Recept na knedlíky a bramborové krokety

Víkendový oběd si žádá pořádnou přílohu. Někdo má rád brambory, jiný rýži, ale třeba klasické české omáčky se bez knedlíku neobejdou. Který je ten správný? Vlastně jakýkoli, pokud je připraven s láskou.
Recept na knedlíky a bramborové krokety
22.3.2015 5:00 |

Houskové knedlíky

Jejich příprava je rychlejší než u kynutých knedlíků a pro oči jsou mnohem lákavější.

4 porce - příprava: 40 minut

* 4 starší housky
* 500 g polohrubé mouky
* 1 lžička soli
* 1/2 prášku do pečiva
* 1 vejce
* 250 ml sodovky

Housky nakrájejte na malé kostičky, vložte je do mísy, smíchejte s moukou, solí a práškem do pečiva. Vmíchejte vejce a sodovku a vypracujte těsto. Vytvarujte dva oválné knedlíky. Vařte je v osolené vodě 14 minut, potom je otočte a vařte dalších 14 minut.


Mléčné knedlíky

Jsou hutné, proto jich na talíř servírujte méně, brzy zasytí.

4 porce - příprava: 40 minut

* 250 g polohrubé mouky
* 4 rohlíky
* 1 lžička soli
* 2 vejce
* 250 ml plnotučného mléka

Do mísy nasypte mouku, přidejte rohlíky nakrájené na kostičky a sůl. Oddělte žloutky a bílky vyšlehejte. K mouce nalijte mléko, žloutky a sníh z bílků. Těsto rozdělte do dvou mikrotenových sáčků, stlačte je na spodní části a vytvarujte souměrné šišky. Vařte ponořené ve vodě tak, aby horní část sáčku přesahovala přes okraj hrnce, ale knedlíky volně plavaly. Vařte asi 28 minut. Poté vyjměte ze sáčku a nakrájejte.


Kynuté houskové knedlíky

Klasiku tradiční české kuchyně zvládnete doma i vy.

4 porce - příprava: 60 minut

* 250 ml plnotučného mléka
* 1/2 lžičky krupicového cukru
* 10 g droždí
* 500 g hrubé mouky
* 1 vejce
* 1/2 lžičky soli
* 1 houska

Připravte si kvásek: 2 lžíce vlažného mléka, cukr a droždí rozmíchejte a nechte dvě minuty odpočívat v teple. Do mísy nasypte mouku, doprostřed rozklepněte vejce, přidejte sůl, kvásek a zbylé vlažné mléko. Nechte 5 minut odpočinout, pak přidejte housku nakrájenou na kostičky a vypracujte těsto. Přikryjte čistou utěrkou a 30 minut nechte kynout v teple. Potom těsto přendejte na pomoučněný vál a vypracujte 2 oválné knedlíky. Vařte je ve velkém hrnci v osolené vodě 8 minut z každé strany. Po vyjmutí je propíchejte špejlí, aby se nesrazily, a krájejte režnou nití.


Krokety

Před usmažením je můžete obalit v mandlových lupíncích.

4 porce - příprava: 60 minut

* 300 g polohrubé mouky
* 150 g sádla
* sůl
* 500 g brambor uvařených ve slupce
* 4 vejce
* vejce na obalení
* strouhanka na obalení
* olej nebo sádlo na smažení

Odvažte mouku do mísy. Do hrnce nalijte 300 ml vody, přidejte sádlo a špetku soli. Za stálého míchání přiveďte k varu, poté přisypte mouku, snižte teplotu a stále míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Hotové těsto poznáte podle toho, že je hladké a nelepí se na stěny hrnce. K vychladlému těstu přidejte oloupané a nahrubo nastrouhané uvařené brambory, vejce a lžičku soli. Ze vzniklé směsi vytvarujte stejně velké krokety a obalte je v rozšlehaném vejci a strouhance. Smažte je ve vyšší vrstvě oleje nebo sádla dozlatova ze všech stran. Hotové krokety přendejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: časopis F.O.O.D.
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění