Víkendové menu pro přátele

Až přijdou podzimní plískanice, neseďte doma sami. Pozvěte kamarády, třeba na sobotní večeři, která může klidně trvat do nedělního rána.
Víkendové menu pro přátele
15.11.2013 12:00 |

Kuřecí cassoulet s fazolemi a klobásou

Tohle je geniální pokrm z jednoho hrnce. Nechte hosty, ať si sami nandají, kolik chtějí. Zatímco se bude cassoulet dusit v troubě, můžete připravovat kobližky.

4 porce, příprava: 55 minut + namáčení fazolí

Potřebujeme:

  • 400 g fazolí
  • 100 g anglické slaniny
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 kuřecí stehna
  • 4 klobásky
  • 3 lžíce oleje
  • 400 g sterilovaných krájených rajčat
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 4 snítky tymiánu sůl a pepř

Postup:

Fazole namočte předem na 12 hodin do studené vody. Slaninu nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek podrťte.

Kuřecí stehna opláchněte, osušte a ve velkém kloubu rozdělte na horní a dolní díl.

Klobásky nakrájejte na kolečka. V kastrolu na oleji orestujte slaninu a pak ji vyjměte z hrnce. Vložte do něj cibuli a nechte ji na tuku zesklovatět. Přidejte kuřecí stehna i klobásky a opékejte. Do hrnce vraťte orestovanou slaninu.

Přidejte česnek, rajčata a tymián. Osolte, opepřete a krátce orestujte. Do kastrolu vmíchejte fazole, zalijte vývarem, zaklopte poklicí a vložte do trouby. Duste při 200 °C asi 40 minut. Podávejte s dušenou zeleninou.

Dušená zelenina ke cassouletu

4 porce příprava: 15 minut

Potřebujeme:

  • 4 minicukety
  • 4 minililky
  • 4 bílé minililky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla (20 g)
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce vinného octa

* 1 lžička krupicového cukru

  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 2 stonky tymiánu
  • 1 stonek rozmarýnu

Dušená zelenina ke cassouletu Dušená zelenina ke cassouletu

Postup:

Zeleninu očistěte. Cukety nechte v celku, větší bílé lilky rozpulte. Česnek oloupejte. V hluboké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte zeleninu a česnek, osolte a opepřete.

Na mírném ohni restujte asi 4 minuty. Orestovanou zeleninu pokapejte octem a vmíchejte cukr. Nechte na mírném plameni dusit, až se ocet zredukuje. Zalijte vývarem a přidejte bylinky. Částečně zaklopte a na velmi mírném ohni duste doměkka.

Kobližky s jablečnou omáčkou

4 porce, příprava: 40 minut + kynutí

Potřebujeme:

  • 125 ml polotučného mléka
  • 20 g droždí 50 g moučkového cukru
  • 25 g másla
  • 2 žloutky
  • 3 lžíce tuzemáku
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • olej na smažení

OMÁČKA

  • 2 jablka
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžičky mleté skořice
  • 2 hvězdičky badyánu

Kobližky s jablečnou omáčkou Kobližky s jablečnou omáčkou

Postup:

Mléko ohřejte tak, aby se v něm dal udržet prst. Rozdrobte do něj droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek.

Zbylý cukr, máslo, žloutky a rum utřete. Pak do směsi prosejte mouku se solí a přidejte kvásek. Vymíchejte hladké těsto. Poprašte ho moukou a nechte pod utěrkou kynout alespoň 40 minut. Pak těsto rozválejte na plát. Vykrájejte z něj kolečka a nechte na pomoučněném válu kynout zakrytá utěrkou 30 minut. Pak kobližky pomalu smažte v oleji.

Jablka zbavte středů a nakrájejte. Dejte je do kastrůlku s cukrem a kořením. Podlijte asi 200 ml vody a duste doměkka. Omáčku podávejte k osmaženým kobližkám.

NÁŠ TIP Kobližky můžete upéct i na plechu v troubě. Udělejte jich klidně dvojnásobné množství, sníte je na posezení.

Uzený losos se zázvorem

4 porce, příprava: 15 minut

  • 8 plátků čerstvého zázvoru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 citronu
  • 8 listů zeleného salátu (dubový list)
  • 200 g plátků uzeného lososa
  • 100 g marinovaného zázvoru
  • kerblík a kopr

Uzený losos se zázvorem Uzený losos se zázvorem

Postup:

Plátky zázvoru krátce osmažte na olivovém oleji. Vyndejte je na ubrousek. Olivový olej, na kterém se zázvor smažil, smíchejte s citronovou šťávou. Na talíře rozdělte listy salátu a pokapejte je olejem s citronem.

Na salát vyrovnejte porce uzeného lososa a ozdobte je plátky osmaženého zázvoru. Na talíř ke každé porci přidejte kopeček marinovaného zázvoru a ozdobte lístky kerblíku a kopru.

Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: David Skokan
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Ivet | 22.2.2015 13:13

Včera jsem dělala s přáteli a cassoulet byl úžasný :) dušená zeleninka nebyla, ale s chlebem to bylo vytečné. Jen bych možná přidala víc vývaru, aby bylo víc šťávy. Příště zkusím ještě koblížky ;-)

jangrew@seznam.cz | 21.11.2013 10:15

Na víkend bych mohla zavolat známým, mám volné minuty http://www.telestica.cz/ a uvařit něco luxusního :-*

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění