Třešně v hlavní roli

S letním ovocem se dá doslova kouzlit. Třešně nemusíte podávat jen nasladko, zkuste třeba lehký letní salát. V horku se pak zchlačte čerstvou třešňovou limonádou.
Třešně v hlavní roli
22.8.2013 16:00 |

Více o třešních

CO JSTE MOŽNÁ NEVĚDĚLI…

  • Třešně jsou bohatým zdrojem vitaminů (např. C, A a skupiny B) i minerálních látek (draslík, železo, zinek, měď, fosfor, jod či mangan).
  • Navíc toto ovoce díky obsahu rostlinných pigmentů pomáhá chránit pokožku před stárnutím.
  • Třešně obsahují rovněž antioxidanty, které podle četných vědeckých studií podporují organismus v boji proti rakovině a neurologickým onemocněním.
  • Červené plody jsou také vhodným doplňkem stravy. Do svého jídelníčku by je měli zařadit zejména lidé, kteří trpí například chronickou dnou nebo poruchami pohybového aparátu. Hodí se také při regeneraci po sportovních úrazech.
  • Při nákupu vybírejte pevné, sytě zabarvené plody s lesklou slupkou a zelenou stopkou. Omyté třešně můžete několik dní skladovat v ledničce.
  • Šťavnaté červené plody se hodí jak k přímé přípravě pokrmů, tak ke konzervaci. Oblíbené jsou třešňové zavařeniny, džemy, marmelády, sirupy nebo také destiláty.
  • Třešně si chuťově rozumí s vanilkou, skořicí, anýzem či šípkovými plody. Můžete je kombinovat i s rozmarýnem nebo ibiškovým květem.

Zapečený pudink s třešněmi

příprava: 45 minut

500 g vypeckovaných třešní 1 lžíce krupicového cukru 2 lžíce griotky 2 vejce 70 g krupicového cukru 35 g hladké mouky 3 lžíce řeckého jogurtu 120 ml smetany nastrouhaná kůra z citronu máslo na vymazání formy moučkový cukr

Předehřejte troubu na 200 °C. Třešně smíchané se lžící cukru a griotkou dejte v pekáčku péct na 5 až 6 minut. Odložte si třešně stranou. Měly by být upečené, ale stále pevné.

Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny. Postupně přidejte mouku a zlehka promíchejte. Přilijte trochu šťávy z upečených třešní, řecký jogurt, smetanu a citronovou kůru. Zapékací mísu vytřete máslem, nalijte 2/3 připraveného krému, posypte upečenými třešněmi a pak ještě zalijte zbylou 1/3 krému. Pečte 25 minut při 200 °C, až povrch zezlátne. Vychladlý pudink poprašte moučkovým cukrem.

Náš TIP: Místo griotky můžete použít jakýkoli alkohol, nejlépe s ovocnou příchutí, klidně i třešňovici.

Třešňová limonáda

4 vyšší skleničky příprava: 20 minut + chlazení

50 ml vody 100 g třtinového cukru 250 g vypeckovaných třešní 250 ml citronové šťávy menší hrst máty 1,5 l vody nebo sodovky

150 ml vody a cukr doveďte k varu a sirup vařte, až se cukr rozpustí. Nechte vychladnout. Rozmixujte 2/3 třešní i mátu a smíchejte je s citronovou šťávou, 100 ml sirupu a sodovkou. Zbylou 1/3 třešní přidejte do limonády a před servírováním dejte vychladit.

Salát s třešněmi

4 porce příprava 15 minut

1 hlávka salátu dubový list hrst polníčku 1 lžíce nasekaných kaparů 200 g vypeckovaných třešní DRESINK 1 lžíce citronové šťávy 1/2 lžíce jablečného octa 2 lžičky hořčice petrželová nať 1–2 lžičky kari koření 1/4 lžičky mleté papriky špetka černého pepře a sůl

Omytý salát a polníček smíchejte s kapary a třešněmi. Ze zbylých surovin připravte dresink a vmíchejte do lehkého salátu těsně před podáváním.

Třešňové sušenky

asi 18 kousků příprava: 40 minut

200 g hladké mouky 3 lžičky prášku do pečiva 1 lžičky jedlé sody 1 lžičky skořice 1 lžičky soli 100 g másla pokojové teploty 125 g krupicového cukru 4 lžíce medu 2 vejce 1 1 šálku ovesných vloček hrst bílých čokoládových lupínků 200 g vypeckovaných třešní hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, skořici a sůl. V druhé misce utřete dohladka máslo s cukrem. Přidejte med a společně míchejte další minutu. Do másla s medem a cukrem postupně přidávejte vejce a pořádně vyšlehejte.

Do vzniklé hmoty přisypte ovesné vločky a opět promíchejte.

Potom přidejte směs mouky, kterou jste si připravili na začátku. Do připraveného těsta vmíchejte čokoládové lupínky, třešně a ořechy. Na plech s pečicím papírem udělejte lžící větší placičky. Nechte mezi nimi dostatek místa, aby se neslepily. Sušenky pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 15–18 minut. Upečené sušenky nechte vychladnout a podávejte k čaji nebo kávě.

Třešňový koláč

forma o O 23 cm příprava: 30 minut

90 g másla 1 lžíce rostlinného oleje 1 lžíce krupicového cukru 1/8 lžičky soli 150 g hladké mouky 2 dl červeného vína kůra z poloviny citronu 300 g vypeckovaných třešní 100 g krupicového cukru plátky mandlí na posyp

V míse smíchejte máslo, olej, 3 lžíce vody, cukr a sůl.

Postupně přisypte mouku a vypracujte hladké těsto, které rozválejte do kruhového tvaru o výšce asi 4 mm. Připravené těsto přeneste do vymazané formy, zatlačte je do ní a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C po dobu asi 15 minut. Mezitím si připravte třešňovou náplň. Na pánvi povařte třešně s cukrem.

Když třešně pustí šťávu, přidejte červené víno a citronovou kůru. Vařte do zhoustnutí. Připravenou náplň rozetřete na zapečené těsto a posypte mandlemi. Dejte zachladit do ledničky na 2 hodiny.

Bábovička s třešněmi

8 formiček o O 10 cm příprava: 45 minut

250 g hladké mouky 1/2 prášku do pečiva 160 g krupicového cukru 200 g zakysané smetany 2 vejce 6 lžic oleje + na vymazání 250 ml ušlehané smetany 200 g vypeckovaných třešní

Mouku, prášek do pečiva a cukr smíchejte. Do smetany zašlehejte vejce a 6 lžic oleje. Vmíchejte suchou směs a rozdělte do vymazaných formiček. Pečte na 160 °C asi 20 minut. Po zchladnutí zdobte šlehačkou a překrojenými třešněmi.

Třešňový pohár

4 porce příprava: 55 minut TŘEŠŇOVÝ SIRUP 2 šálky čerstvých vypeckovaných třešní 1 červená chilli paprička 3 semínka kardamomu 120 ml červeného vína 80 ml whisky

PISTÁCIOVÝ KRÉM 1/2 šálku loupaných pistácií 2 kapky mandlového extraktu 200 ml creme fraîche 30 g krupicového cukru

Vypeckované třešně s nakrájenou chilli papričkou, kardamomem, červeným vínem a whisky dejte do kastrůlku, přiveďte k varu, zmírněte plamen a vařte do zhoustnutí asi 45 minut. Nechte vychladnout.

Mezitím si připravte pistáciový krém. V hmoždíři rozdrťte loupané pistácie. Nasypte do misky.

Přidejte cukr, mandlový extrakt a creme fraîche a vymíchejte hladký krém. Ten pak střídavě s třešněmi v sirupu vrstvěte do vyšších sklenek. Můžete ozdobit čerstvými třešněmi.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Tomáš Babinec
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění