Saturejka

Vypěstujte si saturejku (Satureja hortensis), získáte tak nejenom koření do různých pokrmů, ale také prostředek lidového léčitelství.
Saturejka
22.9.2003 0:00 |

Popis
Saturejka zahrnuje asi 30 druhů, které rostou v mírných a subtropických pásmech obou polokoulí. Původ má ve Středomoří a jihozápadní Asii. Tato jednoletá až dvouletá dosahuje výšky 10 až 60 cm, má přímou lodyhu, čárkovitě kopinaté, zašpičatělé listy a světle fialové, růžové nebo bílé květy.

Pěstování
Protože pochází ze Středomoří, vyžaduje teplé a slunečné stanoviště. Vyséváme do poloviny května na záhon a zahrneme jen slabou vrstvou půdy, protože semena klíčí na světle. Výborně nám ale vyklíčí i na okenním paratepu v lehkém výsevním substrátu. Předpěstované rostliny budou pak mít spoustu lístků k spotřebě už v polovině června.

Účinky na organismus
Obsahuje zejména silici s karvakrolem, cymolem, tujonem, cineolem, třísloviny, pryskyřice, slizy a minerální látky. Největší množství účinných látek obsahuje v době nakvítání a během kvetení, proto ji právě v tuto dobu sklízíme. Má tišící účinky při křečích, ulevuje při žaludečních potížích, nadýmání a špatném trávení. Povzbuzuje chuť k jídlu, působí protizánětlivě, snižuje krevní tlak a příznivě ovlivňuje průduškový astmat.Použití
Využíváme hlavně celé výhony s listy, saturejku používáme jak čerstvou, tak i sušenou. Saturejka se při vaření přidává k bramborám, fazolím a masu. Má výraznou, poněkud pepřovou chuť. Často se používá pro úpravu masa telecího, drůbeže, zvěřiny, vaječných pokrmů, zelí, kapusty, květáku.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění