Tip na neděli: Dokonalé lasagne na 5 způsobů

Nejen mleté maso, ale i zelenina, houby či ryby - do lasagní se dá dát prostě úplně všechno. Legenda mezi těstovinami se stane vaším kulinárním majstrštykem, zejména když si základní surovinu připravíte sami.
Tip na neděli: Dokonalé lasagne na 5 způsobů
28.6.2015 5:00 |

Základní recept

Pláty na lasagne si můžete připravit doma, jen počítejte s tím, že s čerstvými těstovinami se zkracuje i doba zapečení – jsou hotové rychleji. Připravte si 400 g hladké semolinové mouky a 4 vejce. Mouku nasypte do mísy a doprostřed udělejte důlek. Do něj rozklepněte vajíčka a vidličkou je začněte mísit s moukou. Pak těsto zadělejte rukama. Pokud je třeba, přidejte trochu vody. Těsto zabalte do fólie a nechte 30 minut odležet. Pak ho rozdělte na 4 části, z nich vyválejte pláty a rozkrájejte je na lasagne. Pokud máte strojek na těstoviny, ušetří vám hodně práce.


Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi

4 porce - příprava: 70 minut

* 2–3 cukety
* 300 g dušené vepřové šunky
* 2 hrsti plocholisté petržele
* 70 g mandlí
* kůra z biocitronu
* 3 lžíce parmazánu
* 500 g ricotty
* 2 vejce
* sůl a pepř
* olivový olej
* 300 g (12 plátů) lasagní

Cukety omyjte a nakrájejte na podélné plátky. Šunku nakrájejte na kousky. Petržel a mandle nasekejte a smíchejte s citronovou kůrou a nastrouhaným parmazánem. Ricottu promíchejte s vejci a ochuťte solí a pepřem.

Troubu zapněte na 180 °C. Zapékací misku vymažte olivovým olejem. Na dno rozetřete lžíci ricotty a rozložte vrstvu lasagní. Na ně narovnejte cuketu, zakápněte olejem, osolte a opepřete a potřete polovinou ricotty. Zasypte lžící petrželové směsi. Zopakujte.

Nahoru přijde vrstva lasagní. Ty pokryjte cuketou, zakápněte, osolte a opepřete a dejte na 40 minut péct dozlatova – dokud těstoviny nezměknou. Podávejte zasypané zbytkem petrželové směsi a mandlemi.

Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi Lasagne s cuketou, šunkou a mandlemi


Lilkové lasagne s bulgurem

4 porce - příprava: 85 minut

* 1 hrnek bulguru
* 2 lilky
* sůl a pepř
* olivový olej
* 2 šalotky
* 2 stroužky česneku
* 1/2 mrkve
* 100 ml bílého vína
* 2 lžíce rajčatového protlaku
* 1 červená cibule
* 3 rajčata
* 3 lžíce parmazánu

Bulgur zalijte vroucí vodou asi 4 cm nad něj. Nechte hodinu odležet. Lilky nakrájejte na plátky. Z obou stran osolte. Na oleji orestujte nakrájené šalotky, česnek a nastrouhanou mrkev. Podlijte vínem a nechte odpařit. Vmíchejte protlak a slitý bulgur. Okořeňte.

Na jiné pánvi orestujte na kolečka nakrájenou červenou cibuli do poloměkka. Lilek osušte a opečte z obou stran na grilovací pánvi. Troubu zapněte na 200 °C. Dno zapékací misky potřete olivovým olejem a vrstvěte stejně jako na fotografii. Navrch dejte lilek, zakápněte olivovým olejem a posypte strouhaným parmazánem. Dejte asi na 10 minut zapéct.

Lilkové lasagne s bulgurem Lilkové lasagne s bulgurem


Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty

4 porce - příprava: 80 minut

* 500 g lososa
* 2 stroužky česneku
* olivový olej
* 300 g špenátu
* sůl a pepř
* 4 velká rajčata
* 400 g mascarpone
* 200 ml mléka
* 2 vejce
* muškátový květ
* bazalka a tymián
* 300 g (12 plátů) lasagní
* 100 g parmazánu

Lososa rozeberte na kousky. Česnek orestujte na oleji, přidejte špenát a spařte. Dochuťte. Rajčata nakrájejte na kolečka. Mascarpone prošlehejte s mlékem, vejci, solí a květem. Přidejte nasekanou bazalku a tymián. Troubu zapněte na 190 °C a vše navrstvěte na sebe. Úplně nahoru přijde zbytek bílé omáčky. Posypte trochou parmazánu, bylinkami a pečte asi 40 minut.

Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty Lasagne s lososem, špenátem a rajčaty


Lasagne „ratatouille“

4 porce - příprava: 120 minut

* 1 cuketa
* 1 lilek
* sůl a pepř
* olivový olej
* 1 cibule
* 1 červená tlustostěnná paprika
* 2 stroužky česneku
* 1 plechovka sterilovaných rajčat
* 220 g rajčatové passaty
* 150 g rajčatového protlaku
* oregano
* chilli vločky

SVĚTLÁ OMÁČKA:
* 420 g ricotty
* 75 g strouhaného parmazánu
* 2 větší vejce
* muškátový oříšek
* sůl a pepř

NA DOKONČENÍ:
* 300 g (12 plátů) lasagní
* 250 g strouhané mozzarelly
* 3 lžíce strouhaného parmazánu

Cuketu a lilek nakrájejte, osolte a nechte hodinu odležet. Pak je osušte a orestujte na oleji. Vyjměte. Ve stejné pánvi opečte cibuli, pokrájenou papriku a prolisovaný česnek. Vmíchejte cukety, sterilovaná rajčata, passatu, protlak, oregano a chilli. Duste 15 až 20 minut. Dochuťte solí a pepřem.

Smíchejte ricottu, parmazán, vejce a koření. Troubu zapněte na 180 °C. Na dno zapékací misky dejte trochu ricottové omáčky a na ni vrstvu těstovin. Pak přijde třetina ricotty, část mozzarelly a polovina ratatouille směsi. Zopakujte. Potřete ricottou, posypte parmazánem a oreganem. Pečte 35 až 40 minut dozlatova.

Lasagne „ratatouille“ Lasagne „ratatouille“


Houbové lasagne s bešamelem

4 porce - příprava: 70 minut

* 2 lžíce oleje
* 2 cibule
* 6 stroužků česneku
* 450 g žampionů
* sůl
* 50 g másla
* 3 lžíce hladké mouky
* 750 ml plnotučného mléka
* muškátový oříšek
* 300 g (9–12 plátů) lasagní
* 120 g nastrouhaného sýra

Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli a česnek. Restujte, dokud nezačnou zlátnout. Přidejte na plátky nakrájené žampiony (pár si jich nechte na ozdobu). Restujte, až se přebytečná tekutina odpaří. Osolte.

Na másle zpěňte hladkou mouku a usmažte světlou jíšku. Do té postupně zašlehejte mléko a vařte, až vznikne jemná omáčka. Tu dochuťte muškátovým oříškem a na světě je bešamel.

Troubu zapněte na 180 °C. Pláty lasagní nalámejte na kousky odpovídající velikostí zapékacím mističkám. Na dno zapékací misky rozetřete lžíci bešamelu a první vrstvu lasagní – bude tam tak dobře držet.

Pak vrstvěte polovinu žampionů, polovinu nastrouhaného sýra, třetinu bešamelu, lasagne, zbytek žampionů, druhou třetinu bešamelu, lasagne a navrch zbytek bešamelu a druhou část nastrouhaného sýra.

Ozdobte několika plátky žampionů. Pečte asi 30 minut, pak zvyšte teplotu na 200 °C a pečte dalších 15 až 20 minut dozlatova.

NÁŠ TIP: Místo žampionů můžete použít hlívu ústřičnou, pokud si chcete dopřát i trochu masa, proložte vrstvy na kousky pokrájenou pečenou šunkou.

Houbové lasagne s bešamelem Houbové lasagne s bešamelem


Jak na dokonalé lasagne?

Jana Chmelíková, redaktorka F.O.O.D.

Ať už budete mezi těstoviny vrstvit cokoli, máme pro vás pár tipů, které vám ušetří někdy čas, někdy práci a někdy vám pomohou přivést vaše lasagne prostě k dokonalosti.

CO TEDY VYZKOUŠET A DODRŽET?

  • Ani klasické sušené těstoviny z obchodu není třeba předvařovat. Uvaří se v tekutině z omáček a nasají tak jejich chutě. Se suchými těstovinami se navíc lépe pracuje.
  • Při výběru lasagní sáhněte po těch silnějších. Příliš tenké plátky pak ve výsledné chuti neucítíte, což by byla věčná škoda.
  • Světlá omáčka (bešamel, ricotta, mascarpone…) zpravidla plní pojicí funkci. Nejvýraznější chutě má zbytek, ať už je to jakákoli červená omáčka (ragú, omáčka z rajčat a pórku či lilku…), ryba nebo špenát.
  • Bešamel (tedy jíšku rozvařenou v mléce ochucenou muškátovým oříškem) vařte vždy, až když máte vše ostatní nachystané – rychle tuhne.
  • Nebojte se bešamel ochutit i něčím jiným než tradičním muškátovým oříškem. Dobrý adept je třeba mletá skořice. I k masu.
  • Na dno zapékací misky vždy nejdřív rozetřete tenkou vrstvu světlé omáčky. Spodní pláty lasagní přilnou ke dnu a lépe se „uvaří“.
  • Vrchní vrstva je světlá omáčka. Na ni už přijde jen sýr, kterým rozhodně nešetřete!
  • Lasagne se dobře zamrazují, takže si je upečte klidně do zásoby.
  • Horké lasagne se špatně krájejí, proto je lepší je nechat vychladnout a pak znovu ohřát. Chutě se tak navíc rozleží a propojí.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Jana Chmelíková
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění