Pořiďte si čokoládovou fontánu

Zážitek, radost i potěšení – to jsou čokoládové fontány, které si své příznivce získaly velmi rychle mezi dospělými i dětmi. Jaká typ přístroje si vybrat a která čokoláda nejlépe poteče?
Pořiďte si čokoládovou fontánu
30.10.2011 16:00 |

Vynález tekuté čokolády je starý již několik tisíc let. Původní recept má „na svědomí“ vyspělá mayská kultura, která z kakaových bobů dokázala připravit božský nápoj, jenž se užíval jen v malých dávkách jako afrodisiakum a symbolizoval životní vitalitu a plodnost.

Jako důkaz, že čokoládový nápoj Mayové opravdu vyráběli, se ve vykopávkách našla zvláštní mísa s otvorem v poklici, aby se čokoláda dala pohodlně nalévat. Než však tekoucí čokoláda dosáhla dnešní podoby, uběhlo spoustu času.

Do Evropy se kakaové boby dostaly díky objevitelským výpravám Kryštofa Kolumba. První, kdo začali čokoládu vařit byli tedy Španělé, o století později se čokoládový hit objevil na francouzském dvoře, pak následovala Anglie a dnešní čokoládovou velmocí je, samozřejmě Švýcarsko a Belgie.

Sladký požitek snadno a rychle

Příprava sladkého potěšení nezabere téměř žádný čas a přitom je čokoládová fontána velmi efektním doplňkem, který zpříjemní sychravý zimní večer, narozeninovou oslavu, svatbu či jinou společenskou událost.

Zapneme zahřívání fontány a necháme rozehřívat tři až pět minut. Do spodní mísy fontány vlijeme rozpuštěnou čokoládu a mléko, zapneme motor a po patrech nad sebou začne stékat čokoládový vodopád, který, stále teplý, kaskádovitě cirkuluje. Pak stačí do čokolády dle chuti namáčet jahody, třešně, banán, sušenky nebo sušené ovoce.

Druh čokolády záleží jen na vašem mlsném jazýčku. Vybrat si lze hořkou, mléčnou, černou nebo bílou, s kokosovou, karamelovou nebo i pomerančovou příchutí. Gurmání ocení i čokoládu s čili nebo recept na ledové kaštany. Vynikající kombinací je hořká čokoláda s kostkami sýra typu gouda, ementál či Leerdammer. V některých typech čokoládových fontán lze připravit i nejrůznější máslové krémy a sladké omáčky, včetně oblíbených barbecue.

Čokoládová fontána je efektním doplňkem. Čokoládová fontána je efektním doplňkem.

Kvalitní čokoláda je nutností

Náhražky nebo méně kvalitní čokoláda se pro čokoládové fontány nehodí, neboť nejenže nic neušetříme (tím méně své zdraví), ale čokoláda s malým či dokonce žádným obsahem kakaového másla ve fontáně prostě neteče. Nejlepších výsledků dosáhneme s čokoládou s alespoň 60% obsahem kakaa.

Před použitím čokoládu rozehřejeme v temperační nádobce (prodává se jako příslušenství), případně v mikrovlnné troubě: k čokoládě nakrájené na kousky přidáme olej nebo kakaové máslo v poměru 3:1. Čokoládu je dobré promíchat, aby se dostatečně rozpustila.

Základním znakem čokolády pro čokoládové fontány je hlavně vysoký podíl kakaového másla a také to, že jsou ve formě malých peciček nebo lentilek. Obecně platí čím menší, tím lepší. Je to základní předpoklad pro snadné a rychlé rozpouštění čokolády. Pro dosažení optimální konzistence můžeme dle potřeby zvýšit množství oleje nebo kakaového másla.

Chuť čokolády ozvláštníme přidáním vybraného likéru, například vaječného či karamelového. Amarettem, likérem Créme de Menthe, Coconut Mix, Godiva Liquere, smetanovým Baileys nebo jiným podle toho, kdo co rád. Dětem můžeme nabídnout k namáčení do čokolády jahody, kousky jablek, sušenky, zmrzlinové kuličky, sušené nebo kandované ovoce nebo ovocné špízy.

Příchuť ozvláštníte přidáním likéru. Příchuť ozvláštníte přidáním likéru.

Čokofontány pro domácnost

Minifontánka je skladná a klidně ji umístíte v poličce s hrnečky. Fontána je napájena z elektrické sítě, takže v balení najdete adaptér a redukci na evropskou zástrčku. Celá základna stojí na třech nastavitelných nožkách, které se dají nastavit tak, aby byla fontána ve vodorovné poloze a čokoláda stékala rovnoměrně ze všech stran.

Nejúspornějším přístrojem je bezesporu čokoládová fontána Party. Pro vytvoření kaskádového efektu stačí pouhých 350 gramů čokolády a navíc fontánka sama o sobě nezabere moc místa a lze ji rychle a jednoduše složit.

K novinkám patří fontána Premier s elektronicky nastavitelným ohříváním čokolády a fontána Cascade v nerezovém provedení, která je vhodná nejen pro přípravu čokoládového fondue, ale na sýrové fondue, barbeque, grilovací omáčky aj. Tato čokoládová fontána je dodávána v různých barevných provedeních: hnědá, černá a krémová. A dostanete k ní i sadu napichovátek.

Výběr fontán pro čokoládové fondue je na trhu opravdu veliký a jistě si každý najde svůj design, velikost i barvu, která mu vyhovuje. A co se týče údržby přístroje, není nic snazšího - veškeré komponenty čokoládových fontán se snadno dají rozmontovat a umýt pod tekoucí vodou či v myčce.

Autor článku: Irena Forejtová
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění