Pampeliška nejenom na jarní únavu

Jaro přináší kromě rozkvetlých květů, teplejšího počasí a více sluníčka také jarní únavu. Bojovat nejenom s ní vám pomůže pampeliška.
Pampeliška nejenom na jarní únavu
20.4.2007 0:00 |

Pampeliška a nemoci
Smetanka lékařská, v lidovém léčitelství známá jako pampeliška lékařská (obecná), latinsky Taraxacum officinale, je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých, se zářivě žlutými květními úbory na dutých stvolech, která se vyskytuje na loukách, polích, mezích, v zahradách, rumištích, okrajích cest apod. Lékařsky byla poprvé písemně zaznamenána v Číně v sedmém století. I dnes si dobře uvědomujeme, jak je pampeliška prospěšná a že se dají zužitkovat všechny její části. Tak například kořen má močopudné účinky, čistí játra a působí jako antirevmatikum. Listy snižují krevní tlak a pomáhají při žlučových kamenech. Celá rostlina čistí organismus, obsahuje množství vitaminu A, C, beta-karotenu, železa, hořčinu taraxacin, taraxasterin, tříslovinu, inulin, cholin, steroly, aminokyseliny, pryskyřice a silice. Můžeme ji použít při žaludečních poruchách, zlepšuje chuť k jídlu, působí na tvorbu žaludečních kyselin, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči.

Čaj
2 lžičky drobně řezaného sušeného kořene na 1/4 l vody. Necháme přejít varem, pak necháme 15 minut vyluhovat a přecedíme. Pijeme vlažný, 2 šálky denně na pročištění krve, při zánětu ledvin, ledvinových kaméncích, při onemocnění jater a sleziny, při zvýšené kyselosti žaludku, pálení žáhy, při zácpě a při nechutenství.

Pampeliška v kuchyni
Z mladých listů, které jsou zvlášť bohaté na vitamin C, si můžeme připravit jarní salát, který pročišťuje organismus a je výborným prostředkem proti jarní únavě. Listy namočíme na půl hodiny do slané vody, abychom z nich vytáhli hořkost. Pak je natrháme, přidáme kolečka cibule, cukr (nebo med), sůl, pepř, vinný ocet, olej a vodu. Výborně chutná také pampeliškový med. 300 květů, 2 citróny bez jadérek, 2 kg třtinového cukru (nebo cukru krystal), to je vše, co budete potřebovat. Květy umyjeme, přelijeme dvěma litry vody a vaříme asi 15 minut. Necháme přes noc vyluhovat, scedíme a do tekutiny přidáme kolečka citrónu bez pecek a cukr. Vaříme něco přes hodinu, občas promícháme a ještě horké plníme do sklenic, které uzavřeme víčkem a obrátíme je.

Pampeliška v kosmetice
Tuto rostlinu využíváme také v kosmetice. Odvar z pampelišky se používá jako pleťová voda k ošetření pokožky postižené akné nebo se sklonem k tvorbě vyrážek. Dvě lžíce květů přelijte hrnkem vroucí vody a nechte 15 minut luhovat. Sceďte, nechte vychladnout a poté použijte k omývání. Mastné pleti pomůže zase odvar z listů připravený stejným způsobem jako z květů. Do teplého odvaru poté namočte gázu, přiložte na obličej a nechte 10 minut působit. Odvar zklidní pokožku po opalování a pomáhá zesvětlovat hnědé skvrny na rukou. Na suchou pokožku hlavy a mastné vlasy použijte vinný ocet, do kterého hodíte květy a listy pampelišky a uzavřený dáte na teplé místo luhovat. Po 10 dnech sceďte a použijte k oplachování vlasů po umytí.

Autor článku: Redakce
Zdroj: Ženy.cz

Komentáře

Vlastinka | 20.4.2007 08:54

pampeliška

DIALOG
nápověda
Potvrzení
zavřít
Upozornění