Umíte se hádat? Jak to udělat, abyste se chtěli usmířit a ne zabít

Umíte se hádat? Jak to udělat, abyste se chtěli usmířit a ne zabít

V každém, i tom nejharmoničtějším vztahu, spolu někdy nesouhlasíme tak, že z toho vznikne hádka. Poradíme vám, jak se s partnerem správně pohádat, aby se malý spor nerozhořel ve velkou hádku. Stačí dodržovat pár pravidel a neskončí to uraženým tichem, ale kompromisem.

Hádka není konec

Divoká výměna názorů neznamená, že váš vztah končí. Opak je pravdou. Bouřka pročistí vzduch, pomůže vám pochopit jeden druhého a překvapivě, v neposlední řadě, udržuje vztah živý. Potřebujete jen správně argumentovat. Kdo si uvědomuje, že vzájemné vyjasňování názorů je pro partnerství přínosem, bude překvapený, jak moc to funguje a jak oba výměna názorů posunuje dál.

Pokračování 2 / 10

Ujasněte si výsledek

Zabarikádovat se za svým názorem a trvat si na něm až do bezvědomí nikam nevede. Vždycky, když se začnete hádat, mějte na paměti, že partnera nechcete zničit a přesvědčit o své pravdě, ale váš vztah zlepšit. Při tomhle vnitřním nastavení se bude spor ubírat konstruktivním směrem.

Pokračování 3 / 10

Pojmenujte pocity a vyjádřete se jasně

Co opravdu cítíte? Zklamání, bolest, zlost? Kdo umí rozpoznat, pojmenovat a stát si za vými pocity, má z poloviny vyhráno, protože se nebude vyjadřovat sporným způsobem nebo neodpovídajícími slovy.

Pokračování 4 / 10

Obrušte hrany humorem

Někdy stačí jedna vtipná poznámka nebo malý úsměv a konflikt přijde o svou nesmírnou důležitost, někdy dokonce úplně skončí. A další věc, kdo se dokáže zasmát sám sobě, nenapadá partnera a umožňuje mu tím, aby sám složil zbraně.

Pokračování 5 / 10

Vyslechněte ho

Samozřejmě, že si v hádce chcete říct své, nenechat si ujít šanci vysvětlit druhému, jak se věci mají, a obhájit svoje pozice. Nechte ale také promluvit partnera, vyslechněte ho, zeptejte se, co si myslí on, a udělejte pak na základě jeho slov revizi svých názorů, než ho zase začnete s vervou kritizovat.

Pokračování 6 / 10

Mluvte jen o sobě!

Netahejte do vaší hádky žádné osobní soudy, mluvte pouze o tom, co se stalo. Řekněte: Ublížil jsi mi, když ses mi smál před kamarády. Vyvarujte se, abyste řekla: To je tak hnusné a dětinské smát se mi před kamarády.

Pokračování 7 / 10

Najděte řešení

Místo toho, abyste skončili spor tím, že jednoho z vás označíte za viníka, najděte společně konkrétní řešení, jak ze šlamastyky ven.

Pokračování 8 / 10

Žádné urážky!

Cílené zostouzení druhého by pro vás mělo být tabu! Věty jako „Jsi směšný a chováš se jako pitomec.“ zůstanou v duši druhého ještě dlouho poté, co už ani jeden nevíte, proč jste se tehdy vlastně nemohli dohodnout.

Pokračování 9 / 10

Vystihněte správnou chvíli

Pokud si chcete s partnerem vyjasňovat názory v pátek po dlouhém, náročném týdnu, pravděpodobně se se zlou potážete a váš konstruktivní spor (tedy tak, jak byste si ho přála dosáhnout vy) nebude mít požadovaný efekt. Počkejte na správnou chvíli, až nebude atmosféra napjatá a ten druhý bude otevřený k diskusi.

Pokračování 10 / 10

Buďte stručná

Kulometná palba slov není k ničemu, mnohem větší účinek bude mít pár dobře mířených vět o tom, co vás trápí. Pokud máte ten nepříjemný zvyk mluvit bez přestávky, je dost možné, že se váš partner naučil před vaším monologem automaticky zavírat uši, a tak pro vás bude nesnadné přimět ho k dialogu.

Doporučujeme

Články odjinud