáme kuličku kaki napíchnutou
na jehlu/párátko.

Vepřová panenka s kaki omáčkou a pečenými bramborami

Přísady:

3ks kaki Persimon Bouquet
600g vepřové panenky
1kg brambor
bazalka
tymián
šalvěj
grilovací koření
sůl
2cl rumu nebo brandy
lžíce medu

Vepřová panenka na kaki Vepřová panenka na kaki

Příprava:

Panenku nakrájíme, naložíme do koření a osmahneme na pánvi. Pro přípravu omáčky nakrájíme kaki na kostičky a také osmažíme, podléváme vodou. Přidáme lžící rumu nebo brandy, lžíci medu a vaříme cca 10 minut, dokud nám nevznikne omáčka. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vyskládáme na plech potřený olejem, posolíme a dáme péct.

Cheese cake s kaki

Přísady:

4 kaki Persimon Bouquet
4 vejce
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce citrónová kůry
½ lžíce vanilkové esence
215 g krystalového cukru
750 g přírodního sýru Philadelphia nebo Žervé
125 g roztaveného másla
250 g rozdrcených máslových sušenek
300 ml kysané smetany

Kaki cheeskake Kaki cheeskake

Příprava: Předehřejeme troubu na 160°C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozmačkáme, promícháme s máslem a rukama nebo skleničkou upěchujeme do formy. Dáme chladit na 30 minut do lednice.

Sýr smícháme s cukrem, vanilkovou esencí, citrónovou kůrou, moukou a přidáme postupně po jednom vejci. Promícháme a přidáme kysanou smetanu a nastrouhané kaki.

Opět promícháme a nakonec hmotu nalijeme na těsto a pečeme 75 -90 minut. Poté necháme vychladnout. Hotový cheese cake podáváme studený.

Koktejl z kaki

3 cl bílého rumu, 3 cl tmavého rumu, 5 cl rozmačkaného kaki Persimon Bouquet, 5 cl ananasové šťávy, 1 cl citronové šťávy, 1 cl grenadiny

Příprava: Oloupané kaki rozmačkáme a použijeme ho místo vymačkaných pomerančů. Do šejkru, ve kterém máme rozdrcený led, nalijeme směs z rozmačkaného kaki, přidáme bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu.

Důkladně protřepeme a hotový koktejl nalijeme do sklenice. Můžeme ozdobit půlměsíčkem kaki

Autor článku: MK
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění