Velikonoce po italsku

Velikonoce se těší velké oblibě zejména v zemích, kde je hodně věřících, mimo jiné i ve slunné Itálii. Italové jsou pověstní svojí skvělou kuchyní a ani u velikonočního stolu tomu není jinak.
Velikonoce po italsku
28.3.2016 5:00 |

Pane di Pasqua

1 velký věnec - příprava: 2,5 hodiny

* 25 g droždí
* 300–350 ml plnotučného mléka
* 100 g krupicového cukru
* 280 g másla
* 2 vejce
* 440 g hladké mouky + na podsypávání
* špetka soli
* 5 obarvených vajec
* barevné posypky

Droždí smíchejte v hrnku s trochou mléka a lžící cukru a nechte vzejít kvásek. Měkké máslo utřete se 2 žloutky a zbylým cukrem. Postupně vařečkou nebo šlehačem s hnětacími háky zapracujte mouku se solí, kvásek a zbytek vlažného mléka. Hotové těsto je hladké a pružné. Z těsta vypracujte bochánek a nechte ho v míse pod utěrkou kynout na teplém místě asi hodinu. Těsto zdvojnásobí objem.

Pak ho na pomoučněné pracovní ploše propracujte a rozdělte na dvě části. Z každé vyválejte dlouhý, asi na 2 prsty silný pramen. Ty spleťte do vrtule a na plechu vyloženém pečicím papírem spojte do tvaru kruhu.

V pravidelných rozestupech prameny od sebe rozhrňte a umístěte mezi ně obarvená syrová vejce. Překryjte druhým archem papíru a nechte ještě jednou asi 20 minut nakynout. Potřete jedním ze zbylých bílků a posypte barevnými posýpkami. Pečte při 180 °C asi 40 minut.

Náš Tip: Místo jednoho velkého věnce můžete udělat 5 malých – těsto místo na dvě části rozdělte na 10 a malé věnce spleťte opět vždy ze dvou. Obarvené vajíčko pak umístěte vždy doprostřed věnečku.

Pane di Pasqua Pane di Pasqua


Pečené jehněčí s artyčoky a česnekem

6 porcí - příprava: 3,5 hodiny

* 2–2,5 kg jehněčího ramínka s kostí
* sůl a čerstvě mletý pepř
* 60 ml olivového oleje
* 500 ml bílého suchého vína
* 1 plechovka loupaných rajčat
* 1 palice česneku
* ½ lžičky chilli vloček
* 2 citrony
* 6 malých artyčoků

OCHUCENÝ OLEJ:
* 120 ml olivového oleje
* 4 filety z ančoviček
* 1 stroužek česneku
* 3 lžíce plocholisté petržele
* 2 lžíce čerstvé máty
* ¼ lžičky chilli vloček
* sůl

Troubu zapněte na 160 °C. Maso důkladně osolte a opepřete a v hluboké pánvi ze všech stran opečte na oleji dozlatova. Trvá to asi 15 minut. Maso i s tukem přendejte do pekáče. Do zbylého výpeku v pánvi nalijte víno a přiveďte k mírnému varu. Nechte zredukovat asi o třetinu.

Přidejte rajčata, která jste v dlani podrtili, příčně proříznutou palici česneku, chilli vločky a asi dva hrnky vody. Maso pokapejte vymačkanou citronovou šťávou a citrony přidejte do pekáče. Podlijte směsí z pánve a pečte asi 3 hodiny. V případě, že používáte čerstvé artyčoky, vyřízněte z nich jen „srdíčka“. Podélně je rozřízněte a asi po hodině pečení je přidejte k masu. Pokud jsou měkké dříve než maso, vyjměte je a nechte ho dopéct bez nich.

Rozmixujte olivový olej, ančovičky, česnek, petržel, mátu a chilli, až vznikne jemná emulze. Osolte. Jehněčí podávejte obložené artyčoky, citrony a česnekem, navrch ho potřete ančovičkovým olejem. Z výpeku sesbírejte přebytečný tuk a podávejte ho ve zvláštní nádobě.

Pečené jehněčí s artyčoky a česnekem Pečené jehněčí s artyčoky a česnekem


Slaný koláč Torta pasqualina

forma o Ø 20 cm - příprava: 75 minut + odležení

* 500 g hladké mouky
* 80 ml olivového oleje
* 6 vajec + 1 žloutek
* 1 cibule
* 1200 g zelených salátů (špenátu, frisée apod.)
* hrst bazalky
* sůl a pepř
* 500 g ricotty
* 100 g parmazánu
* hrubá mouka na formu

Mouku nasypte na pracovní plochu a vytvořte v ní důlek. Do něj nalijte asi polovinu olivového oleje a 250 ml vlažné vody. Vypracujte hladké těsto, podle potřeby můžete přidat trochu vody. Rozdělte na 3 části, z každé vytvořte bochánek a nechte asi hodinu pod utěrkou odležet.

4 vejce uvařte natvrdo. Na oleji orestujte nahrubo nasekanou cibuli a přidejte natrhané saláty zbavené řapíků. Ty spařte. Ochuťte solí a pepřem. V míse je smíchejte s nasekanou bazalkou, 2 vejci, ricottou a nastrouhaným parmazánem. Nechte zchladnout.

Troubu zapněte na 190 °C. Formu vytřete olejem a vysypte moukou. Dvě části těsta rozválejte na tenký plát a vyložte jím dno a boky formy. Dovnitř naneste asi třetinu zelené směsi, umístěte uvařená a oloupaná vejce a zarovnejte zbytkem směsi. Vršek pokryjte rozválenou poslední částí těsta. Potřete rozšlehaným žloutkem a pečte asi 45 minut dozlatova. Podávejte zchladlý na pokojovou teplotu.

Slaný koláč Torta pasqualina Slaný koláč Torta pasqualina


Zabaglione s rybízem

4 porce - příprava: 30 minut

* 8 žloutků
* 40 g krupicového cukru
* 70 ml dezertního bílého vína
* 250 g červeného a černého rybízu
* kůra z ½ citronu

Troubu zapněte na 220 °C. Připravte si vodní lázeň – potřebujete dva kastrůlky (nebo kastrůlek a nerezovou misku), přičemž jeden z nich musí jít položit na ten druhý. Do spodního nalijte vodu, ta se nesmí dotýkat dna toho horního. Přiveďte ji k mírnému varu. Když se voda vaří, stáhněte plamen na minimum. V horním kastrůlku vyšlehejte do hustého krému žloutky, cukr a víno. Smíchejte s částí rybízu (nebo jiného ovoce, které máte po ruce) a citronovou kůrou a dejte na 5 minut zapéct do horní části trouby, aby vznikla krusta. Podávejte se zbylým ovocem.

Zabaglione s rybízem Zabaglione s rybízem


Fazolkový salát s vejci a salsou

4 porce - příprava: 25 minut

* 500 g zelených fazolek
* 6 vajec
* hrst listů plocholisté petržele
* 2–3 stroužky česneku
* 1 lžíce kaparů
* 4 filety z ančoviček
* ½ zelené chilli papričky
* 3–4 corničonky
* 1 lžíce bílého vinného octa
* 100–150 ml olivového oleje
* sůl a pepř
* 50 g másla

V hrnci přiveďte k varu dostatečné množství vody a asi 3 minuty v ní vařte fazolky. Ty sceďte a prudce je zchlaďte v ledové vodě. Vejce uvařte natvrdo. Petržel, česnek, kapary, ančovičky, chilli papričku zbavenou semínek, corničonky a ocet vložte do mixéru a za postupného přilévání oleje rozmixujte. Podle chuti osolte a opepřete. Vajíčka oloupejte a podélně rozpulte. Podávejte s na másle prohřátými fazolkami a zelenou salsou.

Fazolkový salát s vejci a salsou Fazolkový salát s vejci a salsou


Světové Velikonoce

VAJÍČKA, BERÁNCI A DALŠÍ SVÁTEČNÍ SPECIALITY...

IRSKO A VELKÁ BRITÁNIE – typickým pečivem jsou Hot Cross Buns, koláčky s křížem, podává se jehněčí maso

ITÁLIE – na stole nesmí chybět tradiční velikonoční pečivo ve tvaru holubice

NĚMECKO – na západ od našich hranic se také peče sladký beránek nebo zajíček jako u nás, nebo jehněčí maso

ŘECKO – Velikonoce se zde neobejdou bez kynutého věnce Tsoureki, připravují se vejce na různé způsoby

POLSKO – rovněž u našich severních sousedů se peče beránek, klasické je i pečivo zvané Babka

BULHARSKO – podobně jako v Rusku nebo Gruzii se na Velikonoce tradičně peče vysoký chléb Kulich

HOLANDSKO – jednou z tradičních specialit je sladký chléb s mandlemi Paasbrood

PORTUGALSKO – součástí velikonočního menu je chléb Pao Doce se šafránem

MEXIKO – pokrmem typickým pro Velikonoce jsou i zde vejce a chlebíček s rozinkami, skořicí a tvarohem Capirotada


Článek vyšel v časopise F.O.O.D. - Velikonoční speciál.

Autor článku: časopis F.O.O.D.
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění