Výlet za chutí Vietnamu

Dali byste si něco lehce exotického, a přitom ne příliš „divokého“? Sáhněte po vietnamských receptech. Jsou jednoduché a z překvapivě dostupných surovin.
12.6.2014 5:00 |

Mai a Thuy svedla dohromady náhoda, založení blogu Viet food friends už ale náhodné nebylo. „Stále se nás někdo ptal, jak udělat tohle či tamto. Tak jsme si řekly, že když to dáme na blog, dostane se k původním receptům spousta lidí a my je nebudeme muset stále rozesílat e-mailem,“ smějí se tyhle dvě sympatické slečny, na jejichž češtině byste skoro nepoznali, že jsou původem cizinky.

Obě se narodily ještě ve Vietnamu, do školy ale chodily už tady a zdárně studují i školy vysoké. „Obě pocházíme ze severního Vietnamu, kde je i vzhledem k nabídce surovin kuchyně trochu jiná než na jihu, na blogu se ale snažíme pojmout vietnamskou kuchyni jako celek,“ shodují se. A že rozdíly nejsou zrovna malé, ukazuje i tradiční polévka pho. Zatímco na jihu se do ní dává řada aromatických bylin nebo mungo klíčky, severní Vietnamci to nevidí rádi.

Podle nich do silného vývaru s rýžovými nudlemi patří nanejvýš trocha koriandru. Na dnešní exkurzi do vietnamské kuchyně si ale Mai a Thuy připravily něco jiného: lepivou rýži s arašídy, která se hodí nejen jako příloha, a smažené závitky se sladkokyselou zálivkou s mrkví a kedlubnou. Další recepty najdete na jejich blogu www.vietfoodfriends.cz

Mai a Thuy Mai a Thuy


Lepkavá rýže s arašídy

4 porce - příprava: 40 minut + namáčení a napařování

* 500 g lepkavé rýže (označení na sáčku je sticky nebo glutinous rice)
* 300 g nepražených arašídů
* 50 g sezamu
* sůl

Rýži namočte přes noc do vody, měla by se máčet asi 8 až 10 hodin. Pak ji sceďte a nechte okapat.

Mezitím uvařte arašídy v dostatečném množství vody doměkka. Hotové je smíchejte s rýží a dochuťte asi půlkou lžičky soli. Takto připravenou rýži dejte do napařovacího hrnce a na mírném plameni nechte napařovat asi 2 hodiny, dokud není měkká a lepkavá.

Na pánvi nasucho opražte sezam s trochou soli dozlatova. Opražená semínka rozdrťte v hmoždíři. Porce rýže podávejte posypané trochou sezamu. Hodí se i jako hlavní chod.

Lepkavá rýže s arašídy Lepkavá rýže s arašídy


Jarní závitky

4 porce - příprava: 40 minut

* 6 hub – jidášovo ucho a šitake
* 100 g tenkých skleněných nudlí (mívají označení mien)
* 1 cibule
* 2 jarní cibulky
* 1 mrkev
* 1 kedlubna
* koriandr
* hrst klíčků mungo
* 500 g mletého vepřového masa
* 2 vejce
* 3 lžíce rybí omáčky
* sůl a pepř
* balíček rýžového papíru
* pivo na máčení
* olej na smažení

Připravte si všechno potřebné. Houby zalijte vodou a nechte asi 30 minut nabobtnat. Skleněné nudle rovněž namočte a nechte změknout.

Zatím nasekejte najemno cibuli a jarní cibulku. Mrkev a kedlubnu nakrájejte na tenké kratší nudličky. Na malé kousky pokrájejte i koriandr, mungo klíčky a nabobtnalé houby. Skleněné nudle zkraťte nůžkami.

Všechny suroviny smíchejte i s masem a vajíčky dohromady a dochuťte rybí omáčkou, solí a pepřem.

1. Listy rýžového papíru namáčejte do piva (vody) a na kraj naneste trochu náplně. Přehněte nejdřív zvrchu.

2. Pak přehněte i ze stran, aby náplň nevypadla, a stočte do závitků.

3. Opakujte, dokud nespotřebujete náplň i rýžové papíry.

4. Na pánvi rozehřejte vyšší vrstvu oleje. Jednotlivé závitky při vkládání nejdřív protočte, aby byly ze všech stran od oleje, a klaďte je vedle sebe. Papír se bude smažením místy nafukovat. Tím, že se ale závitky lehce dotýkají dna, je případná bublina neotočí a po chvilce většinou sama splaskne. Smažte ze všech stran dozlatova a nechte okapat od přebytečného tuku.

5. Horké závitky opatrně našikmo nakrájejte a na servírovacím talíři z nich vytvořte růžici. Podávejte se zálivkou s mrkví a kedlubnou.

OBRAZEM: Jarní závitky
Fotogalerie


Sladkokyselá zálivka s mrkví a kedlubnou

4 porce - příprava: 35 minut

* 1 mrkev
* 1/2 kedlubny
* 1/2 lžičky soli
* 80 g krupicového cukru + na dochucení
* 40 ml rybí omáčky Chin-su
* 20 ml jablečného octa
* chilli paprička
* 2 stroužky česneku

Mrkev a kedlubnu nakrájejte na tenké plátky, promíchejte s trochou soli a cukru a nechte 15 až 20 minut odležet.

Smíchejte 160 ml horké vody, zbylý cukr, rybí omáčku a jablečný ocet, poměr by měl být zhruba 8 : 4 : 2 : 1, podle chuti ale můžete množství surovin přidat či ubrat.

Zálivku smíchejte se zeleninou a dochuťte nasekanou chilli papričkou nebo rozmáčknutými stroužky česneku.

Sladkokyselá zálivka s mrkví a kedlubnou Sladkokyselá zálivka s mrkví a kedlubnou


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Autor článku: Jana Chmelíková
Zdroj: časopis F.O.O.D.

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění