Vánoční pečení: Nejlepší recepty na perníčky

V českých domácnostech se perníčky pečou několikrát za rok, přesto nejčastěji právě v na Vánoce.
Vánoční pečení: Nejlepší recepty na perníčky
aktualizováno 2.12.2013 20:00 |

Perníčky jsou často jedno z prvních druhů vánočního cukroví, které nám na Vánoce provoní domov, neboť jejich příprava je trochu náročnější.

Tradiční vánoční perníčky

Na těsto na tradiční medové perníčky budeme potřebovat 500 gramů hladké mouky + 150 gramů hladké mouky na konečnou úpravu těsta, která proběhne až druhý den + trochu mouky na vál (budeme ji potřebovat při válení těsta), dále 250 gramů moučkového cukru, 100 gramů tekutého medu (nezkrystalizovaného), 50 gramů másla, 100 mililitrů mléka, 4 žloutky, 2 kávové lžičky jedlé sody, koření (badyán, hřebíček, skořice) nebo 2 kávové lžičky perníkového koření, 1 polévková lžíce kakaa – ta není nutná, hodí se, když máte rádi kakaovou příchuť, 1 vejce a čokoládové potravinářské barvivo na potření hotových perníčků, vykrajovátka na cukroví nebo nůž a fantazii.

Na zdobení perníčků, které proběhne až třetí den po upečení, budeme potřebovat 1 vaječný bílek, 140 až 180 gramů moučkového cukru – podle velikosti bílku, 4 kapky octa, sáčky na cukrářské zdobení (koupíme v drogerii).

Postup

Máslo si předem vyndáme z lednice, aby změklo s šlo rychleji rozpustit. Máslo dáme do mléka a začneme mírně zahřívat, aby se máslo zcela rozpustilo. Když je máslo rozpuštěné, přidáme do mísy k mléku a máslu i žloutky, med a cukr a vyšleháme v hladkou jednolitou hmotu. Poté do mísy přidáme 500 gramů hladké mouky, koření, sodu a kakao a zaděláme si na těsto. Těsto se nám pravděpodobně bude zdát moc vlhké a mazlavé, ale tak to má v této fázi výroby perníčků být. Těsto si zabalíme do mikrotenového sáčku nebo do potravinové fólie a necháme 24 hodin odležet v kuchyni. Druhý den těsto vyndáme ze sáčku nebo z fólie a hněteme ho se zbývajícími 150 gramy hladké mouky tak dlouho, až mouku do těsta zcela zapracujeme a těsto je tak jednolité, bez viditelných zbytků mouky. Nyní bychom měli mít hotové těsto, které je vláčné jako dětská plastelína. Moukou si trochu posypeme vál a těsto válečkem vyválíme tak, aby bylo všude stejně tlusté. Ideální tloušťka je mezi 3 milimetry (pro menší perníčky) až 4 milimetry (pro větší perníčky). Nyní z těsta začneme vykrajovat tvary. Můžeme použít kovová vykrajovátka, ale tradiční perníčky se často vykrajují i nožem – díky tomu nejsme omezeni předpřipravenými tvary vykrajovátek, ale můžeme si vytvořit jakékoliv tvary podle naší fantazie. Perníčky pečeme v troubě předehřáté na 195 stupňů 5 až 10 minut, podle toho, jak jsou perníčky velké a jak je těsto tlusté. Po upečení necháme perníčky vychladnout a studené je potíráme vejcem rozšlehaným s čokoládovým barvivem (barvivo není nutné, ale dodá perníčkům pěknou barvu). Poté necháme perníčky 48 hodin odležet.

Zdobení perníčků

Třetí den po upečení perníčků si připravíme tradiční bílé zdobení. Bílek necháme překapat přes jemné sítko, přidáme cukr a 4 kapky octa a vyšleháme na ne zcela tuhý sníh, spíše polotekutý. Sníh pak přelijeme do zdobícího sáčku a na perníčcích vytváříme různé ozdoby. Kdo by chtěl mít ozdoby barevné, může si sníh přibarvit potravinářským barvivem. Po ozdobení už jen počkáme, až zdobení ztuhne. Ideální je nechat perníčky několik týdnů odležet v uzavřené kartónové krabici přikryté papírovým ubrouskem nebo utěrkou, aby zvlhly a byly měkké.

Bleskové perníčky

Ingredience:
250 g hladké mouky
60 g másla
60 g moučkového cukru
1 vejce, 2 lžíce medu
2 lžíce kakaa
30 g strouhané čokolády na vaření
balíček prášku do perníku

Návod k přípravě: Máslo utřeme s cukrem a vejcem, přidáme med, kakao, strouhanou čokoládu a mouku s práškem do perníku. Vypracujeme těsto, rozválíme ho na výšku 0,5 cm a vykrajujeme z něj různé tvary.

Ty pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu nebo na pečícím papíru zprudka asi 5 min. Po vytažení potřeme rozšlehaným vajíčkem a když perníčky vychladnou, zdobíme je hustou polevou z moučkového cukru a citronové šťávy.

Vánoční perníčky - hned měkké

Ingredience

300 g medu
300 g pískového cukru 300 g másla (tuku)
4 vejce 1 dl mléka 2 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
10 ks hřebíčku (rozdrceného)
půl lžičky mletého badyánu půl lžičky Anýzu 1 velká lžíce kakaa
800 g hladké mouky

Příprava

Med, cukr, máslo a žloutky dobře promícháme, pak přidaáme mléko a všechno koření. Znova promíchámet, přidáme mouku a sníh z bílků. Vše dobře zpracovat, udělat bochníček a vložit do moukou vysypané nádoby, a přikryté nechat odpočívat nejméně 12 hodin na dně lednice.

Poté těsto vyválet na tlouštku asi 3 až 4 mm, vykrajovat různe tvary. Pokud nechceme zdobit, před pečením potřít vejcem. Na potřené můžeme rozsypat drobné barevné dortové kuličky apod.

Není třeba připravovat v předstihu, neboť jsou hned měkké a konzumovatelné.

Ať už se vyberete kteroukoli variantu perníčků, rozhodně byste je neměli ani letos na vynechat. Jejich kouzlo totiž nespočívá pouze ve výborné chuti a nádherné vůni, ale také v jejich všestraném využití, coby vánoční dekorace. Můžete je použít nejen na vánoční stůl, ale také zavěsit na stromek, ozdobit jimi advetní věnec nebo vytvořit originální jmenovky na vánoční dárek.


Veselé Vánoce!

Autor článku: MK
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Veronika | 16.12.2006 20:49

Bleskové preníčky

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění