Tradiční i méně známé recepty z jablek

Jablka jsou v našich zeměpisných šířkách jednoznačně nejběžnějším ovocem. Výhodou je jejich univerzálnost - můžeme je vařit, dusit, péct, smažit, upravovat s masem nebo na sladko.
Tradiční i méně  známé recepty z jablek
4.10.2013 12:00 |

Nezanedbatelnou výhodou jablek je především jejich vysoký obsah živin, prvků, vitamínů a antioxidantů, které přispívají našemu zdraví.

Léčivé účinky jablek“

  • snižují krevní tlak a hladinu cholesterolu a krevních tuků
  • posilují imunitní systém, srdce a krevní oběh
  • stabilizují hladinu cukru v krvi
  • čistí střeva
  • posilují dásně
  • jablečná šťáva léčí žaludeční i střevní záněty

Prastará lidová moudrost praví, že jedno jablko denně je nad všechny doktory. Jablka upravují chuť k jídlu, jsou lehce stravitelná, proto bývají významnou složkou různých odtučňovacích kúr.

RECEPTY:

Křížaly - sušená jablka

Křížaly jsou nejen chutné ale i zdravé mlsání, neboť sušení při šetrné teplotě zachovává v ovoci většinu výživných látek a vitamínů. Při zácpě působí lehce projímavě a navozují pocit pohody ve střevech. Pokud chcete trochu zhřešit, můžete si je namáčet je v čokoládě. Dají se použít i do štrúdlů a buchet nebo z nich připravit i lahodný čaj.

Potřebujeme:

Libovolné množství jablek (křížaly můžete ovšem připravovat také z jiných druhů ovoce - hrušek, meruněk, banánů atd.)

Postup:

Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. (Chuťově lepší jsou křížaly z kyselejších jablek. Pokud vám nevadí tvrdší slupka, nemusíte jablka ani loupat.)

Poté ovoce pokrájíme na plátky (měsíčky) široké cca 6 mm - 8 mm a skládáme na mřížku nebo plech s pečícím papírem - těsně vedle sebe. Mřížku nebo plech dáme na radiátor a necháme jablka takto schnout 1,5 - 2 dny. Na sušení vybírejte zásadně pouze zdravé, nepoškozené, dozrálé plody. Neměly by být povadlé, scvrklé nebo moučné.

Čtěte také: Jak postupovat při sušení potravin?

Nasušené křížaly přendáme do plátěných sáčků a necháme doschnout, občas promícháme. Po dosušení křížaly skladujeme na suchém a tmavém místě v uzavřených dózách, při teplotě do 15 stupňů.

Jablečné slupky nevyhazujte!

Slupky podněcují vylučování kyseliny močové, a tím léčí dnu a vůbec mají silný močopudný účinek (v tomto případě k nim lze přidat celer, petržel, přesličku, zlatobýl, řepíček, jehlici trnitou, šípek nebo sušené stopky višní).

Čaj ze slupek uplatňuje se i jako sedativum, zklidňuje revmatismus i jaterní a ledvinové poruchy. Usušené slupky lze též utlouci na prášek - 1 lžíce se pak svaří s 1 litrem vody.

K pročišťující kúře se doporučuje pít dva decilitry vlažného odvaru jednou denně, nejlépe před jídlem.

Ořechová jablka ve slanině

Potřebujeme:

8 ks jablek Citronovou šťávu sýr Camembert 150 g
1 vrchovatou lžíci ořechů
200 g anglické slaniny

Postup: Jablka oloupeme, potřeme citronovou šťávou, horní třetinu odkrojíme, vydlabeme jádřince a naplníme vydlabané otvory směsí z camembertu rozmíchaného s ořechy, přiklopíme odkrojenou částí a celá jablíčka obalíme plátky slaniny (pomůžou párátka).

Postavíme na plech s pečícím papírem a pečeme zvolna v předehřáté troubě 20-30 minut.

Obrácený makový jablečník

Potřebujeme:

1 kg jablek
550 g práškového cukru
6 ks vajec 2 dl rostlinného oleje
2 dl vody
200 g polohrubé mouky
150 g mletého máku
1/2 balíčku prášku do pečiva
rozinky
skořici
čokoládovou polevu

Postup: Očištěná jablka pokrájíme na kostky a podusíme se 100 g cukru, přidáme rozinky a skořici.

Žloutky vymícháme s 300 g cukru, postupně vmícháme olej, vodu, mouku s práškem do pečiva. Nakonec vpracujeme sníh z bílků. V misce smícháme mák, 150 g cukru a asi 1/3 těsta.

Podušená jablka rovnoměrně rozložíme na dno plechu vyloženého mastným papírem. Na ně rozetřeme makové těsto a na to zbytek těsta.

Pečeme v předehřáté troubě na 175 °C cca 45 minut. Po vychladnutí vyklopíme a na koláč rozetřeme čokoládovou polevu.

Zdroj: Recepty.cz

Autor článku: MK
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

radinka@centrum.cz | 25.11.2013 14:53

Vypadá to lákavě

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění