Zdravě bez chemie: Kuchyně

V kuchyni trávíme spoustu času a k jejímu úklidu používáme množství chemických prostředků. Ale to ale i přírodní cestou.
Zdravě bez chemie: Kuchyně
15.11.2004 0:00 |

Hlavními pomocníky v boji za čistotu v kuchyni nám budou citron, jedlá soda, sůl a ocet. Všechno to jsou čistě přírodní a levná čistidla, která mají abrazivní, čistící a antiseptické vlastnosti.

Univerzální čistič


Univerzální čistič připravíme smícháním 500 ml octa, 250 ml vody a 20 kapek vašeho oblíbeného esenciálního oleje (například citronový, eukalyptový). Směs nalijeme do láhve s rozstřikovačem a používáme všude tam, kde je mastnota a špína- nastříkejte například na nerezové výlevky, odkapávače, dvířka trouby, myčky, kuchyňské desky, keramické dlaždice apod. Tento čistič nám pomůže nejenom udržet v kuchyni pořádek, ale také jí příjemně provoní.

Pasta z jedlé sody


Tuto pastu připravíte tak, že 5 lžic sody rozmícháte v pěti lžících vody- namíchat můžete samozřejmě libovolné množství dle potřeby. Pastou a hadříkem pak vyčistíte vše, co potřebujete, pak setřete čistým hadříkem a případně doleštíte kůží. A kde všude ji lze použít? Je opět všestranná- k vyčištění vnitřku lednice, odpadkového koše, k odstranění připálenin, různých skvrn a protože není abrazivní, hodí se i pro chromové a hliníkové plochy.

Citron


Citronovou šťávu lze použít na všechny špinavé a zapáchající dřevěné plochy. Účinnější bude, pokud ji smícháte se solí.

Varné konvice


Na varné konvice použijte ocet. Konvici zalijte octem, nechte působit hodinu, pak opláchněte vodou, nalijte do konvice vodu a nechte projít varem.

Prkénko


Oboustranné prkénko používejte tak, že jednu stranu vyhradíte pouze na krájení aromatické cibule a česneku. Pachů a skvrn se zbavíte vydrhnutím citronové šťávy a soli, nebo ho na noc namočte do octové vody.

Spáleniny a zápach


Pokud vám přeteče mléko na sporák, nasypte na něj sůl, která vsákne zápach. Pokud máte myčku, při každém mytí vložte do košíku na příbory kůru z vymačkaných citronů, zamezíte zápachu. I ledničku můžete udržet bez zápachu, pokud do ní vložíte půlku jablka nebo misku naplněnou práškem do pečiva- měňte po týdnu. Příjemnou vůni vaší kuchyni dodají slupky z pomeranče a citronu, které položíte na teplý radiátor- stejně použít můžete i vanilkový cukr. Připálené hrnce posypte tenkou vrstvou sody, zalijte vařící vodou, nechte působit přes noc a pak vydrhněte.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění