Vyrazte na piknik: Tipy na ideální pikniková místa a na rychlá letní jídla

Pikniková kultura není jen obrazem z anglických románů. Dnes už tato kratochvíle nevyžaduje striktní dress code a protokol jako kdysi. Naopak - představa pikniku je pro většinu z nás synonymem pohody, klidu a neformální zábavy. A samozřejmě i dobrého jídla. Nehledě na to, že sendvič u piknikového stolu v parku prostě chutná lépe než stejný obložený chléb doma v kuchyni.
Vyrazte na piknik: Tipy na ideální pikniková místa a na rychlá letní jídla
9.8.2013 8:00 |

Hlavními ingrediencemi piknikových lahůdek by měly být obrazně řečeno hlavně lehkost a radost, s níž je budete s vidinou nadcházejících zážitků připravovat. Co se týče praktické stránky věci, je to příležitost zvolit menší, kvalitnější balení toho, co máte rádi - počínaje sýry, šunkami, čatní a konče marmeládami v kombinaci s ovocem či s dobrým vínem.

Kvalitní piknikový koš není taková rozmařilost, jak by se na první pohled mohlo zdát. Pomůže vám pohodlně donést celý náklad lahůdek a propriet tam, kam potřebujete. Dnešní modely nabízejí vychytávky v podobě uchování teploty potravin, což je vhodné pro vychlazené i naopak teplé pokrmy, koše jsou velmi skladné (a skládací) se spoustou kapes.

Ani deka určená přímo pro hodování v přírodě není zbytečnost, ne každý park nabízí piknikové zázemí. Papírové talíře a plastové příbory sice na pikniku splní svůj účel, ale není nad stylové talíře a sklenice, které všemu dodají ten správný ráz.

Naše tipy: Kam na piknik

A stejně jako realitní makléři vědí, že správná lokalita je polovinou úspěšného prodeje, u vhodně zvoleného místa pro piknik je tomu zrovna tak.

Brejlov - Snídaně v trávě

estli vás láká poklidné brouzdání (ranní) rosou po břehu řeky Sázavy, trampování, či vyjížďka na lodičce, ani u těchto aktivit nemusíte hladovět. Jídlo z piknikového menu objednávejte dva dny před plánovanou návštěvou. Můžete začít snídaní z košíku. Podává se mezi 8.-10. hodinou v cenách 90-290 Kč. V nabídce je i dětské menu. Od 10 do 16 hodin si můžete vyzvednout předem objednaný piknikový koš naplněný lahůdkami ze zdejší restaurace. Vybírat můžete ze speciální piknikové nabídky, a to např. grilovaná masa, zeleninové i ovocné saláty, obložené bagety, čerstvý ořechový chléb a samozřejmě i dezerty.

Barokní noblesa u zámku Jemniště

Je-li vám blízký lovecký styl, na panství a zámku Jemniště budete jako v ráji. Po prohlídce zámku pokračujte procházkou místním parkem.

Občerstvit se můžete v místní restauraci, která nabízí nové menu každých 14 dní, u kávy si odpočinete v Cafe Custoza. Kavárna potěší velmi bohatou nabídkou dezertů - koláčů, dortů i jiných sladkostí, vše v domácí kvalitě.

Pokud vás ale více než posezení v restauraci láká stolování na čerstvém vzduchu, nechte si vše zabalit s sebou k pěší cestě i posezení pod širým nebem. Piknikové koše jsou k vyzvednutí mezi 11.-17.30. Součástí je také deka a polštáře.

Mcely - Jako z Panství Downton

Pokud hledáte místo pro dokonalou harmonii těla a duše, nejezděte jinam! Klidná zákoutí zdejšího anglického parku přímo vybízí ke zpomalení a zastavení se u lahodného jídla a nápojů.

Gastronomickou nejvyšší ligu a šarm prostředí vychutnáte každým soustem. V piknikové nabídce jsou tři typy košů (PK Jabkenická obora, PK Sedmi chutí a PK Gurmánský) v ceně od 990 do 1900 Kč, s vínem pak od 1490 do 3900 Kč.

Nabídka uspokojí všechny generace, zdejší hravé vyžití ocení i děti. Načerpejte energii při rozjímání v přírodě, tělo uklidníte při zdejších masážních procedurách.

Valachy - vydejte se na výšlap!

Malebná příroda oblasti Velkých Karlovic (CHKO Beskydy) nabízí celoroční sportovní vyžití. Ale pohyb na čerstvém vzduchu nemusí být jediný cíl, lokální restaurace připravují různé akce zážitkové gastronomie. Nemusíte přitom jen sedět u stolu. Hotel Lanterna vám zabalí na cestu piknikový koš. Menu pro 2 osoby za 700 Kč obsahuje řízky, burgery, sendviče, minikoláčky, zeleninu, ovoce atd. K tomu dostanete piknikovou deku a mapu nejlepších míst pro hostinu.

Recepty nejen do piknikového koše

Naše tipy berte jako inspiraci, kam vyrazit na prázdninový výlet spojený s piknikem. Na těchto místech se postarají o vás i o vaše chutě. Ale samozřejmě nic nebrání tomu, abyste si s sebou připravili vlastní koš plný lahůdek.:

Bramborové noky se sušenými rajčaty

4 porce, příprava: 20 minut

600 g hotových bramborových noků 120 g sušených rajčat 80 g černých oliv, 100 g hrášku 4 jarní cibulky 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř

Podle návodu připravte noky a přemístěte je do větší mísy. Přidejte na menší kousky nakrájená sušená rajčata, olivy a vařený hrášek. Dochuťte nasekanou cibulkou, olejem, solí a pepřem. Promíchejte a vložte do uzavíratelných nádobek.

Náš TIP: Můžete přidat ještě čerstvý sýr a bazalku.

Meloun s parmskou šunkou

4 porce příprava: 15 minut

1 žlutý meloun 200 g parmské šunky 1 lžíce balzamikového octa 2 lžíce slunečnicových semínek

Oloupaný meloun nakrájejte na plátky, vložte do větší uzavíratelné dózy, ozdobte parmskou šunkou, zakapejte balzamikovým octem a zasypte slunečnicovými semínky.

Náš TIP: Místo balzamikového octa vyzkoušejte i malinový.

Jahodové pusinky

6 porcí, příprava: 50 minut

500 g jahod 125 g másla 125 g hrubé mouky + na vysypání 4 lžíce třtinového cukru 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť 130 g žervé (nebo lučiny) 2 sáčky vanilkového cukru

Jahody omyjte a nakrájejte na kousky. Změklé máslo smíchejte ručně v misce s moukou a cukrem, až se vytvoří drobenka. Zapékací misky vymažte máslem a vysypte troškou mouky. Na dno rozdělte drobenku a prsty trošku upěchujte. Žervé utřete s jedním vanilkovým cukrem a žloutky na hladký krém. Ten rozdělte do formiček na drobenku. Na něj vyskládejte nakrájené jahody. Dejte zapéct zhruba 25 minut do trouby vyhřáté na 160 °C. Bílky vyšlehejte s druhým vanilkovým cukrem na tuhý sníh. Formičky vyndejte z trouby a opatrně lžičkou vytvořte nad jahodami čepičky ze sněhu. Poté ještě asi 5 minut pečte dozlatova.

Náš TIP: Jahody můžete v receptu nahradit i třešněmi, které v červnu dozrávají. Pokud byste si chtěli přivolat léto se vším všudy, pak zkuste pusinky péct s namraženými malinami a borůvkami.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Autor článku: Veronika Zavřelová
Zdroj: Moje Psychologie

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění