Recept na velikonoční jidáše

Jidáše jsou obřadní velikonoční pečivo z kynutého těsta ve tvaru válečku, symbolizující provaz, na kterém se oběsil Jidáš. Kdo si na Zelený čtvrtek před východem slunce dá jidáše s medem, upevní prý své zdraví.
Recept na velikonoční jidáše
2.4.2015 5:00 |

JIDÁŠE

asi 30 kousků - příprava: 50 minut + kynutí

* 500 g hladké mouky (můžete použít 250 g bílé a 250 g celozrnné špaldové)
* špetka soli
* 250 ml mléka
* 1 lžíce krupicového cukru
* 21 g kvasnic (nebo sáček sušených)
* 90 g krupicového cukru
* špetka strouhané citronové kůry
* 3 žloutky + 1 vejce na potírání, prošlehané
* 120 g rozpuštěného másla
* rum nebo mléko na potírání
* med k podávání

1. Droždí nechte vzejít v mléce s lžící cukru. Mouku se špetkou soli prosijte do mísy. Přidejte citronovou kůru, žloutky, zbylý cukr a vlijte vzešlé droždí a rozpuštěné vlahé máslo.

2. Vypracujte vláčné těsto a nechte ho zakryté čistou utěrkou na teplém místě vykynout, až zhruba zdvojnásobí objem. Z těsta oddělujte kousky, na lehce pomoučené ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé.

3. Tvarujte jidáše (stáčejte například jako spirálky). Nechte ještě jednou asi půl hodiny na plechu pokrytém pečicím papírem kynout. Troubu předehřejte na 180 °C, jidášky potřete vejcem promíchaným s mlékem nebo rumem, vložte do trouby a pečte krásně dozlatova. K jidáškům podávejte med.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: časopis F.O.O.D.
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění