Budu jíst zdravě!

Jak ustát novoroční předsevzetí v kuchyni? Snadno! Jsou totiž méně náročná a navíc dobře chutnají, skvěle voní a lechtají nejen naše smysly.
Budu jíst zdravě!
2.2.2011 0:00 |

Udělám si pořádek v kuchyni  

Dejte si předsevzetí: Nebudu dojídat nic, co nechci a co by mi neudělalo dobře. Pokud tohle splníte, pak jste na dobré cestě zvládnout sama sebe a svůj apetit lépe než v předešlých letech. To druhé předsevzetí vyplývá tak trochu z dané situace. Když není doma do čeho kousnout, musí se udělat nové zásoby. Tentokrát ale s rozmyslem.

Jak dlouho už přemýšlíte, že opravdu budete jíst zdravě? Co takhle vyměnit světlé pečivo za tmavé? Bílou mouku za celozrnnou? Bílý cukr za hnědý? Ovocné jogurty za bílé? Uzeniny za sýry?

Abyste u tohoto předsevzetí vydržela, je zapotřebí nakupovat nejen hlavou, ale také podle chutě a vůně. Nejdříve vylučte to, co opravdu není zdravé. Teprve potom zvažte, čeho se chcete vzdát a co vám naopak chybět nebude.

Naučím se sama sebe hýčkat

To, že bychom měly mít sebe a své tělo rády, má být samozřejmostí. To, že pro sebe chceme to nejlepší, už trošku drhne. Při nákupu myslíme na své blízké a naše potřeby stojí až na konci dlouhé řady. Proč bychom si neměly dopřát tu dražší čokoládu, které sníme méně než té levnější? Proč bychom si nekoupily více zeleniny a méně masa? Máme se cítit provinile za to, že jsme koupily něco v biokvalitě? Srdce je někdy špatný rádce, když mu hlava nenašeptává.

Změnit výživové návyky bývá dost těžký oříšek, který jen tak někdo z nás nerozlouskne. Pokud se do toho dáme, v první řadě si musíme držet své vlastní palce a neočekávat od svého okolí velké ovace. Ty se dostaví až tehdy, kdy už je vlastně ani nepotřebujeme.

Buďme tedy zodpovědné za své činy a zpovídejme se jen samy sobě. Zároveň ale zůstaňme tolerantní vůči svému okolí. Znáte to, není nic horšího než vyléčený kuřák.

Nebudu se bát experimentovat

Kdo říkal, že patent na dobré jídlo mají jen kuchaři? Musíme striktně dodržovat recepturu a postupy v kuchařkách? Berme je jako návod a inspiraci, proč trávit více času v kuchyni. Probuďme své smysly a začněme více experimentovat. To nás donutí k mnoha pozitivním úkonům. Za prvé budeme více přemýšlet nad tím, co kupujeme, za druhé získáme nové obzory a zkušenosti s přípravou jídla a za třetí, náš jídelníček bude mnohem pestřejší. To znamená, že možná nevědomky dodáme našemu organismu tolik zdraví prospěšných látek, kolik jich opravdu potřebujeme. Tím to ovšem nekončí.

Dalším plusem je rozhodně pohyb, bez kterého se při nakupování, vaření a uklízení neobejdeme. Ačkoli je tento článek o kuchyni, energetický příjem je bez výdeje asi tak jako hlava bez těla. Čím lépe nám půjde vaření, tím více přátel a možná i lásek získáme. A čím více nás bude u stolu, tím méně jídla se dostane na nás. Budeme-li spokojené, nebudeme mít potřebu kompenzovat smutek sladkostmi a jinými neřestmi. Tohle je ten správný gurmánský koloběh, který chrání naše tělo od nadbytečných kilogramů.

Udělám si čas na snídani

Největším a zároveň nejtěžším novoročním předsevzetím je najít si čas na snídani a ještě k tomu vybrat její vhodnou kombinaci. Kolik ze svého drahocenného času trávíme ráno šlechtěním v koupelně? Jak dlouho nám zabere vybrat si vhodné oblečení? A co teprve, když ráno vypravujeme celou rodinu, připravujeme snídani pro všechny, svačinu a přitom sledujeme tikající hodiny, aniž bychom si v klidu s nimi sedly a nasnídaly se? A s jakou energií vykročíme do nového dne?

Nezapomínejme, že v noci náš mozek pracuje na plné obrátky, jako palivo mu slouží glukóza, většinou její rezerva, kterou je třeba po probuzení doplnit. Ideálním způsobem, jak dodat na delší dobu energii svému tělu, jsou cukry ve formě sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Nebojme se kombinovat různé cereálie bez přidaného cukru s ovocem, ať už čerstvým nebo sušeným, různá semínka, ořechy v jejich přírodní podobě a k tomu trošku živočišných bílkovin ve formě jogurtů, kefírového nebo acidofilního mléka. Zapijme to dostatečným množstvím tekutin, neslazeným čajem, vodou s citronem nebo naředěným 100% ovocným nebo zeleninovým džusem.

Voda je můj přítel

Představa sladkých nápojů, ochucených minerálních vod, slazených čajů a kávy je pro někoho možná lákavá. V našem světě, kde počítáme kalorie a držíme se zuby nehty, abychom náhodou nepřibraly, není místo pro „pseudo“ nápoje. My v roce 2011 budeme pít jen neperlivou vodu, sem tam s citronem, pro zahřátí si uvaříme kvalitní čaj a jako bonus si jednou za čas dopřejeme minerální vodu. Posledním důležitým novoročním předsevzetím by tedy mělo být: Voda je můj přítel. Dopřejme si její společnost alespoň 5x denně po půl litru. Voda je tím nejdůležitějším zdrojem minerálních látek. S ní zapomeneme na špatnou náladu, únavu, bolest hlavy a jiné neduhy.

Kolik by měl člověk denně vypít vody, je individuální. Záleží na věku, pohlaví, tělesné váze, prostředí, fyzické aktivitě, způsobu stravování a také na zdravotním stavu. V zásadě ale platí, že je potřeba vypít alepsoň 2 litry.

Autor: Jana Vašáková (Dieta)

Autor článku: Jana Vašáková (Dieta)
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Nebyl vložen žádný komentář.

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění