Mocné ingredience

Příroda skrývá nevídané množství vzácných – na první pohled úplně nenápadných látek, které jsou prospěšné naší pokožce i celému organismu. Jakým způsobem se populární i méně známé esence získávají a v čem jsou pro člověka tak blahodárné?
Mocné ingredience
11.6.2011 0:00 |

Růžový olej

Příběh růžového oleje z damašských růží je vpravdě delikátní. Je to příběh tisíce a jednoho rána, kdy se na záhonech sbírají květy růží pro luxusní olej značky Primavera.

Jak se získává
Damašské růže rostou na malebném návrší nedaleko Isparty v oblasti Anatolie v jižním Turecku. Ještě uzavřené květy se začínají sklízet už kolem páté hodiny ráno. K výrobě jedné kapky éterického růžového oleje je zapotřebí třicet čerstvých růží, a právě v časných ranních hodinách, kdy se květy ještě neotevřely, obsahují největší množství oleje. Sklizeň je dopravena k destilaci v prodyšných jutových pytlích a tam je ihned zpracována. Růžový olej je pravá cennost: na jeden kilogram éterického růžového oleje je zapotřebí 3500 až 5000 kilogramů ručně nasbíraných růžových květů. Růžový olej se připravuje tradičním způsobem – lisováním v měděných nádobách.

K čemu se používá
Růžový olej se kvůli své vysoké koncentraci a intenzivní síle používá jenom ve velmi malém množství. Má uvolňující, zklidňující a vyhlazující účinek, zachovává mladistvou pleť a ještě k tomu harmonizuje duši.


Hroznové víno

Trs bílých či fialových kuliček naleznete na vinicích takřka ve všech zemích Evropy.  Víno je velmi zdravé ovoce samo o sobě, stejně jako granátové jablko. Semínka ve vinných kuličkách jsou však z celého vína nejcennější.

Jak se získává
Semínka vypreparovaná z dužniny hroznové kuličky se drtí a z nich se zastudena lisuje olej prospěšný v mnoha ohledech, především jako mocný antioxidant.

K čemu se používá
Olej ze semínek hroznových kuliček je výborný na zavlažení a hýčkání pokožky. Zrnka modré révy obsahují větší množství resveratrolu, látky, která se pro své antioxidační a antibakteriální účinky používá dokonce i jako doplněk stravy.

Arganový olej

Arganový (arganiový) olej je tradiční marocký krášlicí olej, lisovaný ze semen plodů stromu Argania spinosa. Tajemství výroby arganového oleje předávaly po staletí berberské ženy svým dcerám. Pro vzácné účinky byl olej považován za kouzelný.

Jak se získává
Arganové plody se sklízejí v období od června do srpna a poté jsou sušeny na slunci. Ze 100 kilogramů čerstvých plodů se získá asi 3 kg semen, ze kterých dostaneme pouhý 1 litr oleje. Olej se lisuje ručně zastudena.

K čemu se používá
Olej je odpradávna používán k ochraně pokožky před sluncem a silným větrem. Ve svém každodenním životě ho dodnes obyvatelé černého kontinentu používají k masážím novorozenců, hojení akné a ekzémů, léčení revma, k běžné péči o pokožku i k vaření tradičních marockých pokrmů. Díky obrovskému obsahu přírodního vitaminu E má unikátní antioxidační schopnosti a preventivně působí proti vzniku vrásek.

Řebříček obecný

Patří mezi nejúčinnější léčivé rostliny vůbec. Traduje se, že Achilles bez něho nikdy neodešel do boje, léčil s ním sebe i ostatní bojovníky, protože řebříček dokáže zastavovat krvácení a hojí rány. Latinsky se řebříček po antickém válečníkovi i jmenuje – Achillea millefolium.

Jak se získává
Na řebříčku obecném je nejhodnotnější částí jeho kvetoucí nať, kterou můžeme sbírat do pozdního podzimu. Nůžkami střiháme jen nať v plném květu, která má zachovalou bělavou barvu. Řebříček můžeme sušit ve svazcích zavěšených na nějakém suchém stinném místě. Umělé dosoušení pak nesmí přesáhnout teplotu 35 °C. Bylina má výraznou aromatickou vůni a nahořklou, poněkud slanou chuť.

K čemu se používá
„Při masážích velice účinně prokrvuje pokožku, my jej používáme v podobě esenciálního oleje a zároveň ve formě vlastních bylinných výtažků, které si připravujeme z nedřevnaté nadzemní části rostliny. Po několikaletých zkušenostech s řebříčkem už nikdy neprojdu v lese kolem této u nás běžně rozšířené bylinky bez velkého respektu a vděku,“ opěvuje řebříček zakladatelka Chateau Mcely a privátní čistě přírodní kosmetické řady Mcely Bouquet, Inéz Cusumano. Řebříček ještě povzbuzuje chuť k jídlu, příznivě působí na trávení, střevní činnost, ale také jako prostředek protirevmatický, dále mírně uklidňující a dezinfekční. Tato bylinka také účinně tlumí krvácení a potlačuje křečovité bolesti při menstruaci a v trávicím traktu. Řebříček obsahuje silici s azulenem, připomínající silici heřmánkovou, která má protizánětlivé účinky.

Konopný olej

Olej z konopí setého (Cannabis sativa) obsahuje více než 75 procent nenasycených mastných kyselin, které lidská pokožka potřebuje ke správné funkci.

Jak se získává
Semena z konopí se lisují zastudena, vytéká z nich tmavě až světle zelený olej s velmi jemnou oříškovou chutí a vůní. V kosmetice se používá jedině nerafinovaný, tudíž nasycený hodnotnými látkami.

K čemu se používá
Pro pokožku jsou nejvíce důležité jeho kyseliny omega6-linolenová, omega-6-gama-linolenová a omega3-linolenová, organismus si je neumí sám vytvořit a musí je přijímat z potravy nebo vstřebávat pokožkou. Tyto kyseliny mají výborné regenerační, zvláčňující, zklidňující, protizánětlivé a promašťující schopnosti a také posilují odolnost pokožky. Omega3 blokuje tvorbu histaminu, a tím brzdí rozvoj alergické reakce. Konopný olej obsahuje omega-6 a omega-3 kyseliny v ideálním poměru 3:1, a pomáhá tak zmírnit nebo dokonce úplně vyléčit kožní problémy, jako je suchost pokožky, atopický ekzém nebo lupénka. Olej obsahuje i velké množství vitaminů (A, B1, B2, B3, B6, C, D a E), které ve spojení s nenasycenými kyselinami mají blahodárné účinky. Omezuje vznik nových vrásek, zmírňuje nebo zamezuje projevům akné. Působí velmi dobře také jako olejový zábal na vlasy a jeho vtírání do nehtových lůžek posiluje růst a zdraví nehtů. Díky výjimečně vyváženému zastoupení nenasycených esenciálních mastných kyselin je konopný olej považován za vůbec nejhodnotnější z rostlinných olejů. Pro své plnohodnotné látky je vynikající i pro vnitřní užívání – 3x denně čajovou lžičku, nebo jej přidávejte do zeleninových salátů či studených pokrmů.

Lněný olej

Má regenerační, zvláčňující a zjemňující účinky.

Jak se získává

Semínka lnu se zastudena lisují a vytéká z nich zdraví a kráse prospěšný tmavší olejíček.

K čemu se používá

Podporuje léčbu ekzematických stavů pleti, lupénky a popálenin. Je vhodný k ošetření ztvrdlé a popraskané kůže. Obsahuje neobvyklé množství nenasycených mastných kyselin (kyselina linolenová a linolová), chránících pokožku před volnými radikály, poškozujícími tkáň během zánětlivých stavů pleti. Pro přímou masáž se příliš nehodí kvůli své tmavé barvě, ale v masážních kompozicích je velmi účinnou regenerační složkou. Pravidelná aplikace činí pokožku vláčnou a jemnou. Může se užívat vnitřně jako zdroj nenasycených mastných kyselin (tzv. vitamin F), které snižují hladinu cholesterolu. Pro vnitřní užití je ideální spolknout 3x denně jednu čajovou lžičku lněného oleje.

Rakytník

Zastudena lisovaný olej z plodů rakytníku je jeden z nejhodnotnějších rostlinných olejů. Po staletí byl ceněn pro schopnosti ochránit před UV zářením a pečující vlastnosti o pokožku. Rakytníkový olej je bohatý na provitamin A, vitamin E a nenasycené mastné kyseliny (např. kyselina palmitová).

Jak se získává
Kuličky rakytníku se lisují a z nich vytéká olej.

K čemu se používá
Chrání, harmonizuje a podporuje regeneraci, hydratuje a redukuje vrásky, zmírňuje podráždění pokožky vyvolané UV zářením. Navíc je nabitý vitaminem C a doporučuje se i ke konzumaci v podobě šťáv a čajových nálevů.

Granátové jablko

Subtropické až tropické ovoce je napumpované minerály a vitaminy. Malé stromy granátovníku rostou hlavně ve Středozemí. Granátové jablko je díky velkému množství zrnek odpradávna považováno za symbol plodnosti.

Jak se získává
Průsvitná červená zrníčka vysvobozená z tvrdé slupky se lisují. V jejich šťávě se ukrývá unikátní koktejl: 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík, draslík, cukry, organické kyseliny (zejména citronová), vitaminy B1, B2, B3 a C i A. Granátové jablíčko obsahuje též šest esenciálních a devět neesenciálních aminokyselin.

K čemu se používá
Díky vysokému obsahu minerálů i vitaminů je vynikající antioxidant, dokonce se mu přisuzují antikarcinogenní schopnosti. Obsažené látky charakteru polyfenolů jsou zdrojem hořké a trpké složky chuti a červené barvy šťávy (bioflavonoidy), a zároveň hlavního protizánětlivého, antioxidačního účinku, který je ještě posílen přítomností vitaminu C. Antioxidační efekt těchto flavonoidů představuje hlavní léčebný a ochranný vliv granátových jablek na lidský organismus.

Aloe vera

Aloe pravá je sukulentní rostlina bez stonku s dužnatými zelenými či šedozelenými listy. Okraje listů jsou trnité. Uvnitř listu se nachází průhledný polotekutý gel s obsahem léčivých látek. Aloe vera roste v suchých klimatech a v létě kvete. Často se používá v bylinné medicíně.

Jak se získává
Listy při naříznutí vypouštějí dvě hodnotné tekutiny. Žlutozelená míza z povrchu obsahuje blahodárný aloin, uvnitř je průhledná hojivá, výživná gelová hmota.

K čemu se používá
Výtažky z aloe mají zklidňující účinky, hojí rány, popáleniny, jizvy, záněty, omrzliny a bodnutí hmyzem.

Autor: Zuzana Šustová (Moje Psychologie)

Autor článku: Zuzana Šustová (Moje Psychologie)
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

topol | 11.6.2011 14:40

Rebricek

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění